Boxmeer – HET VEER VAN GRAVE NAAR NEDERASSELT (1381-1929)
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Boxmeer – HET VEER VAN GRAVE NAAR NEDERASSELT (1381-1929)

17 oktober 2020 @ 14:00

LET WEL !!

Aanmelding moet u doen uiterlijk vrijdag 16 oktober 12.00 uur per E-mail aan Silvia DaamenMaximaal beschikbare plaatsen : 30 personen

LET OP ! Pas als het afdelingsbestuur u een bevestiging heeft gestuurd, is er een plek voor u beschikbaar.

————————————————————-

Een leuke en interessante lezing over de turbulente geschiedenis van de belangrijkste Maasoversteek tussen Brabant en Gelderland.

De veerpont van Grave naar Nederasselt heeft bijna zes eeuwen gevaren tussen de Graafse kade en het Nederasseltse veerhuis. Het veer Grave-Nederasselt is al bekend uit een oorkonde uit het jaar 1381. De rivier de Maas was van groot belang tussen Brabant en Gelderland en dus het veer ook. In vreedzame tijden vooral van belang voor handel en verkeer tussen de twee hertogdommen. Maar in tijden van oorlog werd om de Maas en de veerpont gevochten door Brabanders, Geldersen, Spanjaarden, Fransen en Hollanders; Napoleon is met deze veerpont overgestoken en ook de Franse Zonnekoning, de hertog van Parma en hertog Alva en de Nederlandse stadhouders zoals Maurits en Frederik Hendrik. Zelfs de Russische Tsaar Peter de grote stak hier de Maas over.

De oeververbinding werd onderhouden met schuiten, sloepen, roeiboten, een gierpont en een motorveer.

Bij hoog water en hoge ijsgang voer de pont niet en werd het opeens heel stil aan het water.

Er zijn conflicten geweest met illegale concurrenten en veergebruikers vonden regelmatig de tarieven veel te hoog. De bouw van de Maasbrug betekende uiteindelijk het einde van die lange geschiedenis, in 1929 voeren de laatste veermannen nog een laatste keer uit.

De lezing wordt verzorgd door amateurhistoricus drs. René van Hoften. Er wordt veel mooi beeldmateriaal in gebruikt en de lezing is heel interactief.

Meer informatie www.renevanhoften.nl.

Gegevens

Datum:
17 oktober 2020
Tijd:
14:00
Evenement Categorie:

Organisator

Locatie

Hotel ’t Vertrek
Stationsweg 12
Boxmeer, 5831 CR
+ Google Maps
Telefoon
0485-577017
Bekijk de site van Locatie