Krimpen a/d IJssel – Lezing: Het nut van belastingregisters bij genealogisch onderzoek
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Krimpen a/d IJssel – Lezing: Het nut van belastingregisters bij genealogisch onderzoek

17 oktober 2020 @ 13:30 - 16:30

Free

Mr. A.H.G. Verouden kan ons, dankzij zijn ervaringen als inspecteur bij de rijksbelastingdienst én zijn bijna 40-jarig durend genealogisch onderzoek, veel vertellen over onderzoek in de belastingregisters en het nut daarvan. Zijn ervaring is, dat veel vastgelopen onderzoeken via het een of andere belastingboek kunnen worden vlot getrokken. Tijdens zijn lezing zal hij een aantal voorbeelden geven van verschillende families die zo een flink stuk verder terug in de tijd konden worden gebracht.

Het is algemeen bekend dat in veel bronnen, welke wij thans als grondslag nemen voor genealogisch onderzoek, nogal nonchalant is omgesprongen met feitelijkheden. Iemands naam werd opgeschreven zoals men hem hoorde uitgesproken worden. Dat betekent dat in dezelfde plaats de dominee of pastoor er een andere schrijfwijze op na hield dan de notaris of de schepenen, die de betrokkene soms onder een geheel andere naam kenden.

Ook kwam het regelmatig voor dat mijnheer A in zijn geboorteplaats met zijn vaders familienaam werd aangeduid maar in de plaats waar zijn moeder vandaan kwam, heel gewoon de familienaam van zijn moeder kreeg toebedeeld.

Zolang je maar over keiharde DTB-gegevens beschikt, kom je daar meestal nog wel uit. Maar als die ontbreken, wat dan?

Het antwoord is verrassend eenvoudig: allerlei soorten belastingregisters.

Door de eeuwen heen gold voor alle belastingadministraties een ijzeren wet: Zorg dat de tenaamstelling juist is, anders kun je naar je centen fluiten.

Of het nu om kohieren van de 100e penning of quotisatieregisters ging, cijns-, tiend-, pacht- of leenregisters, de klerk die de namen en feiten moest te boek stellen, probeerde zoveel mogelijk details weer te geven. Daardoor geeft een kijkje in dit soort registers vaak verrassende nieuwe inzichten.

Let op! i.v.m. de strikte protocollen waar wij ons aan dienen te houden vanwege Covid-19 kunnen wij slechts 21 gasten ontvangen. Bovendien dient u zich per e-mail aan te melden via  onder vermelding van uw naam, woonplaats en telefoonnummer t.b.v. de GGD. Zonder aanmelding kunnen wij u helaas niet toelaten!

Tevens zullen wij u enkele vragen stellen bij binnenkomst en u verzoeken uw handen te ontsmetten. Wij hopen dat u uw eigen verantwoordelijkheid neemt en niet komt als u zich niet in orde voelt, verkouden bent of anderszins symptomen vertoont die op besmetting zouden kunnen wijzen (wel graag afmelden in dat geval).

Deze bijeenkomst is zoals altijd geheel gratis toegankelijk voor leden en niet-leden. Koffie, thee of water worden in weggooi bekers geserveerd om zoveel mogelijk besmetting voor iedereen te voorkomen.

De middag zal weer gehouden worden in BuurtKamer de Sperwer, Landerijen 3, 2926 TA Krimpen a/d IJssel.

De inloop is vanaf 13:00u. Het programma begint om 13:30u
Het bestuur hoopt u straks eindelijk weer te mogen begroeten want wat hebben wij u gemist!

BuurtKamer de Sperwer, is zeer goed bereikbaar zowel met de auto als het openbaar vervoer. Voor wie met de auto komt is er meer dan genoeg gratis parkeergelegenheid op de parkeerplaatsen bij het gebouw. Het openbaar vervoer stopt zo goed als voor de deur, neem hiervoor RET bus 97 (kortste route) of 98, halte Traviata). Ingang is aan de Ouverturelaan tegenover OBS Kortland.

Gegevens

Datum:
17 oktober 2020
Tijd:
13:30 - 16:30
Kosten:
Free
Evenement Categorie:

Organisator

Locatie