Boxmeer – GEANNULEERD – 2 lezingen en een Algemene LedenVergadering
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Boxmeer – GEANNULEERD – 2 lezingen en een Algemene LedenVergadering

14 november 2020 @ 14:00

LET WEL !!

Aanmelding moet u doen uiterlijk vrijdag 13 november 12.00 uur per E-mail aan Silvia Daamen : Maximaal beschikbare plaatsen : 30 personen

LET OP ! Pas als het afdelingsbestuur u een bevestiging heeft gestuurd, is er een plek voor u beschikbaar.  


Lezing 1

Noord-Limburg, een overgeschoten stukje land

Eens vormden Oost-Brabant, Noord-Limburg en de Niederrhein één landschap.

In dat landschap liepen Gelre, Brabant en Kleef vloeiend in elkaar over. Maar op enig moment ontstonden er grenzen. De Maas vormde een grens. In 1815 werd, na de definitieve val van Napoleon, tijdens het hierop volgende Congres van Wenen, een landsgrens door het gebied getrokken. Het daarmee beoogde machtsevenwicht tussen de grote mogendheden van die tijd had wel tot gevolg dat de kop van Noord-Limburg gescheiden werd van zijn historische context.

Er groeiden verschillen met de buren die voorheen  niet  bestaan  hadden. Verschillen die ook bij het doen van genealogisch onderzoek in het gebied niet onopgemerkt blijven.

Hens Borkent verzorgt deze lezing. Hij is, behalve penningmeester van afdeling, tevens bestuurslid (Beisizter) bij Mosaik, Familienkundliche Vereinigung für das Klever Land e.V. , gevestigd in Kleef (D). Hij kent dan ook als geen ander het bijzondere (genealogische) karakter van de kop van Noord-Limburg.

Lezing 2

Het archief van het Sint Catharina-gasthuis in Grave (1291-1965)

Noord-Brabant beschikt met het archief van het Sint-Catharinagasthuis en de Tafel van de Heilige Geest uit Grave over een van de oudste en best bewaarde archieven op het gebied van de medische en sociale zorg in de provincie. Het gasthuis is in 1291 gesticht door de adellijke heer Jan I van Cuijk, die leefde van circa 1230 tot 1308. De hoge ouderdom in combinatie met de lange levensduur van het gasthuis is uitzonderlijk.

Arno Coopmans is lid van het bestuur van de Stichting Erfgoed Maaszicht Grave dat het beheer voert over het archief van het voormalige gasthuis. De inhoud daarvan weerspiegelt het dagelijks leven door de eeuwen heen. De doelgroep die het gasthuis generatieslang verzorgde (daklozen, armen en zieken) behoort tot de minst gedocumenteerde in de Nederlandse samenleving. Dat maakt het archief bijzonder.

Het gasthuis beschikte over een eigen pesthuis. Het herbergde een van de laatste lokale ziekenhuisjes. Dat functioneerde tot 1965.

Het archief bevat gegevens over sociale en medische zorg in Grave en het Land van Cuijk. Voor de armoedebestrijding. ontwikkelde het gasthuis experimenten om de kern aan te pakken. Dit kreeg vorm  in werkverschaffingsprojecten en in meer structurele oplossingen, zoals  de oprichting van een armenfabriek. Het Burgerlijk Armbestuur van Grave, dat het gasthuis beheerde, was in het begin van de twintigste eeuw, een van de grootste grondbezitters van Grave. Ook over de landbouw en veeteelt in het Land van Cuijk heeft het gasthuisarchief veel gegevens.

Gegevens

Datum:
14 november 2020
Tijd:
14:00
Evenement Categorie:

Organisator

Locatie

Hotel ’t Vertrek
Stationsweg 12
Boxmeer, 5831 CR
+ Google Maps
Telefoon
0485-577017
Bekijk de site van Locatie