Boxmeer – GEANNULEERD Het nut van belastingregisters bij genealogisch onderzoek
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Boxmeer – GEANNULEERD Het nut van belastingregisters bij genealogisch onderzoek

12 december 2020 @ 14:00

LET WEL !!

Aanmelding moet u doen uiterlijk vrijdag 11 december 12.00 uur per E-mail aan Silvia DaamenMaximaal beschikbare plaatsen : 18 personen

LET OP ! Pas als het afdelingsbestuur u een bevestiging heeft gestuurd, is er een plek voor u beschikbaar.

——————————————

Waar aanvankelijk de burgerlijke stand, DTB, (oud-)rechtelijke en (oud-)notariële archieven, weeskamerarchieven en andere bekende bronnen uitkomst bieden, stokt gaandeweg het genealogisch onderzoek wanneer deze bronnen verder terug in de tijd opgedroogd raken.

Hoe kan in een dergelijke situatie het onderzoek toch weer worden vlot-getrokken? Het verlossende antwoord komt van Aad Verouden, voormalig belastinginspecteur,  die als geen ander weet dat het heffen van belastingen én het administreren daarvan van alle tijden is. Juist daar ligt volgens hem dan ook een uitgelezen kans voor het welslagen van het (vastgelopen) onderzoek.

Hij maakt zijn gehoor in deze lezing deelgenoot van zijn kennis van belastingregisters. Deze relatief onbekende bron levert vaak nuttige informatie op voor genealogisch onderzoek.

Omdat maar een relatief klein deel van die registers is gedigitaliseerd, kan een bezoek aan een van de archieven ons soms veel verder brengen.

Met zijn langjarige ervaring zet Aad Verouden zijn toehoorders op het juiste spoor.

Om een beeld te krijgen van de vermogenspositie van voorouders kun gebruik gemaakt worden maken van allerlei archiefmateriaal dat ontstaan is in het kader van de belastingheffingen.

Van oudsher werden overheidstaken gefinancierd met behulp van gelden die door de gemeenschap werden opgebracht.

Om deze belastinggelden te kunnen innen was een omvangrijke administratie noodzakelijk. Het archiefmateriaal dat hierbij ontstond, is voor stamboom-onderzoekers van onschatbare waarde. Negentiende-eeuwse registraties betreffende de successierechten, de patentrechten, de gemeentelijke hoofdelijke omslagen en de grondbelastingregisters leveren bruikbare informatie op over de welstand van voorouders.

Uit de periode voor 1795 zijn allerlei belastingregisters bewaard, die je eveneens wetenswaardigheden verschaffen over rijkdom, armoede, eigendommen en beroepen van vroege verwanten. Het betreffen verpondings- en hoofdgeld-kohieren en registers met aanslagen in het kader van collaterale successies en overdrachtsbelastingen.

Gegevens

Datum:
12 december 2020
Tijd:
14:00
Evenement Categorie:

Organisator

Locatie

Hotel ’t Vertrek
Stationsweg 12
Boxmeer, 5831 CR
+ Google Maps
Telefoon
0485-577017
Bekijk de site van Locatie