Haarlem – “De Nederlandse Politie”
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Haarlem – “De Nederlandse Politie”

17 november 2021 @ 20:00

Free

De geschiedenis van de Nederlandse politie is lange tijd een ondergeschoven kindje geweest. Historici toonden weinig belangstelling en bij de politie heerste, en heerst eigenlijk nog steeds, de mening: “wat moet ik met die ouwe zooi.” Pas de laatste decennia is de belangstelling voor de politiehistorie gegroeid en onderzoek gedaan, o.a. door professor Fijnhout. Telkenmale blijkt de geschiedenis van de politie te zijn verbonden met de gebeurtenissen in Nederland, waarbij de vraag : “Wie heeft het gezag over de politie” centraal stond en staat.
Door de jaren heen komen dezelfde vraagstukken boven:
De sterkte van de politie, de waardering, de opleiding en de uitrusting. Bij het bestuderen van de geschiedenis van de Nederlandse politie blijkt het oude gezegde: “Wie het verleden niet kent, snapt niets van het heden en is in de toekomst gedoemd dezelfde fouten te maken”, nog steeds van toepassing te zijn.

Favoriet van de conservator Paul Tjeertes: uniform uit 1946Elke keer dat conservator Paul Tjeertes in het Politiemuseum Zaandam is, groet hij even een specifiek uniform. ‘Dag pa, daar ben ik weer.’

In een hoek op de eerste verdieping van het eeuwenoude gebouw staat een paspop, gestoken in het donkerblauwe uniform van een agent uit 1946. Het is voor Paul niet zomaar een museumstuk. ‘Mijn vader Piet droeg deze toen hij diender in Zaandam was. Dit betekent veel voor mij. Hij heeft mij belangrijke lessen geleerd, die ik in mijn 40-jarige politiecarrière steeds probeerde toe te passen. Neem je eigen verantwoordelijkheid en neem niet klakkeloos aan wat anderen beweren. Dat zijn onze normen en waarden. Nadenken over hoe je handelt, daar draait het om en niet alles voor zoete koek aannemen. Dat zorgt ervoor dat ik een kritische houding heb en daar waren mijn bazen niet altijd even blij mee’, vertelt Paul met een glimlach om de lippen.

Najaars-ledenvergadering

Voorafgaand aan de komende Algemene Ledenvergadering op 20 November houden wij onze Najaarsvergadering. Voor de agenda verwijzen wij naar GensPropria

Locatie 

Ontmoetingscentrum “de-schakel”
Pijnboomstraat 17
Haarlem

De zaal is open om 19:00 uur.

Gegevens

Datum:
17 november 2021
Tijd:
20:00
Kosten:
Free
Evenement Categorie:

Organisator

Locatie

Ontmoetingscentrum “de Schakel”
Pijnboomstraat 17
Haarlem,
+ Google Maps