Amsterdam – Afdelingsbijeenkomst en Lezing
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Amsterdam – Afdelingsbijeenkomst en Lezing

30 oktober 2021 @ 14:00

Zaterdag 30 oktober 2021

14.00 uur afdelingsledenvergadering

14.30 uur lezing: Joodse Genealogie door Harmen Snel

Je hebt Joodse Voorouders. Waar loop je tegen aan? Vóór 1811 was er in Nederland geen Burgerlijk Stand en dien je de kerkelijke archieven te raadplegen, maar dat gaat niet makkelijk bij Joodse voorouders. De persoonsgegevens werden slechts zelden door de Joodse gemeente geregistreerd. Men gebruikte voor 1811 slechts het patroniem, zoals dat bij christenen in de 17de eeuw ook gebruikelijk was. Met het instellen van de Burgerlijke Stand door de Fransen moesten ook de Joden een officiële achternaam aannemen, maar velen dachten dat dat iets van voorbijgaande aard zou zijn. Vandaar dat er zoveel bijzondere joodse namen zijn, die vaak als grapje werden aangenomen. Zoals Maandag en Dinsdag: Verder gaven veel Joden hun beroep als achternaam op. Ook herkomstplaatsen werden vaak als achternaam gebruikt. Die nieuwe Nederlandse achternaam werd na 1811 echter (nog) niet altijd gebruikt bij de Joodse huwelijks- of begrafenisregisters. In eigen kring bleef het dus: Jehuda ben Jacob, eventueel met de toevoeging Preger of Chazzan. Dat maakt het zoeken naar familie ook zo ingewikkeld. Bij emigratie werd ook vaak een nieuwe achternaam aangenomen. Bij de grote migratiegolf van Joden naar Londen in het midden van de 19de eeuw waren Schoenschoonschraper en Uienkruier natuurlijk onmogelijk uitspreekbaar en viel men weer terug op achternamen afgeleid van een patroniem. De Sefardische Joden zijn Joden wier voorouders in Spanje en Portugal leefden. In 1492 werden zij als gevolg van het verdrijvingsedict gedwongen Spanje te verlaten, dan wel zich tot het christendom te bekeren. In 1497 werden de Sefardim in Portugal voor dezelfde keuze gesteld. Hiermee kwam een einde aan een periode van openlijke Joodse aanwezigheid op het Iberisch Schiereiland, die in ieder geval teruggaat tot vóór de Romeinse verovering van Iberië.

Aanmelden verplicht:

Omdat op dit moment nog niet geheel bekend is hoeveel personen er per bijeenkomst in de zaal mogen is aanmelden voor deze afdelingsbijeenkomst verplicht. Uw aanmelding kunt vóór 24 oktober sturen naar: Graag uw telefoonnummer in de aanmelding vermelden voor het geval wij op het laatste moment genoodzaakt zijn af te zeggen. Neem uw corona pas app mee. Wij weten niet of de kerk daar om gaat vragen.

Het adres van de Thomas Kerk is:

Prinses Irenestraat 36 in Amsterdam

Deze locatie ligt op loopafstand van Station Zuid. Het station is met de trein en diverse bussen te bereiken. Ook kan metro 50, 51 en 52 genomen worden. Vanuit Westwijk bereik je station Zuid ook met tram 25. Vanaf Station Zuid gaat tram 5 richting het Centrum en heeft een halte Prinses Irenestraat. Deze tram kun je dan ook vanuit de stad richting de Prinses Irenestraat nemen.

Als je uit het station komt aan de noordzijde loop je door naar de Prinses Irenestraat. Daar ga je naar rechts en na ongeveer 100 m ligt de kerk aan de linker hand. Autobezitters vertellen dat je het best een parkeerplek aan de zuidzijde van het station kan zoeken want dat deel valt in een goedkopere parkeerzone dan aan de noordzijde.

Gegevens

Datum:
30 oktober 2021
Tijd:
14:00

Organisator

Locatie

Thomas Kerk
Prinses Irenestraat 36
Amsterdam,
+ Google Maps