Delfgauw – lezing: De wraak van de valsemunter  +  afdelingsledenvergadering
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Delfgauw – lezing: De wraak van de valsemunter + afdelingsledenvergadering

april 21 @ 19:30

De spreker meldt hierover:

‘Valsemunterij is bijna net zo oud als het aanmunten van stukjes metaal met een stempel. Het was ook lucratief, al waren de risico’s groot. In de Middeleeuwen waren straffen vaak zwaarder dan tegenwoordig. Ook voor valsemunterij werd men indertijd zwaar bestraft en wel met de doodstraf.

De zestiende eeuw is in de geschiedenis van de Nederlanden een periode van chaos. Een deel van die eeuw waren we in oorlog, een centraal gezag ontbrak. Veel steden, heerlijkheden, abdijen en andere gebieden hadden muntrecht. Niet altijd was dat legaal verkregen en die semi-legale munthuizen hebben een eigen naam gekregen: hagemunten.

In de lezing zal worden ingegaan op het verschil tussen legale munthuizen, hagemunters en valsemunters. Het zal duidelijk worden dat de scheidslijn tussen deze categorieën in een periode van chaos kon vervagen. Centraal staat de bende van Anthonis van Eembrugge, telg uit een muntmeestersgeslacht en ook getrouwd met een dame met muntmeesters in haar voorgeslacht. Ook zal ingegaan worden op de vraag wat de economische schade van een dergelijke bende was en wordt een schatting gemaakt van de legale en illegale verdiensten van de bende.’

Cor de Graaf studeerde af als mediëvist aan de Universiteit Leiden op een scriptie getiteld: ‘Den valscher den ketel’. De bestraffing van muntmisdrijven in Holland, Zeeland en Utrecht tussen 1300 en 1600, was de basis voor het gelijknamige artikel in het Jaarboek voor Munt- en Penningkunde. Sindsdien publiceert hij over numismatiek, maar ook over genealogie en archivistiek. Hij werkt tegenwoordig als adjunct-directeur bij erfgoed Leiden en Omstreken en is daarnaast adjunct gemeentearchivaris van Leiden en omliggende gemeenten.

Na afloop van de lezing volgt de AFDELINGSLEDENVERGADERING.

We willen onze bijeenkomsten in Delfgauw graag door laten gaan. We zien u er graag komen.

2.     Uiteraard kunt u alleen komen als u geen symptomen hebt van het coronavirus. Volg daarbij de aanwijzingen van het RIVM.

3.     Bij binnenkomst is er een presentielijst en kunt u uw naam daarop aanvinken.

Locatie

De bijeenkomst wordt gehouden in het “Kerkelijk Centrum Delfgauw”, Zuideindseweg 7, 2645 BD Delfgauw, aanvang 19.30 uur (zaal open 19.00 uur). Het telefoonnummer van het Centrum is: 015-2564123.

Gegevens

Datum:
april 21
Tijd:
19:30

Organisator

NGV afdeling Delfland

Locatie

Kerkelijk centrum Delfgauw
Zuideindseweg 7
Delfgauw, 2645 BD
+ Google Maps
Telefoon:
015-2564123