Laden Evenementen

« All Evenementen

Zaandam – Lezing “Het spoor van onze voorouders”

oktober 28 @ 19:30 - 22:00

Lezing van de Nederlandse Genealogische Vereniging Zaanstreek-Waterland op donderdag 28 oktober 2021 door Jan van der Male

auteur van het boek: 150 jaar railvervoer in de Zaanstreek; een historisch overzicht van spoorweggeschiedenis in de periode 1869-2019 waarvan inmiddels de 2e druk verschenen is

Plaats: Wijkcentrum Dirk Prins. A.G. Verbeekstraat 35

1501 RM  Zaandam (naast het Mennistenerf)
Toegang vrij. Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur.

Deze lezing kon op 26 maart 2020 niet doorgaan i.v.m. anti-coronamaatregelen

Stationschefs, spoorwegarbeiders, rangeerders, seinhuiswachters. Bij de spoorwegmaatschappijen werkten, toen de automatisering nog niet haar intrede had gedaan, tal van personen. Hele families waren actief “bij het spoor”. Spoorwegmaatschappijen waren echte familiebedrijven, waar men van vader op zoon een werkkring vond. Zij leidden treinen in goede banen en zorgden dat mensen en goederen op hun bestemming kwamen.

De lezing wordt verzorgd Jan van der Male. Hij zal ingaan op voorouders die vroeger “bij het spoor” werkten. Specifiek het spoor in de Zaanstreek staat centraal, met uiteraard veel beeldmateriaal.

Anderhalve eeuw geleden, in oktober 1869, reed de eerste trein de streek binnen. Wie legden de lijn aan, wie bestuurden de treinen, bedienden de seinen en bruggen, controleerden de kaartjes en laadden goederen in en uit? We volgen het spoor van enkele spoorse Zaankanters.

Natuurlijk bent u ook benieuwd of u “spoorse” voorouders heeft. Daarom is er deze avond ook ruim aandacht voor de bronnen die u kunnen helpen om meer te weten te komen over eventuele “spoorkanters” in uw familie.

bezoekers wordt verzocht zich aan te melden via het e-mailadres ngvzaanstreekw@gmail.com

Gegevens

Datum:
oktober 28
Tijd:
19:30 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Wijkcentrum Dirk Prins Zaandam
A.G. Verbeekstraat 35
Zaandam, 1501 RM
+ Google Maps