Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« All Evenementen

Tiel – GEANNULEERD – Lezing Februaristaking 1941 in Amsterdam

20 oktober 2020 @ 20:00 - 22:00

De lezing wordt verzorgd door Paul Welling met als onderwerp: De Februaristaking 1941 in Amsterdam

De directe aanleiding voor de Februaristaking in Amsterdam en omstreken waren de razzia’s, waarbij op 22 en 23 februari 1941 427 jonge joodse mannen met grof geweld door de Duitsers waren opgepakt. Eerder al kreeg de joodse bevolking van Amsterdam te maken met intimidatie, vernielingen en terreur. Dat was het begin van de Jodenvervolging in Nederland.

Gesteund door Duitse militairen leefde de WA, de Weerbaarheidsafdeling van de NSB in Amsterdam, zich uit op joodse stadsgenoten, wat meer dan eens tot gevechten leidde. Bij zo’n gevecht op 11 februari 1941 kwam de WA-man Hendrik Koot (1898-1941) om het leven. Daarop volgden strenge maatregelen. De joodse wijk van de hoofstad werd van de buitenwereld afgesloten. Toen er op 19 februari in de joodse ijssalon Koco gevechten ontstonden waarbij de Duitse politie met ammoniakgas werd bespoten, waren de rapen gaar met als dieptepunt de razzia’s van 22 en 23 februari.

Daarop volgde de zgn. Februaristaking. Legertrucks vervoerden de 427 jonge joodse mannen, die de Duitsers tijdens de razzia’s in de kraag hadden gevat, naar Polizeiliches Durchgangslager Schoorl. De gevangenen bleven slechts vier dagen in Schoorl. Ze werden overgebracht naar concentratiekamp Buchenwald.

Onder de 427 gevangenen die in Amsterdam werden opgepakt bevonden zich de broers Izak en Jacob Swaab. In Buchenwald kwamen 47 leden van de oorspronkelijke groep van 427 mannen om die in Amsterdam waren opgepakt.

In de tweede helft van mei 1941 zette de SS de overgebleven 342 mannen uit Amsterdam op transport naar het concentratiekamp Mauthausen bij Linz in Oostenrijk.

De zaal in het Regionaal Archief Rivierenland gaat om 19.30 open. De toegang is gratis voor leden en belangstellenden.
Lezingen vinden plaats in het atrium op vrij staande stoelen, waarbij wij – zo nodig – helpen met klaarzetten en schoonmaken/opruimen.
In de pauze koffie/thee afhalen per rij en op afroep.

Aanmelden voor deze bijeenkomst bij secretaris-bet@ngv.nl  is verplicht, er zijn maximaal 22 plaatsen beschikbaar.

Gegevens

Datum:
20 oktober 2020
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Organisator

NGV afdeling Betuwe
E-mail:
evenementen-bet@ngv.nl

Locatie

Regionaal Archief Rivierenland te Tiel
J.S. de Jongplein 3
Tiel, 4001 WG
+ Google Maps