Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« All Evenementen

Mantgum – Lezing Ons varend erfgoed in WO II

12 december 2020 @ 13:30 - 16:00

Lezing door George Snijders

N.B. Let op, de lezing is NIET in Tresoar maar in MFC DE WJUKKEN, Om ‘e Terp 21, 9022 BD in MANTGUM.
Het gebouw is ruim en wij kunnen er voor maximaal 25 personen een lezing organiseren. Onder meer wegens dit maximum is het noodzakelijk dat u zich van te voren aanmeldt. Doe dit tijdig om te voorkomen dat u buiten de boot valt. U kunt zich aanmelden bij onze secretaris Jeroen Hofstra bij voorkeur via e-mailadres secretaris-FRL@ngv.nl Geef daarbij aan of u met twee personen uit één huishouden komt of alleen. Partners hoeven geen anderhalve meter aan te houden.

ALLES ONDER VOORBEHOUD VAN DE ONTWIKKELINGEN OP CORONAGEBIED
Leden van de NGV en belangstellenden zijn van harte welkom op onze bijeenkomsten!
Twee keer per uur rijdt er een trein vanuit Leeuwarden of Sneek naar Mantgum.
Aanvang 13.30 uur. Er is voldoende parkeerruimte bij het gebouw.

Waar gaat het over:
De herdenking van 75 jaar bevrijding was de aanleiding om verhalen over de binnenvaart in de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Uiteindelijk zijn 60 korte en langere verhalen verzameld over de ervaringen, belevenissen en drama’s van schippers en hun gezinnen in de Tweede Wereldoorlog. Over beschietingen door geallieerde vliegtuigen, het ’koppen’ van schepen, vorderingen door de bezetter, schepen die afgezonken zijn met Duitse granaten, collaboratie in de scheepsbouw, verzet en voedseltochten naar de Randstad in de hongerwinter.

Maar liefst de helft van het materiaal gaat over schepen die nu nog bestaan en onderdeel vormen van het varend erfgoed van Nederland zoals de schepen in de Museumhaven van Leeuwarden. De verhalen zijn zeer divers en rijk geïllustreerd met vaak unieke foto’s en dagboekfragmenten. In zijn lezing laat George Snijder een aantal van de unieke beelden zien en vertelt hij over het onderzoek, de bronnen en de resultaten van alle inspanningen die een periode van 18 maanden beslaan. Het gaat daarbij niet alleen om de schepen, maar vooral ook om de mensen en hun belevenissen en leed.

George Snijder (1949) woonde van 2002 tot 2019 op een historisch bedrijfsvaartuig, de laatste vijf winters in Leeuwarden. Vanuit zijn belangstelling voor geschiedenis en de scheepvaart is hij actief vrijwilliger van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Hij schrijft regelmatig artikelen voor de Bokkepoot, het tijdschrift van de LVBHB en publiceert boeken over de geschiedenis van de binnenvaart. Daarnaast heeft hij een database opgezet met alle scheepsmetingen van binnenvaartschepen, een rijke bron voor scheepshistorisch onderzoek. Hij is regelmatig vraagbaak voor mensen die de geschiedenis van het schip van hun pake willen uitzoeken. Sinds 2019 woont hij ’s winters in Grou en vaart hij ’s zomers met zijn vrouw, drie honden en een kat met een Amsterdamse veerpont uit 1928, de Heen en Weer V, door Nederland en België.

Gegevens

Datum:
12 december 2020
Tijd:
13:30 - 16:00
Evenement Categorie:

Locatie

MFC DE WJUKKEN
Om ‘e Terp 21
MANTGUM, 9022 BD
+ Google Maps