Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« All Evenementen

Leiderdorp – Lezing Pilgrims (fathers, mothers & children) in Leiden en Amerika

oktober 19 @ 19:00 - 22:00

Dinsdag 19 oktober 2021 is er een inloopuur van 19.00 – 20.00 uur en een lezing vanaf 20.00 uur.
Onderwerp: Pilgrims (fathers, mothers & children) in Leiden
en Amerika door spreker: Dhr. Piet de Baar.

Vierhonderd jaar geleden vertrok een groep Engelse geloofsvluchtelingen na een verblijf van elf jaar in Leiden naar de wildernis in Noord-Amerika. Hun schip, de beroemde Mayflower, kwam terecht ten zuiden van Boston en daar stichtten ze een kolonie, New Plymouth. Die groep was slechts een klein deel van de totale groep, die in Leiden achterbleef. In volgende schepen, en vooral in 1629 met de Mayflower II, vertrokken nog heel wat leden van de sekte. Maar behalve degenen die overleden voor ze konden vertrekken, zoals hun predikant John Robinson, waren er ook die er helemaal geen zin in hadden. Het was ook niet niks om de risicovolle reis te ondernemen. Zij trouwden met partners uit de smeltkroes Leiden, waar het aantal ‘autochtonen’ inmiddels overvleugeld werd door enorme stromen immigranten uit (Frans-)Vlaanderen, Duitse gebieden en Engeland en Schotland. In het begin gingen ze misschien nog naar de officieel erkende Engels Gereformeerde Gemeente (onder ds. Hugh Goodyear), maar later zal het Engels hun vreemd geworden zijn en gingen ze naar de gewone hervormde kerken.
In Amerika betekent het afstammen van een van de personen die aan boord van de Mayflower was en de eerste winter overleefde (wat voor de helft van hen niet gold), de echte Pilgrim Fathers, iets heel speciaals; daar is al heel lang een Society of Mayflower Descendants. Die heeft dan ook veel genealogisch onderzoek verricht; zo blijken diverse presidenten af te stammen van lieden die in Leiden gewoond hebben. Leidsch Dagblad 16-3-1920
In moderne tijden heeft de emancipatie ook aandacht geschonken aan de Pilgrim Mothers, en op die manier hebben de in Leiden achtergebleven (kinderen van) leden van de groep de geuzennaam Pilgrim Children gekregen.
Hoewel er geen precieze naamlijsten zijn, is wel bekend dat het er heel wat zijn, en bij afstamming in zowel mannelijke als vrouwelijke lijn neemt het aantal heel snel toe. Daarom zijn er nu heel veel Leidenaren en andere Nederlanders die kunnen bogen op een afstamming van een van de Pilgrim Fathers. Er is best al wel veel onderzoek gedaan naar die afstammelingen, zeker in de familie Koet, maar onderzoek is wel erg lastig als nakomelingen namen voeren als Smit, De Kler, Krook en dat soort ‘gewone’ Hollandse of althans Hollands klinkende namen. In de lezing zal ingegaan worden op het onderzoek dat al verricht is en wat er op dat gebied nog mogelijk is. Daarbij zal de nadruk liggen op Leiden en veel minder op Amerika.

De zaal is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis. Koffie en thee (€1,50) wordt verzorgd door de koster van de kerk. Het gebouw is goed rolstoeltoegankelijk. De parkeergelegenheid is ruim en gratis. Er zijn goede busverbindingen, zowel vanaf station Leiden Centraal als van station Lammenschans. Zie voor tijden: www.9292.nl.

Heeft u specifieke of bijzondere vragen? U kunt deze ook vooraf per e-mail melden bij de secretaris van de afdeling secretaris-ryn@ngv.nl

Gegevens

Datum:
oktober 19
Tijd:
19:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Organisator

NGV afdeling Rijnland

Locatie

Scheppingskerk Leiderdorp
Van Poelgeestlaan 2
Leiderdorp, 2352 TD
+ Google Maps