Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« All Evenementen

Leiderdorp – Jubileumviering 35 + 1-jarig bestaan

september 21 @ 19:00 - 22:00

Deze avond wordt speciaal voor ons als vereniging. Het is na lange (corona)tijd weer de eerste bijeenkomst voor ons en onze leden – we kijken er echt naar uit – en we hebben ook nog meer te vieren.
Het zal u vast niet zijn ontgaan dat bronnenboek 26 over Rijnsburg op deze avond wordt gepresenteerd. En natuurlijk zullen we onze jubilarissen niet vergeten, zij worden op die avond in het zonnetje gezet. Dit alles kan natuurlijk niet in de kapelzaal waar we gewoonlijk onze lezingen volgen. Daarom hebben we dit keer de grote kerkzaal tot onze beschikking, zodat ieder ruim genoeg afstand van elkaar kan blijven houden.

Inloopuur: 19.00 – 20.00 uur
Spreker: Hans Endhoven, onze oud-voorzitter
Onderwerp: Grasduinen in het Hof van Holland
Aanvang: ca. 20.00 uur
Toen Hans in 1985 zijn familieboek publiceerde was het Hof van Holland voor hem als genealogische bron nog volslagen onbekend. Die lacune is in deze eeuw wel aardig opgevuld. Van de handelingen van ‘het Hof’, het hoogste rechtscollege van Holland, Zeeland en West-Friesland, opgericht door Philips de Goede, is over de periode 1428-1811 een zeer omvangrijk archief bewaard gebleven van ruim 5000 registers en andere stukken. Je zou dus mogen verwachten dat historici en genealogen zich als een grote school dolfijnen dagelijks daarin rondwentelt. Niets is echter minder waar. Slechts enkelen wagen zich in deze diepe oceaan. Watervrees door de omvang of onbekendheid met de inhoud?
In de lezing wordt aandacht besteed aan de locatie van het Hof op het Binnenhof in Den Haag en de ambtenaren, die de organisatie eeuwenlang als een geolied bestuurlijk apparaat lieten functioneren. Een korte uiteenzetting van de standaardprocedure bij de rechtsgang helpt om de relatie met de verschillende archiefreeksen zoals eisen, dingboeken, sententies, preferenties e.d. te verduidelijken. Waar valt wat te halen voor de grasduinende genealoog?
Het is van belang zich te realiseren dat het Hof er vooral was voor de adel, de welgeborenen en de stedelijke elite. Door schamele lieden aangespannen zaken komen naar verhouding weinig voor, niet in het minst door de kosten van vaak langdurige procedures. Twee ‘pareltjes’ van vondsten worden uitgelicht. Het eerste betreft de dramatische rol van de Rijnlandse edelman Jan van Alphen in de strijd tussen Holland en Utrecht aan het eind van de vijftiende eeuw. In het tweede voorbeeld komt Adriaan Dirksz (van Leeuwen), de belangrijkste koopman van Leiden, samen met zijn familie in aanvaring met het Leidse stadsbestuur en de adellijke schout Dirk van der Does.

De zaal is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis. Koffie en thee (€1,50) wordt verzorgd door de koster van de kerk. Het gebouw is goed rolstoeltoegankelijk. De parkeergelegenheid is ruim en gratis. Er zijn goede busverbindingen, zowel vanaf station Leiden Centraal als van station Lammenschans. Zie voor tijden: www.9292.nl.

Heeft u specifieke of bijzondere vragen? U kunt deze ook vooraf per e-mail melden bij de secretaris van de afdeling secretaris-ryn@ngv.nl

Gegevens

Datum:
september 21
Tijd:
19:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Organisator

NGV afdeling Rijnland

Locatie

Scheppingskerk Leiderdorp
Van Poelgeestlaan 2
Leiderdorp, 2352 TD
+ Google Maps