Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« All Evenementen

Leeuwarden – Excursie naar het Fries Landbouwmuseum

5 september 2020 @ 13:30 - 16:00

De excursie op 5 september is een gezamenlijke activiteit van de NGV Afdeling Friesland en het Genealogysk Wurkferbân, dit jaar georganiseerd door de NGV.

Deelname aan de excursie is kosteloos. Start van deze middag om 13.30 uur, ontvangst in het Fries Landbouwmuseum, Felling 6, 8912 CG Leeuwarden met koffie of thee. Er is ruimte voor maximaal 30 personen.
Het programma omvat een rondleiding door het museum en een presentatie over de bijzondere geschiedenis van het gebouw. Voor de goede gang van zaken gaat dit in twee groepen. Daarnaast is er tijd voor koffie of thee met wat lekkers en voor onderling contact.

Onder meer wegens het maximum aantal is het noodzakelijk dat u zich van te voren opgeeft. Doe dit tijdig om te voorkomen dat u buiten de boot valt. U kunt zich aanmelden bij de secretaris, en wel bij voorkeur via de mail op secretaris-FRL@ngv.nl, uiterlijk 1 september 2020. De aangemelde personen krijgen voorafgaand aan de excursie nadere informatie over de locatie en het programma.

Het einde van de excursie is om 16.00 uur, maar daarna kunt u nog rondkijken in het museum. Er is een museumwinkel bij waar diverse leuke artikelen te koop zijn.

Het Fries Landbouwmuseum is een Rijksmonument. Het is gevestigd in de eerste gelede boerderij in de provincie. Deze bouwvorm wijkt sterk af van de gangbare boerderijen die onze provincie rijk is. Het bestuur van het Sint Anthony Gasthuis gaf in 1909 de bekende architect W.C. de Groot opdracht om de boerderij te ontwerpen.
Zie hier de informatie

Het museum herbergt niet alleen een permanente expositie van landbouwmachines, fotodocumenten en schilderijen die de historie van de landbouw en veeteelt in onze provincie in beeld brengen, maar ook steeds wisselende tentoonstellingen van actuele onderwerpen. In september 2020 is er onder de titel “Niet vergeten… Frico eten” een expositie over het bekende kaasmerk. Er is een unieke historische collectie te zien, die het museum van de verzamelaar Robert Visser heeft verworven. In 2019 heeft hij zijn collectie overgedragen aan het Fries Landbouwmuseum dat daarmee een bijzondere historische zuivelcollectie in bezit heeft gekregen.

Topstukken in de tentoonstelling zijn twee glas-in-loodramen uit de oude Frico vestiging destijds aan de Snekertrekweg te Leeuwarden. Deze zijn voor het eerst na bijna 40 jaar weer zichtbaar voor het publiek. Ze werden bij het 40-jarig jubileum van de Frico in 1938 aangeboden door het personeel.
Toen het gebouw in 1982 werd afgebroken zijn ze in houten kratten geplaatst en veilig opgeborgen in de CCF vestiging. Ze zijn gemaakt door Willem Bogtman (1882-1955). Hij was grafisch ontwerper, glasschilder, monumentaal kunstenaar, glazenier en vervaardiger van mozaïeken.

Gegevens

Datum:
5 september 2020
Tijd:
13:30 - 16:00
Evenement Categorie:

Locatie

Fries Landbouwmuseum
Felling 6
Leeuwarden, 8912 CG
+ Google Maps