Haarlem – Lezing: van Anneke tot Aagje
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Haarlem – Lezing: van Anneke tot Aagje

22 september 2021 @ 20:00

Gratis

‘Van Anneke tot Aagje’

Een zoektocht vol verrassingen die tenslotte tot een overzicht van 14 generaties leidde: van dochter naar moeder en naar alle andere voormoeders om te eindigen bij Aagje Auwelsdochter die kort na 1500 werd geboren. Het boek ‘Van Anneke tot Aagje’ geeft een boeiend inzicht in de geschiedenis van de afgelopen 500 jaar aan de hand van de levens van deze 14 vrouwen en hun echtgenoten. Zij woonden onder meer in Amsterdam, Leiden en (vooral) Haarlem en behoorden daar tot de patriciërsklasse. Bij de power point presentatie blik ik niet terug, zoals in het boek, maar kijk ik vooruit vanaf 1500 omdat dat makkelijker te volgen is.

We zullen zien hoe in 1565 een huis met erf aan de Scheepmakersdijk werd gekocht en hoe het de daar te vestigen bierbrouwerij ‘Het Scheepje’ verder verging en heel opvallend: de rol van vijf generaties vrouwen daarbij. De echtgenoten zaten in de vroedschap en komen nogal eens voor op de schuttersschilderijen van Frans Hals en tijdgenoten. Ook bijzonder dat de familiewapens van deze bierbrouwersfamilies in de Sint Bavo hangen aan wand en pilaar.

Een andere voormoeder, Anna Maria van Valkenburg, is in de 18e eeuw in een woonhuis aan de Grote Markt geboren (nu café Brinkman). Zij is op een bijzondere manier ten huwelijk gevraagd en met haar man in Leiden gaan wonen.  Zo is er van al die families wel iets bijzonders te vertellen. Dat doe ik voor de pauze. Daarna ga ik in op het zoekproces, in archieven, via internet en soms op plekken waar ik dat totaal niet had verwacht, zoals bij een toevallig bezoek aan de TEFAF te Maastricht Een lezing door Joke Wagenaar-Hardon.

Het boek “van Anneke tot Aagje – opzoek naar mijn voorouders” is te bestellen via www.boekbestellen.nl €19,95
ISBN 978-90-826670-0-4

Locatie

Ontmoetingscentrum “de-schakel”
Pijnboomstraat 17
Haarlem

De zaal is open om 19:30 uur.

Gegevens

Datum:
22 september 2021
Tijd:
20:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Locatie

Ontmoetingscentrum “de Schakel”
Pijnboomstraat 17
Haarlem,
+ Google Maps