Eindhoven – lezingen: Sporen door Dik Jager, Albert de Koning en Anton Neggers over een deel van hun onderzoek.
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Eindhoven – lezingen: Sporen door Dik Jager, Albert de Koning en Anton Neggers over een deel van hun onderzoek.

10 mei 2022 @ 19:30

Sporen door Dik Jager, Albert de Koning en Anton Neggers over een deel van hun onderzoek.

Zweedse voorouders of voorouders in Zweden?  Dik Jager
Mijn onderzoek van een Leidse voorouder Langmuur liep vast. Totdat ik bij een ondertrouwakte van een familielid vond dat deze geboren was in Stockholm. Binnen enkele dagen leverde dit een Zweedse verdelingsacte op uit 1679 met de overlijdensdatum en de namen van de toen nog levende kinderen. Vandaar uit kon ik weer terug
naar die voorvader. Deze bleek een kleinzoon van de ‘Zweed’.

Genealogie, een cultureel uitstapje Albert de Koning.
De meesten van ons beoefenen stamboomonderzoek als een methode om een beeld te krijgen van de relaties en het leven van onze eigen voorouders en die van onze verwanten. In sommige gevallen breiden we dat uit tot specifieke doelgroepen als ‘de Oranjes’ of bepaalde gemeenschappen uit onze omgeving.
Als we er ‘van Dale’ op naslaan, vinden we de omschrijving van genealogie als ‘Geslachtkunde, leer van de ontwikkeling en verwantschap van geslachten (families)’. De genealoog is bij hem dan een ‘Geslachtkundige, iemand die de afstamming en verwantschap van families naspoort’. Daartoe lenen zich meerdere onderzoek disciplines, zoals het opstellen van een skeletgenealogie, het optekenen van een gezins‐ of familiegeschiedenis, een genetische verwantschapsbeschrijving of het bestuderen van relaties in culturele, sociale, antropologische of etnologische zin.
Albert Koning zal in deze presentatie met veel beeldmateriaal de skeletgenealogie en het familieonderzoek plaatsen in het perspectief van overheid en familierelaties in andere tijden en culturen. In de beschikbare tijd zal de nadruk liggen op de levenscyclus van de mens met als hoogtepunten de wijze waarop geboorte, initiatie, huwelijk en dood een plaats in de samenleving is gegeven. Daarin bestaan grote verschillen, maar ook verrassende overeenkomsten.

Goede luiden Anton Neggers
Sinds het einde van de jaren 80 van de vorige eeuw werk ik met GensDataPro en voorgangers (GD dos, GD win), oorspronkelijk in twee verschillende databases (genealogie Neggers en kwartierstaat), maar vanaf een bepaald moment in één bestand. In dit bestand verwerk al mijn genealogische opzoekingen. In de loop van de jaren is dit bestand uitgegroeid tot een soort  bevolkingsregister van oostelijk Noord‐Brabant, vanaf de zeventiende eeuw (en in sommige gevallen ook van daarvoor). Inmiddels heb ik in dit bestand meer dan 340.000 personen verzameld, en is het bestand zowat compleet voor de gegevens uit de zeventiende en achttiende eeuw voor plaatsen als Oirschot en Best, Oost‐ en Middelbeers, Sint‐Oedenrode, Boxtel, Liempde, Esch, Haaren en Sint‐Michielsgestel, en grote delen van de omliggende plaatsen. En natuurlijk van persoonsgegevens uit heel veel andere plaatsen in Noord‐Brabant, Nederland, België en de rest van de wereld.
Dankzij dit bestand kan ik betrekkelijk snel kwartierstaten ‘trekken’ van personen die in deze regio zijn geboren: na twee of drie generaties heb ik meestal al aansluiting bij andere gegevens in mijn bestand. Ik wil dat graag op 10 mei demonstreren aan de hand van voorbeelden die jullie mij aanreiken.

Gegevens

Datum:
10 mei 2022
Tijd:
19:30
Evenement Categorie:

Organisator

NGV afdeling Kempen en Peelland

Locatie

‘t Trefpunt
Belgiëplein 20,
Eindhoven, Noord Brabant 5628 LX
+ Google Maps
Telefoon
040 242 0410
Bekijk de site van Locatie