Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« All Evenementen

Amersfoort – DIGITAAL – Lezing “Macht, Malaise en Migratie”

april 16 @ 20:00 - 21:00

Digitale bijeenkomst vrijdagavond 16 april 2021, 20:00 – 21:00 uur

Na onze geslaagde videobijeenkomst van woensdagavond 7 april nodigen wij u uit voor een volgende videobijeenkomst op vrijdagavond 16 april 2021 van 20.00 tot 21.00 uur. U kunt dus rustig thuis blij­ven, in uw eigen vertrouwde veilige omgeving, met uw eigen com­puter, laptop, tablet of smart­phone. Op ge­pas­te afstand van anderen. U moet wel zelf voor uw koffie of thee zorgen.

Ook de leden van de NGV afdeling Utrecht en afdeling Rotterdam nodigen wij uit voor deze video­bij­eenkomst

Op deze avond zal Robert Philippo een lezing houden over Macht, Malaise en Migratie, tussen 1500 en 1700. Begon zo de opstand?

Een onderwerp waar veel historici met elkaar over de inhoud rollebollen. Velen van ons herinneren zich de geschiedenislessen en bijbehorende schoolplaten tijdens onze schooltijd. Leve de vrijheid, le­ve de Republiek, leve het calvinisme, leve Oranje, leve de Geuzen, met vliegende vaandel en slaan­de trom! Was het gewoon creëren van nationalisme of iets anders? Voelde iedere stad en provincie zich wel bevrijd of werd er gewoon veroverd, bezet, geroofd, geplunderd en verkracht zoals in die tijd ge­brui­kelijk was? Hoe kwam men zover, was vrijheid van godsdienst wel de echte reden of speelde er meer? Hoe kwam het dat politiek en kerk zo’n machtige rol speelden bij het besturen door de monarch en wat was het resultaat van zo’n machtspositie voor de maatschappij in West-Europa? Wat waren de echte redenen van de smeekbede van de edelen? Waardoor ontstonden de beeldenstormen werkelijk en wat lag ten grondslag aan de algehele malaise? Waarom trokken zo velen weg, niet alleen pro­tes­tan­ten maar ook katholieken en waarom waren ze niet overal welkom? Waarom speelden de kerk en po­litiek zo’n grote rol bij de migraties? Is de mens veranderd? En nog vele andere vragen die be­ant­woord worden in de boeiende lezing begon zo de opstand?

Tijdstip: vrijdagavond 16 april 2021, 20:00 – 21:00 uur (digitale inloop vanaf 19:50 uur; niet in­log­gen vóór 19:50 uur).

U kunt zich hiervoor opgeven door uiterlijk donderdag 15 april 2021 12:00 uur een e-mail te sturen aan Thijs van Veen (secretaris-aft@ngv.nl); U ontvangt dan donderdag 15 april (na 12:00 uur) een be­ves­ti­gings­mail met een link. Door op de link te klikken kunt u de lezing eenvoudig volgen op uw computer, lap­top, tablet of smartphone. Gelieve niet vóór 19:50 uur op deze link te klikken. Het is be­ter bedraad internet te gebruiken dan wifi.

Deze lezing van Robert Philippo was eerder gepland voor 25-05-2020 en kon van­we­ge de corona­cri­sis niet doorgaan.

Marcel van de Krol, de organisator van onze lezingen, is nog in overleg met Fouke Boss, die op 23-03-2020 een lezing zou geven voor onze afdeling, voor een videobijeen­komst.

 

Gegevens

Datum:
april 16
Tijd:
20:00 - 21:00
Evenement Categorie:

Organisator

NGV afdeling Amersfoort en omstreken
E-mail:
evenementen-aft@ngv.nl