A’dam-Buitenveldert: 15 maart – afdelingsbijeenkomst met lezing
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

A’dam-Buitenveldert: 15 maart – afdelingsbijeenkomst met lezing

15 maart 2022 @ 20:00

Titel: Jordanezen ‘opgezonden’ naar Veenhuizen

Spreker: Mieke Krijger

Het negentiende eeuwse verhaal van ‘de continue worsteling met armoede, landloperij en dakloosheid’ is een Europees erfgoedverhaal. In deze eeuw raakten in heel Europa grote bevolkingsgroepen op drift, ook in Nederland. Velen ontvluchtten het eens zo welvarende Amsterdam. ‘Landlopers’ werden opgepakt en ‘opgezonden’ naar een van de Koloniën van Weldadigheid, ook wezen en te vondeling gelegde kinderen.

Het onderwerp van de lezing is de “thuissituatie” van hen die vanuit de Jordaan werden ‘opgezonden’ naar de Koloniën van Weldadigheid, of komende van Veenhuizen in deze wijk een onderkomen vonden. Wij vertellen over de huizen waar zij woonden.

De Jordaan was eeuwenlang het gebied waar ambachtslieden (beeldhouwers en scheepstimmermannen) en hun gezinnen zich hadden gevestigd. Maar in de negentiende eeuw raakten de huizen in verval, ook de stedenbouwkundige ensembles, die uniek en karakteristiek zijn voor de Jordaan. Deze ensembles – eeuwenoude enclaves achter de gevelwanden gekenmerkt door een wir-war van gangen waaraan panden stonden – werden in de volksmond forten genoemd. In de vervallen toestand waarin zij eind negentiende en begin twintigste eeuw verkeerden werden deze berucht als “krotten en sloppen”. Daarin vonden toen de sociaal meest kwetsbaren een onderkomen: alleenstaande ouderen, werklozen, gehandicapten en invaliden.

Van twaalf nakomelingen van bewoners van gangen lieten wij portretfoto’s maken. De voorouders van deze nakomelingen hebben allen korte of langere tijd gewoond in tenminste één van de zes gangen die deel uitmaken van Het Gangenproject, Willemsstraat 22-110.

De levensgeschiedenissen van deze voorouders worden, in samenwerking met Vib van Dalen, gereconstrueerd. Tijdens de lezing gaat onze aandacht uit naar bewoners van de Wijde Gang (één van de zes gangen) wier leven werd getekend door een verblijf in Veenhuizen.

De Wijde Gang telde maar liefst 22 huisnummers. Ook de bewoningsgeschiedenissen van deze gang maakt deel uit van een Europees erfgoedverhaal.

Voor deze afdelingsbijeenkomst graag nog wel aanmelden voor 10 maart 2022 via

Gegevens

Datum:
15 maart 2022
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:

Organisator

NGV afdeling Amsterdam e.o.

Locatie

pelgrimskerk Buitenveldert
Van Boshuizenstraat 560
Amsterdam,
+ Google Maps
Telefoon
020-6424995