LS_Website_NGV_Logo

NGV Nieuwsbrief

nr. 178

april 2024

Van de Voorzitter,

Algemene Vergadering

Op zaterdag 20 april vindt in het Dorpshuis van Odijk (gemeente Bunnik) van 11.00-15.00 weer een halfjaarlijkse Algemene Vergadering plaats. In het ochtendgedeelte staan de verslagen over het jaar 2023 op de agenda. ’s Middags gaat het over het gebruik van Kunstmatige Intelligentie (GPT en Transkribus) bij het transcriberen en indexeren van archiefmateriaal (bidprentjes en akten). De vergaderstukken zijn te vinden op onze website www.ngv.nl. Ga na het inloggen terug naar MIJNNGV en klik daar op VERGADERSTUKKEN.

Als gewoon lid ben je van harte welkom. Als je wilt deelnemen, stuur dan in verband met de catering een aanmelding naar secretaris@ngv.nl. Graag tot ziens in Odijk op 20 april.

Standbemensing op Famillement

Als NGV hebben we een stand op het Famillement dat op zaterdag 24 juni in Deventer plaats vindt. Voor de bemensing (een dagdeel) zoeken we nog vrijwilligers. Een aanmelding hiervoor kan bij coördinator Gerrie Overweel van de afdeling Amersfoort. Zij is bereikbaar op secretaris-aft@ngv.nl

Afdeling Apeldoorn

Voor de afdeling hebben zich weer mensen beschikbaar gesteld die voor afdelingsactiviteiten willen zorgen. Hierbij wordt daarbij samengewerkt met de HCC-afdeling aldaar. Er is al gewerkt aan het vullen van de afdelingspagina op de website. Ga hiervoor naar www.ngv-afdelingen.nl/apd/
De eerste bijeenkomt is op donderdag 4 april, waar ik als NGV-voorzitter een presentatie zal verzorgen over de veranderingen die plaats vinden in het aanbod van de NGV. Hierbij zullen ook de zoekmogelijkheden op de website worden gedemonstreerd. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30-21.50 uur in het New Tech Park, Vlijtseweg 148, 7317 Apeldoorn.

Afdeling Achterhoek en Liemers

De bijeenkomst over DNA op vrijdagmiddag 22 maart in Wehl trok maar liefst ongeveer 30 bezoekers. Hier melden zich enkele personen die zich willen inzetten voor vervolgactiviteiten. Over de programmering vindt op korte termijn overleg plaats. Daarbij komt ook de vulling van de afdelingspagina op de website aan de orde.

Interne verhuizing

De verhuizing van het landelijk Informatiecentrum in Bunnik van de eerste verdieping naar het souterrain is bijzonder vlot verlopen. Hiervoor is veel dank verschuldigd aan Jan Buzepol die als coördinator optrad, en het duo Rob Dix en Maja Westhoff dat een inrichtingsplan voor de bibliotheek en de kantoorruimte maakte. En ook aan allen die de handen uit de mouwen wilden steken, in het bijzonder Jan Schoenmaker. Het zal nog een paar weken vragen, voordat alles is ingeregeld.

NGV Schepperle Award 2024

Zoals in de vorige nieuwsbrief is aangekondigd, is het tot 1 augustus mogelijk om iemand te nomineren voor de NGV Schepperle Award 2024. Nadere informatie en het opgaveformulier zijn te vinden op de homepage van onze website www.ngv.nl.

Tot slot

Als je iets onder de aandacht van het Hoofdbestuur wil brengen, eventueel over een ander onderwerp dan bovengenoemd, dan hoor ik dat graag.

Peter van Boheemen
voorzitter@ngv.nl

NGV Academie

Klik voor alle lopende en reeds geplande educatieve activiteiten op de webpagina NGV Academie of ga hiervoor naar onze website www.ngv.nl en klik daar op de snelkoppeling NGV Academie.

Workshop DNA-onderzoek

Op zaterdag 13 april is weer een workshop voor NGV-leden die een DNA-test hebben laten uitvoeren. Deze vindt plaats van 11.00- 15.00 uur in de Thomas Kerk, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam.
Elke DNA-analyse zal naast duidelijkheid, ook vragen opleveren. De workshop is bedoeld voor het beantwoorden van deze vragen en om te leren van elkaars ervaringen. Om hiervoor voldoende gelegenheid te bieden is het aantal deelnemers beperkt tot 12 personen. Er zijn geen kosten aan de workshop verbonden.
Aanmelden kan via https://www.ngv.nl/dna/dna-workshop-op-13-april-te-amsterdam/ (inloggen als lid is noodzakelijk).

Friese Genealogische Contactdag 2024

De Friese Genealogische Contactdag die op 6 april bij Tresoar in Leeuwarden plaats vindt, is het grootste Friese evenement op het gebied van familiegeschiedenis. Deze dag wordt mede georganiseerd door de NGV-afdeling Friesland.
Er is een viertal lezingen met als gezamenlijk thema: Immigratie uit Duitstalige gebieden. Daarnaast is een informatiemarkt, waar vele organisaties en particulieren een stand hebben. Verder is een deelname mogelijk aan rondleidingen door het Tresoar en het Historisch Centrum Leeuwarden. Meer info: https://www.tresoar.nl/bezoeken/agenda/friese-genealogische-contactdag-2024

Online talkshow

Door een plotselinge ziekte van de presentator start de online talkshow later dan eerder is aangekondigd. Zodra betrokkene is hersteld, wordt een nieuwe startdatum bekend gemaakt.

Streamen van workshops

Er is gestart met het streamen van workshops (streamen van lezingen gebeurt al). De spits is afgebeten door de afdeling Rijnland, waar Dick Kaas op 12 maart een interactieve bijeenkomst verzorgde over het benutten van het Kadaster voor stamboomonderzoek. Veel dank gaat uit naar Ger Koper en Hans Pallarda die de streaming mogelijk maakten.
De opname is te bekijken via ons YouTube-kanaal. Ga hiervoor naar https://www.youtube.com/ en typ als zoekopdracht: ngv academie in. Je ziet dan het uiltje dat het herkenningslogo van de NGV Academie is. Tip: klik op abonneren; dat scheelt de volgende keer zoeken!

Het aantal volgers uit andere delen van het land was meer dan de moeite waard. Zij konden via de chat vragen stellen. De evaluatie leverde zoals verwacht een aantal kleine verbeterpunten op. Het streamen gaat nu ook bij andere afdelingen plaats vinden. Verder is het de bedoeling om op het YouTube-kanaal enkele instructiefilms (tutorials) te plaatsen.

Podcast

De volgende podcast komt begin april op onze website en ons YouTube-kanaal. Het wordt een gesprek met Ruben Koman over zijn genealogisch onderzoek waarbij de omgevingshistorie hem verder kon brengen.
Heb je een idee voor een gesprekspartner met een interessant verhaal, laat dit dan weten in een mailbericht aan academie@ngv.nl

Genealogie voor beginners

Zoals te lezen is op de webpagina NGV Academie, lopen op dit moment verspreid over het land meerdere cursussen voor beginnende genealogen. Voor het najaar zijn dergelijke cursussen in voorbereiding voor de regio’s Utrecht, Groningen, de Kop van Noord-Holland en Eindhoven. Vermoedelijk volgen nog meer locaties
Er is ook een maatwerkcursus (dedicated cursus) mogelijk zoals de cursus die momenteel loopt voor de Historische Kring Diemen. Stuur voor een dergelijke aanvraag een mailbericht naar academie@ngv.nl.

Guus van Gameren
academie@ngv.nl

NGV

DNA Workshop

Op zaterdag 13 april organiseren we weer een DNA Workshop. Dit keer in Amsterdam.

De DNA Workshop bestaat uit twee delen:

In de ochtend kijken we met Gerrit Woertman naar het Y-chromosomaal DNA (Y-DNA) en het mitochondriaal DNA (mtDNA). Hij behandelt hier met name de testen van FamilyTreeDNA en legt uit wat haplogroepen zijn.

In de middag gaat Peter-Paul Kolber in op het autosomaal DNA (atDNA). De nadruk ligt op een test van MyHeritageDNA, maar we kijken ook even naar AncestryDNA. Uit de eerdere vier workshops blijkt dat meer dan 90% van de deelnemers voor MyHeritageDNA had gekozen.

Deelname aan de workshop is gelimiteerd tot ongeveer 12 personen. We hebben daarvoor gekozen om alle deelnemers voldoende gelegenheid te geven vragen te stellen en daarop te kunnen in te gaan.

Het deelnemen aan de DNA is kosteloos voor NGV leden. We vragen je om resultaten van je DNA-test mee te nemen. Bij voorkeur neem je een laptop mee en natuurlijk de benodigde inlogcodes.

Je kan je aanmelden via deze link. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Op het aanmeldingsformulier staan enkele vragen die ons helpen bij onze voorbereiding. Alvast bedankt!

Nationaal Archief: Verhalen van Engelandvaarders digitaal beschikbaar

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Vanaf vandaag (21 maart) zijn de verhoren van ruim 2100 Engelandvaarders online te bekijken en op naam te doorzoeken via de index Reizen van Engelandvaarders. Engelandvaarders zijn inwoners van Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit bezet gebied naar Engeland afreisden. Eenmaal in Engeland aangekomen werden ze verhoord door de Britse en Nederlandse veiligheidsdiensten.

Lange en gevaarlijke reis

De reis van Engelandvaarders was vaak lang en gevaarlijk. Niet iedereen overleefde het. De Engelandvaarders doorkruisten op hun tocht meestal verschillende landen. Ze liepen altijd het risico opgepakt te worden, zeker op de momenten dat ze illegaal een grens overstaken. Ook het reizen door neutrale landen was niet zonder gevaar. In de praktijk deden veel van deze landen namelijk concessies aan Nazi-Duitsland om te voorkomen dat ze zelf aangevallen zouden worden.

Verschillende routes naar Engeland

Er waren verschillende manieren om in Engeland te komen. Een op de tien Engelandvaarders lukte het om met een bootje via de Noordzee de overkant te bereiken. Ongeveer zestig procent nam de Zuidelijke route via België, Frankrijk, Spanje en Portugal, soms met een tussenstop in het neutrale Zwitserland. Een andere veel gebruikte route was de Noordelijke route. Deze liep via het neutrale Zweden en vandaar per vliegtuig naar Engeland. In de beginjaren van de oorlog arriveerde een aantal Engelandvaarders via de Oostelijke route (Sovjetunie, Japan, Verenigde Staten) in Engeland. Onder de Engelandvaarders bevonden zich ongeveer 70 vrouwen.
Lees verder.....

Gelderse huwelijksakten uit de jaren 1943 tot 1947 nu te doorzoeken

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -

Vrijwilligers hebben via VeleHanden de Gelderse huwelijksakten uit de jaren 1943 tot 1947 geïndexeerd. Deze akten zijn vanaf vandaag op onze website te doorzoeken en te bekijken. Heeft u ouders, grootouders of andere familieleden die in de periode 1943 tot 1947 in Gelderland zijn getrouwd? Grote kans dat u de huwelijksakte in de personendatabase terug kunt vinden.

Huwelijksakten worden na 75 jaar openbaar. Wij liepen een aantal jaren achter met het online plaatsen van openbaar geworden akten. Via de website VeleHanden.nl zijn vrijwilligers bezig met het indexeren van deze akten, zodat wij deze achterstand kunnen inhalen. We willen de vrijwilligers die hieraan meewerken heel erg bedanken! Dankzij hen wordt het doen van familieonderzoek een stuk makkelijker.

Het indexeren van deze akten is onderdeel van het project Van de Wieg tot het Graf, waarin geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten worden geïndexeerd die nog niet op onze website staan. Wilt u meer weten over het project Van de Wieg tot het Graf? Het indexeren van akten gaat via de website van VeleHanden. Hier kunt u de voortgang van het project zien. Vrijwilligers zijn inmiddels begonnen met het indexeren van de Gelderse overlijdensakten van 1961 tot 1972.

Hulp nodig bij het vinden van een huwelijksakte? Bekijk de vraag ‘hoe zoek ik een persoon?’ op onze veelgestelde vragen pagina.

Zeeuws Archief: Serie over nieuw openbaargemaakte archieven van start

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Het Zeeuws Archief is van start gegaan met Nieuw Openbaar, een serie over archieven die recent openbaar gemaakt zijn. Elk kwartaal verschijnen er een video en een blog, waarin archivarissen laten zien hoe je onderzoek doet in archieven waarvan de openbaarheidstermijn is verstreken. Zo kun je zelf ook op onderzoek uit.
In de eerste aflevering staan de Zeeuwse burgemeesters in de Tweede Wereldoorlog centraal. Nieuw openbaar gemaakt archief geeft meer informatie over de keuzes die ze moesten maken tussen burger en bezetter. Wat is er te vinden in deze stukken? Archivaris Ad Tramper gaat op zoek. Je vindt de blog hier.
Met het starten van de serie Nieuw Openbaar wil het Zeeuws Archief aandacht schenken aan archieven die recent voor iedereen in te zien zijn. De archieven kunnen nieuwe informatie bevatten voor verder onderzoek, informatie die tot voor kort niet openbaar was. We laten zien wat er allemaal te vinden is en geven je in de video en de blog handvatten om op zoek te gaan.

Nieuw openbaar?

Archieven kunnen soms voor een periode beperkt worden in de openbaarheid. Het openbaar maken wordt dan uitgesteld, bijvoorbeeld omdat er vertrouwelijke of privacygevoelige informatie in de stukken te vinden is. Uiteindelijk worden alle archieven openbaar.

HCL: Ruim 700.000 scans online!

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Het afgelopen 1,5 jaar zijn de medewerkers van onze scanstraat druk geweest met het digitaliseren van diverse archieven. Nu is het dan eindelijk zo ver dat de ruim 700.000 gemaakte scans online staan. Dit is een fantastische mijlpaal voor het HCL!

Benieuwd welke archieven vanaf nu digitaal raadpleegbaar zijn? Hier vind je een overzicht van wat er het afgelopen 1,5 jaar allemaal is gescand.
In de loop van dit jaar zullen we ook nog bijna 500.000 scans van notariële archieven en DTB’s online zetten.

Van liefdegift tot echtscheiding

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -

laat 18e-eeuwse verzoekschriften digitaal toegankelijk

Benieuwd of één van uw voorouders tussen 1796 en 1801 een verzoekschrift indiende bij het nationale parlement? Of wilt u weten wat voor een soort verzoeken er in die tijd werden ingediend? Via de nieuwe index ‘Verzoekschriften aan het parlement van de Bataafse Republiek, 1796-1801’ vindt u scans van verzoekschriften, door te zoeken op de naam van de indiener(s).

Verzoekschriften uit alle lagen van de bevolking

Via de nieuwe index zijn ruim 15.000 verzoekschriften te doorzoeken. Verzoekschriften (ook wel rekesten of petities genoemd) zijn verzoeken van één of meerdere personen aan het parlement (of een andere instantie). Het kan gaan om individuele verzoeken, bijvoorbeeld om een paspoort of een baan, maar ook om politieke petities, met honderden handtekeningen. Duizenden burgers uit alle lagen van de bevolking dienden tussen 1796 en 1801 verzoekschriften in bij het nationale parlement van de Bataafse Republiek. De Bataafse Republiek was uitgeroepen op 20 januari 1795, nadat een Frans revolutionair leger met hulp van gevluchte patriotten (tegenstanders van de stadhouder) een einde aan de Republiek der Verenigde Nederlanden had gemaakt. Op 1 maart 1796 werd in Den Haag een democratisch gekozen nationaal parlement opgericht. Tot dit parlement wendden burgers zich met hun verzoeken.
Lees verder.....

AGENDA

kijk voor verdere info in de agenda van de afdeling

02 - LBZ - GDP bijeenkomst
03 - UTR - Voorouderspreekuur
04 - APD - Veranderingen in het aanbod van de NGV
05 - GOI - Inleiding Genealogie
05 - KPL - Stamboomcafé in RHC Eindhoven
06 - FLE - Voorouderspreekuur Kampen
06 - ZLD - Onwelvoeglijke, bespottelijke en bijzondere familienamen
06 - FRL - Friese genealogische contactdag
06 - RYN - Voorouderspreekuur in Leiderdorp, Swifterbant, Almere en Lelystad
09 - KPL - Genetische genealogie
09 - NYM - Vervolging van Sinti en Roma
09 - RYN - Verleden en heden van molens en molenaars in Rijnland
10 - DFL - Voorouderspreekuur
10 - UTR - Ledenvergadering en lezing Indische familiegeschiedenis
11 - LBZ - Verenigingsavond
11 - DFL - Afdelingsledenvergadering
12 - BET - Stamboomcafé Tiel
12 - KPL - Cursus GensDataPro
12 - GRN - Genealogisch spreekuur bibliotheek Stadskanaal
13 - FLE - Voorouderspreekuur Emmeloord en Zeewolde
13 - RTM - Gerrie Overweel: Verklarende niet te kunnen schrijven
13 - LVC - Mijn NSB - opa -- aansluitend algemene ledenvergadering
13 - KPL - Stamboomcafé Valkenswaard
13 - FRL - Gevangenisregisters en het gevangeniswezen in vroeger tijden
13 - ASD - Workshop DNA
13 - DRE - Ledenvergadering - Lezing DNA door Annemieke van der Vegte
13 - TWE - Het maken van een bewoningsgeschiedenis met behulp van haardstedenregisters en andere bronnen
16 - ASD - Paleografie
17 - GOI - Afdelingsbijeenkomst en Paul Balm over Geneaknowhow
18 - AFT - DNA voor dummies, lezing door J.E.M.H. van Bronswijk
19 - BET - Juffrouw Goudsmit komt weer tot leven
20 - DRE - Infomiddag over genealogie
20 - KPL - Stamboomcafé bibliotheek Oirschot
20 - NGV - Algemene vergadering
20 - RYN - Voorouderspreekuur in Haarlem
23 - LBZ GFP bijeenkomst
24 - BET - Stamboomcafé Geldermalsen
25 - LBZ - Peter Thissen: Dionysius de Kartuizer, monnik te Roermond
27 - RYN - Voorouderspreekuur in Hazerswoude

Afdelingsbladen en Tijdschriften

KPL – de twee kwartieren maart – 2024 | NGV Nieuws
Gooise Sporen 2024 – 1 | NGV Nieuws
ASD – Amstelland 133 maart 2024 | NGV Nieuws
NHN – Koggenland 2024 – 1 | NGV Nieuws
UTR – Stichtse Heraut 2024 – 2 | NGV Nieuws
Twente Genealogisch 2024 – 1 | NGV Nieuws
Kwartier van Nijmegen 2024-2 | NGV Nieuws

Bronnen

Collectie Overijssel”nieuwe toegangen febr. 2024 | NGV Nieuws
BHIC: Nieuwe bronnen online: februari 2024 | NGV Nieuws
Archief Tilburg: Nieuwe archieftoegangen op de website | NGV Nieuws
Afstands- en adoptiedossiers half juni opvraagbaar | NGV Nieuws
Doodsbriefjes Zuidoost-Brabant online door te zoeken | NGV Nieuws