LS_Website_NGV_Logo

NGV Nieuwsbrief

nr. 184

oktober 2024

Van de Voorzitter,

Interessant, spannend en boeiend tegelijk
Zo belooft het te gaan worden bij ons landelijk evenement op zaterdag 12 oktober in hartje Groningen. Kom hiervoor naar het monumentale Van Swinderen Huys, waar vanaf 1433 stadsbestuurders en kooplieden bijeenkwamen.

Het thematische deel gaat over de historie van het Van Swinderen Huys en over ons slavernijverleden, een onderwerp dat op vrijwel elke landsdeel van toepassing is. Daarna worden drie nominaties voor de NGV Schepperle Award 2024 gepresenteerd en mogen de aanwezigen in de vorm van een stemming de winnaar bepalen. Tot slot praten we na onder het genot van een hapje en een drankje.

Laatste mogelijkheid
Er zijn nog ca. 20 laatste plaatsen te vergeven. Ga hiervoor naar onze website www.ngv.nl en scrol daar naar de rubriek Nieuw voor meer informatie en aanmelding (inloggen is niet nodig).

Finalisten voor de NGV Schepperle Award 2024
Het Hoofdbestuur heeft uit de ontvangen nominaties de volgende drie finalisten geselecteerd.

Finalist Frits Bosch, auteur van De Jutter, een 19e-eeuws familieverhaal
Bij het onderzoek naar zijn voorouders in de 19e eeuw stuitte Frits op genealogisch en historisch materiaal, waaruit bleek dat zij te maken hadden met armoede, dakloosheid, epidemieën en kindersterfte.

Zo bouwde Paulus Bosch, een analfabete betovergrootvader van Frits, met juttershout een huis in Nieuwediep, de wijk in Den Helder die grenst aan scheepswerf Willemsoord. Vanaf de marinehaven vertrokken oorlogsschepen naar verre bestemmingen met helaas rampzalige gevolgen voor een aantal familieleden.

Frits vroeg zich af hoe Paulus Bosch (1816-1892) erin slaagde om een betere toekomst op te bouwen voor zijn nageslacht en begon aan een boek hierover.
Het verhaal dreigde veel te veel een opsomming van feiten te worden, maar met het ontwikkelen van een duidelijke verhaallijn met plots, subplots, scenes en dialogen, is het een zeer boeiend boek geworden, ook voor niet-genealogen en daarmede een reclame voor onze hobby.

Finalist Karel Spee, indexeerder met behulp van Kunstmatige Intelligentie (AI)
De NGV bezit ongeveer 1 mln bidprentjes die allemaal zijn gescand. En daarnaast nog ruim 10 mln familieadvertenties die binnen enkele jaren ook door de scanner zijn gegaan.
In het recente verleden is begonnen met het handmatig indexeren van de scans , zodat deze digitaal doorzoekbaar aangeboden kunnen worden op onze website. Deze werkwijze zou, ondanks de inzet van ca. 200 vrijwilligers, nog heel veel jaren gaan duren en is daarom gestaakt in afwachting van een comfortabelere aanpak.

Ruim een jaar geleden werd duidelijk, dat met behulp van GPT, een computertoepassing op basis van kunstmatige intelligentie, het indexeren van de gemaakte scans mogelijk is. Deze uitdaging is opgepakt door Karel Spee die vrijwilliger is bij Heemkundekring Helmont, waar het Nederlandse Bidprentjes Archief haar onderdak heeft.

Karel heeft inmiddels met succes programmatuur ontwikkeld, waarbij met behulp van GPT onze grote collectie aan bidprentjes in een tijdsbestek van maanden geïndexeerd kan worden. Ook heeft hij laten zien, dat deze werkwijze toepasbaar is voor onze collectie aan familieadvertenties. Aldus weet Karel een enorme hoeveelheid aan waardevolle genealogische documenten gemakkelijk toegankelijk te maken en een aantrekkelijk alternatief te bieden voor enorm veel inklopwerk door vrijwilligers.

René Kappers met onderzoek naar opvolgende weduwen als goud- en zilversmid.
Vrouwen doen niet mee, behalve als ze weduwe zijn; dan passen ze op de winkel en hertrouwen ze snel met iemand die de zaak voortzet. Dit is de gangbare opvatting in de Nederlandse gildeliteratuur over goud- en zilversmeden.

Hoe is dit in de zilverstad Schoonhoven verlopen? Hoeveel opvolgende weduwen waren in de periode 1680-2000 werkzaam? Hoelang bleven zij in functie en wie volgde hen op? Zijn zij van betekenis geweest voor de continuïteit van Schoonhoven als zilverstad?

René Kappers heeft 67 opvolgende weduwen in 45 verschillende goud- en zilversmidsfamilies gevolgd. De duur van hun ‘functie’ liep van uiteen van 1 tot 53 jaar. Slechts in 8 % van de gevallen werden de weduwen opgevolgd door hun tweede echtgenoot en in 30 % van de gevallen werd het bedrijf na korte tijd gestaakt. In vrijwel alle andere gevallen zorgden de weduwen voor een brug naar een overname door naaste familie, veelal in de vorm van een zoon.

Het onderzoek binnen de zilversmidfamilies heeft duidelijk gemaakt, dat weduwen in belangrijke mate hebben bijgedragen aan het voortbestaan van Schoonhoven als zilverstad. Deze conclusie achterhaalt de eerder gangbare opvattingen in de gildeliteratuur over de betekenis van opvolgende weduwen.

Tot slot
Als je iets onder de aandacht van het Hoofdbestuur wil brengen, eventueel over een ander onderwerp dan bovengenoemd, dan hoor ik dat graag.

Peter van Boheemen
voorzitter@ngv.nl








NGV Academie
Het volledige programma van de NGV Academie vind je op de webpagina NGV Academie (inloggen is niet nodig). Onderstaand een kleine greep hieruit.

Op zaterdag 19 oktober starten we met een voorouderspreekuur in ons verenigingscentrum in Bunnik. In aanvulling op onze vorige aankondiging doen we dat in twee delen. Van 10.00 tot 12.00 uur zitten ervaren genealogen klaar om u verder te helpen.
In de middag van 19 oktober van 14.00 tot 16.00 uur doen we dit digitaal. Wil je digitaal meedoen, stuur dan een mailje aan academie@ngv.nl. Je krijgt dan een tijdslot van 10 minuten toegewezen en we sturen kort voor de start een link via Zoom.

We zijn bezig met de voorbereiding van ons 80-jarig jubileum dat we willen vieren in de eerste helft van 2026. Dit is nog ver weg, maar alle ideeën en hulp zijn welkom! Heb je een suggestie of belangstelling voor deelname in het organisatiecomité, stuur dan een mailtje naar academie@ngv.nl.

In de komende tijd zal een aantal mensen die een belangrijke rol spelen of speelden in de ontwikkeling van de NGV, worden uitgenodigd voor het maken van een podcast.
Ook in dit kader zijn suggesties welkom!

Er zijn in oktober/november wederom cursussen voor beginnende en opnieuw startende genealogen. We gaan van start op:
• 3 oktober in Utrecht
• 9 oktober in Eindhoven
• 10 oktober in Katwijk
• 18 oktober in Nijmegen
• 21 oktober in Lisse
• 1 november in Helmond
Ga voor meer info en inschrijving naar Cursus Genealogie voor beginners - NGV Academie.

In ons verenigingscentrum is op 5 oktober een Lezing DNA voor beginners door Gerrit Woertman van 13.30-15.30 uur. Dit is een laagdrempelige presentatie van de mogelijkheden die een onderzoek kan bieden. Je hoeft niets van DNA te weten en het is niet nodig om zelf een test gedaan te hebben. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelding kan via academie@ngv.nl.

Heb je een wens of een andere vraag, aarzel dan niet om dit te laten weten in een mailbericht naar academie@ngv.nl.

Geneanet

Op de website van Geneanet (https://nl.geneanet.org) kun je zoeken naar je voorouders, naar bidprentjes en naar grafstenen, archiefstukken.
Zoeken is gratis - wel een account aanmaken (is gratis)

De site bevat meer dan 215.000 bidprentjes.

Er staan meer dan 9 miljard geïndexeerde personen op de site

Intussen zijn er meer dan 6.000.000 grafstenen te doorzoeken
Klik hier voor het overzicht van de in aug. geplaatste grafstenen

Het loont de moeite om er eens te zoeken.

Uitnodiging voor de Landelijke NGV dag in Groningen op 12 oktober 2024

Uitnodiging aan NGV-leden deze feestelijke middag bij te wonen

De Nederlandse Genealogische Vereniging organiseert op zaterdag 12 oktober 2024 samen met de afdeling Groningen een landelijk evenement. De dag wordt gehouden in het statige Van Swinderen Huys in het centrum van de stad Groningen.

Na een kort welkom door de voorzitter van de afdeling Groningen starten we de middag met een lezing over het Van Swinderen Huys en de naamgever van het pand, gevolgd door een lezing van Lieuwe Jongsma over het slavernijverleden van Groningen. Een aanzienlijk deel van de elite van stad en provincie Groningen in de 17de, 18de en 19de eeuw had op de een of andere manier te maken met slavernij. Lieuwe Jongsma gaat in deze lezing in op de Groningse betrokkenheid bij slavernij. Hierbij geeft hij voorbeelden uit alle hoeken van de provincie.

In het tweede deel van de middag is het tijd voor de "NGV Schepperle Award", een prijs voor een persoon of groep die zich op gebied van genealogie (familiekunde), genetica en/of heraldiek heeft onderscheiden. Landelijk NGV-voorzitter Peter van Boheemen houdt een inleidend praatje, daarna krijgen de genomineerden elk maximaal 10 minuten om iets te vertellen over hun onderzoek/publicatie. Vervolgens gaan we over op de feitelijke verkiezing en de uitreiking van de Award.

Lees verder (o.a. het programma)
Uitnodiging voor de Landelijke NGV dag in Groningen op 12 oktober 2024 | NGV Nieuws
NGV landelijk evenement NGV afdeling Groningen

Gebruik symbooltekens in de Genealogie

Zoals elke genealoog wel weet worden er in de genealogie diverse symbolen gebruik. Zoals bv. voor geboorte, overlijden, begraven, huwelijk, e.d.
Mevrouw Hilde van Biggelaar zocht internet af naar de diverse symbolen dia daar te vinden zijn. Deze verwerkte ze in een lijst zodat het eenvoudig op te zoeken was.
Omdat genealogie niet beperkt is tot ons eigen land kwam ze op het idee of het niet mogelijk was om een universele lijst van genealogische symbolen te maken. Zij nam daartoe kontakt op met het CBG - Centrum voor familiegeschiedenis - en diverse Regionaal Historische Centra. Niemand kon haar aan zo'n universele lijst helpen.
Tenslotte nam ze half 2023 opnieuw contact op met het CBG en stelde voor om samen te werken aan een dergelijke lijst. Zelf zocht ze verder in de landen waarin ze nog niet gezocht had. De lijst die ze zo uiteindelijk bij elkaar gevonden had overhandigde ze aan het CBG. Voor sommige zaken was er geen symbool en voor andere waren er wel vijf verschillende.
Nu is er een lijst met 52 wereldwijd gebruikte symbolen voor diverse genealogische begrippen.
Lees de CBG beschrijving over het ontstaan van deze lijst.
Deze lijst kunt u hier downloaden.

Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR)

Voortgang onderzoeken en adviezen

Het bericht over de openstelling per 1 januari a.s. van het centraal archief Bijzondere Rechtspleging heeft landelijk nogal wat reacties opgeroepen.
" In het archief bevinden zich immers dossiers van personen die verdacht werden van collaboratie met de Duitse bezetter. Het online beschikbaar stellen van dit archief is daarmee een complexe zaak."

Enerzijds is er het belang van informatie van de burgers en anderzijds kan openbaarmaking impact hebben op de nabestaanden.
Na jarenlang onderzoek, discussies, afwegen e.d. heeft men gekozen voor openbaarmaking. Om inzicht te geven in deze besluitvorming worden nu de belangrijkste onderzoeken en adviezen gepubliceerd.

Lees het hele artikel bij het Nationaal Archief

Zie verder:
Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) | Nationaal Archief
Grootste oorlogsarchief van Nederland online doorzoekbaar vanaf 2025 | Nationaal Archief

Oude en vergeten beroepen

Ben je op zoek naar oude beroepen dan vind je op internet een aantal websites die een klein of groot aantal oude beroepen behandelen.

Wil je een echte keuze hebben ga dan naar de site www.yori.nl en speciaal naar Oude en vergeten beroepen van onze voorouders (yory.nl).
Hier vind je meer dan 1000 oude beroepen, keurig gerangschikt op alfabet,
Verder vind je op deze site tal van artikelen (meer dan 500) over stamboom onderzoek.

AGENDA

Zie ngv academie

Afdelingsbladen en Tijdschriften

Gooise sporen 2024 – 3 | NGV Nieuws
DRE – Threant 2024 – 4 | NGV Nieuws
Twente Genealogisch 2024 – 3 | NGV Nieuws

Bronnen

Nieuwe bronnen online: augustus 2024 - BHIC
Mededeling dossiers Bijlmervliegramp | Nationaal Archief
Nieuwe archieftoegangen augustus 2024 » Collectie Overijssel

Email Marketing Powered by MailPoet