LS_Website_NGV_Logo

NGV Nieuwsbrief

nr. 182

augustus 2024

Van de Voorzitter,

Open dag op zaterdag 13 juli

Wat een overweldigende belangstelling! Als Hoofdbestuur mikten we op zo’n 50 bezoekers, maar het werden maar liefst 150 bezoekers. Te elfder ure is daarom een cateraar ingeschakeld om iedereen van drankjes en een lunch te kunnen voorzien.

Onder de bezoekers was het aantal afdelingsbestuurders beperkt. Het waren vooral gewone leden die de Housewarming Party als een mooi gelegenheid zagen om de faciliteiten in ons verenigingscentrum te bekijken en zich te laten bijpraten bij de 12 stands van de informatiemarkt. Ook de twee lezingen vonden veel aftrek; er kon geen kip meer bij!
Een drietal bezoekers gaf te kennen belangstelling te hebben voor vrijwilligerswerk in het verenigingscentrum. Aanmelden hiervoor kan nog steeds naar ondergetekende.

De hoge waardering die tijdens de borrel is uitgesproken, zal het Hoofdbestuur doen beraden over een herhaling van een dergelijke happening.

Gouden speld voor Maja Westhoff

De grote belangstelling voor de Open Dag bood een mooie setting voor het tonen van onze waardering voor het uitzonderlijk vele werk dat door Maja Westhoff is verzet. Met veel genoegen heb ik haar de Gouden Speld met oorkonde mogen aanbieden.

Maja was in de afgelopen 10 jaar eindredacteur van Gens Nostra met steeds weer de druk om de deadline te halen. Daarnaast verzorgde zij 7 jaar lang de eindredactie van het blad Aqua Vitae van de afdeling Betuwe. Of dit nog niet genoeg zou zijn, heeft zij in de afgelopen drie jaar ook onze webpagina Collecties gevuld met daarbij de mogelijkheid om alle edities van Gens Nostra/Heraldisch Tijdschrift en de afdelingsbladen digitaal te doorzoeken. Niet onvermeld mag daarbij blijven, dat zij thuis ook veel te verduren kreeg zoals het tot de grond toe afbranden van haar huis en het deels in zelfwerkzaamheid weer opbouwen daarvan. Een groot applaus was daarom niet van de lucht, waarvan ze zichtbaar genoot.

Aanmelding voor landelijk evenement

De volgende manifestatie nadert alweer snel in de vorm van het landelijk evenement. Dit jaar is het op zaterdag 12 oktober in Groningen in samenwerking met de NGV-afdeling aldaar.

In de middag vinden twee presentaties plaats; één over het statige Van Swinderen Huys waar we te gast zijn, en één over het slavernijverleden van Groningen. Vervolgens wordt de schijnwerper gericht op de drie nominaties voor de finale van de NGV Schepperle Award. Het aanwezige publiek mag daarna de winnaar kiezen.
In de ochtend kun je mee met een korte rondleiding langs de hofjes van Groningen. Dat is je kans om deze pittoreske pareltjes met een gids te bekijken.

Beperkte capaciteit!
Het Van Swinderen Huys heeft ruimte voor 100 bezoekers. Meld je daarom snel aan, als je wilt komen. De aanmelding is pas definitief na ontvangst van de eigen bijdrage. Alle benodigde informatie vind je op de homepage van onze website www.ngv.nl of gebruik de volgende link: Uitnodiging voor de Landelijke NGV dag in Groningen op 12 oktober 2024 - Nederlandse Genealogische Vereniging

Heisessie

De zomerperiode is een goed moment om een pas op de plaats te maken en daarbij na te denken over de planning voor volgend jaar. Als Hoofdbestuur doen we dit in de vorm van een zogenaamde Heisessie op woensdag 7 augustus in de historische binnenstad van Leiden. In de volgende nieuwsbrief zal ik hiervan verslag doen.
Mocht je een suggestie hebben voor ons activiteitenprogramma of onze verenigingsstructuur, laat mij dit dan weten

Tot slot

Als je iets onder de aandacht van het Hoofdbestuur wil brengen, eventueel over een ander onderwerp dan bovengenoemd, dan hoor ik dat graag.

Peter van Boheemen
voorzitter@ngv.nl




NGV Academie
Na de zomervakantie start in Apeldoorn een cursus Genealogie voor Beginners. Deze wordt gegeven op 6 opeenvolgende maandagmiddagen van 14.00-16.00 uur en vindt plaats in De Drie Ranken op Eglantierlaan 202 in Apeldoorn. De eerste bijeenkomst is op maandagmiddag 16 september.

Aan de cursus kunnen maximaal 15 personen deelnemen. De kosten zijn € 30 voor leden en € 70 voor niet leden. De cursus start in ieder geval! Inschrijven kan via academie@ngv.nl
Dé kans om een goede start na de vakantie te maken!

Daarnaast wordt een aantal workshops en lezingen georganiseerd in ons verenigingscentrum te Bunnik. De eerstkomende daarvan zijn:
Workshop Kadaster door Dick Kaas op donderdag 22 augustus om 20.00 uur.
Lezing Joodse Genealogie door Regina Philip op donderdag 19 september van 14.00 tot 16.00 uur.
Workshop Zoeken in Duitsland door Menno de Lange op zaterdag 28 september van 12.00-16.00 uur.
Lezing DNA voor beginners door Gerrit Woertman en Peter Paul Kolber op zaterdag 5 oktober van 13.30-15.30 uur.
Hoe kan DNA ons onderzoek verder helpen? Dit wordt een laagdrempelige presentatie. Je hoeft niets van DNA te weten en het is niet nodig om zelf een test gedaan te hebben.

Heb je hiervoor interesse, meld je dan alvast aan door een mailbericht aan academie@ngv.nl. onder vermelding van je keuze(s). Als je je al eerder hebt aangemeld, hoeft dit niet opnieuw. De deelname is gratis.

Het volledige programma van de NGV Academie vind je op de webpagina NGV Academie (inloggen is niet nodig).

Heb je een wens of een andere vraag, aarzel dan niet om dit te laten weten in een mailbericht naar academie@ngv.nl.

Bijna 155.000 nieuwe kranten in Delpher

Op 9 juli 2024 zijn er 154.966 ‘nieuwe’ krantenafleveringen aan Delpher toegevoegd.
Het gaat om 57 titels die afkomstig zijn uit de collecties van elf verschillende erfgoedinstellingen.
Het betreft vooral regionale en lokale kranten, waaronder een aantal zeventiende-eeuwse kranten uit het huidige België. De nieuwe titels geven een veelzijdig beeld van de samenleving in de periode 1620 tot en met 1982.

Bekijk de volledige titellijst in Excel, PDF, CSV of zoek uitsluitend in de nieuwe kranten via de zoekbalk bovenaan deze pagina. Wil je je zoekactie vervolgens verfijnen op bijvoorbeeld periode, herkomst of titel? Dat kan via de filters aan de linkerkant van je zoekresultaten.

Goed om te weten: je kunt een heel klein gedeelte van de nieuwe titels om auteursrechtelijke redenen alleen in het KB-gebouw bekijken.

KB: West-Indische slavernij- en plantagegeschiedenis gevonden in een Engels Archief

Fort Elmina, het Nederlandse hoofdkwartier in West-Afrika, aquarel begin 18de eeuw (Nationaal Archief, 4AANW_1568)
In The National Archives in Londen bleek Nederlandse West-Indische slavernij- en plantagegeschiedenis verstopt te liggen. Deze stukken zijn daar op een bijzondere manier terechtgekomen: gekaapt, nagestuurd en later opgetekend. Deze en meer documenten zijn gedigitaliseerd in het kader van het programma Metamorfoze. Inmiddels oud-KB-medewerker Erik van der Doe schreef er een blog over.
Lees het blog

Gens Nostra 2024 - 4 (juli - augustus) is uit.

Van de redactie

De zomer is in aantocht en het vierde nummer van Gens Nostra
is klaar. In dit nummer is er weer genoeg variatie.

Zo lezen we in het artikel Waar bleef Jo Barendrecht over een zoektocht naar de oom van de auteur die tijdens de Tweede Wereldoorlog als artillerist bij het KNIL diende. Oom Jo Barendrecht leek lange tijd spoorloos verdwenen, maar auteur Boudewijn Barendrecht weet te achterhalen wat er uiteindelijk met hem gebeurd is.
Emmy Reijngoud schreef over haar voorvader Pieter de Leur die in de achttiende eeuw in dienst was bij de VOC. Na veel archiefonderzoek was zij in staat om een mooie levensgeschiedenis van haar voorvader samen te stellen.

Door Petronella Elema is onderzoek gedaan naar de achttiende-­­eeuwse deurwaarder Glimminga. Zij stuitte op deze deurwaarder toen ze onderzoek deed naar een vermeende honderdjarige die in 1768 in Noordlaren was overleden.
Of deze dame daadwerkelijk honderd jaar oud was, is te lezen in het artikel De bejaarde moeder van deurwaarder Glimminga.

Eindredacteur Maja Westhoff schreef een artikel over de familiebijbel van Maria Anna Vosch van Avesaet en benadrukt daarbij het belang van deze genealogische bron vanwege de aantekeningen die er door verschillende familieleden in opgetekend zijn. Vanwege de grootte van dit interessante artikel is in dit nummer alleen deel 1 opgenomen. Deel 2 kan gelezen worden in het vijfde nummer van Gens Nostra.

In dit nummer ook weer een bijdrage in de rubriek Portretten.
Deze keer een foto uit 1867 van het echtpaar Jan Willem Sieben en zijn eerste echtgenote Maria Antonetta van Laer. De foto werd gemaakt door de uit Berlijn afkomstige fotograaf Alphons Wilhelm Emil de Mellet.

Voorzitter van het bestuur, Peter van Boheemen, schreef voor dit nummer een verslag van de ALV van 22 april dit jaar en tot slot zijn ook de vaste rubrieken weer vertegenwoordigd: het overzicht van de tijdschriften
en VanAlles

Geneanet: toevoeging databestanden

Geneanet bericht dat het vandaag (30-7-24) 9 miljoen geïndexeerde akten van de Belgische Burgerlijke Stand toegevoegd heeft. Deze toevoeging bevat meer dan 25 miljoen personen.

"In de nieuwe collecties, die nu online staan, vindt u ondermeer dan 366.000 akten uit de provincie Antwerpen, 60.000 akten uit Vlaams-Brabant, 6,8 miljoen akten uit West-Vlaanderen, 200.000 akten uit Oost-Vlaanderen en 20.000 akten uit Belgisch Limburg.

U kunt hier de lijst van geïndexeerde Belgische collecties doorzoeken. "

Geneanet: prentbriefkaarten

Bij Geneanet vind je van diverse plaatsen van over de hele wereld een flinke verzameling prentbriefkaarten. Zo bevat deze verzameling voor Nederland 36.845 afbeeldingen; voor België 35.841, voor Frankrijk 546.916. Ze kunnen een aanvulling zijn op het genealogieverhaal, bv. plaatsen waar je voorouders gewoond hebben of geweest zijn.

BHIC: Nieuwe bronnen online: juni 2024

Burgerlijke stand
Doop-, trouw- en begraafboeken
Schepenbanken
Rechtbanken
Foto's
Films
Overig nieuws: index op Staten van Oorlog
Gescande archiefstukken
zie: BHIC

AGENDA

Zie de agenda op de site van de NGV Academie

Afdelingsbladen en Tijdschriften

NHN – Koggenland 2024 – 2 | NGV Nieuws
DRE – Threant 2024 – 3 | NGV Nieuws
GroninGen 2024 – 2 | NGV Nieuws
Twente Genealogisch 2024 – 2 | NGV Nieuws
Wij van Zeeland -2024 – 3 | NGV Nieuws

Bronnen

Gelders Archief: scans van heel inventarisnummer in één keer te downloaden
Historisch centrum Limburg: Notariële akten Maastricht online
Nationaal archief: Eerste Nederlandse Olympische kampioenen 112 jaar later erkend
Drents archief: Faillissementszaken en vonnissen tot 1929 online gezet