LS_Website_NGV_Logo

NGV Nieuwsbrief

nr. 181

juli 2024

Van de Voorzitter,

Open dag op zaterdag 13 juli

Zoals eerder aangekondigd vindt op zaterdag 13 juli een Open Dag plaats in ons Informatiecentrum op Kosterijland 3 in Bunnik. Tijdens deze zogenaamde Housewarming Party vinden rondleidingen plaats door onze nieuwe accommodatie. Daarnaast kan een informatiemarkt worden bezocht en enkele voordrachten worden bijgewoond.

Zo kan gedurende de gehele dag op de informatiemarkt worden gesproken met
• Bas Wilschut over GensDataPro
• Dick Kaas over zoeken in het Kadaster
• Wllem van Zon over wapenregistratie
• Maja Westhoff over zoeken in onze digitale Collecties
• Izo Hoytink van Probook over vormgeven van je familiegeschiedenis in boekvorm
• vormgeven en laten drukken van een familieboek
• Hans van Felius over enkele bijzondere archiefstukken
• Jos Kaldenbach over het zoeken in Duitsland
• Rob Dix over het Middeleeuws Vlechtwerk
• Guus van Gameren over het aanbod van de NGV Academie
• Gerry Overweel van de Werkgroep Communicatie
• Jan Adema over de ledenadministratie

Aan het begin van de middag kunnen twee voordrachten worden bijgewoond. Deze liggen in elkaars verlengde , maar kunnen ook afzonderlijk worden gevolgd.

• 13.00 uur: Robert Keurntjes over Genealogie en Genetica
• 14.00 uur Maarten Feberwee over vaderschapslijnen.

Mocht je belangstelling hebben voor het doen van vrijwilligerswerk, dan is de Open Dag een mooi moment voor een oriënterend gesprek.

Je bent welkom van 11.00-16.00 uur, waarbij je vanwege het feestelijke karakter van de dag wordt onthaald op koffie of thee met een traktatie. In het laatste uur kan van een drankje met een hapje worden genoten.

Het belooft dus niet alleen een informatieve, maar ook een gezellige bijeenkomst te worden. Kom dus ook!

Ben je van plan om te komen, meld je dan aan in een berichtje aan academie@ngv.nl. Ook belangstellende niet-leden mogen meekomen.
Geef daarbij aan of wij je rond het middaguur een plezier doen met enkele broodjes.

Nomineer voor NGV Schepperle Award 2024

De deadline voor het doen van een voordracht (1 augustus) nadert. Heb je iets verrassends en/of vernieuwends opgemerkt in bijvoorbeeld een artikel, een lezing, een webinar (filmpje), een boek of website, nomineer dit dan voor de NGV Schepperle Award 2024. Betrokkene hoeft geen NGV-lid te zijn. Ook iets van jezelf aanmelden wordt zeer op prijs gesteld.

Laten we er voor zorgen, dat nieuwe benaderingen niet onder de korenmaat blijven en dat we op het landelijke evenement van zaterdag 12 oktober weer een opwindende publieksverkiezing krijgen.

Nadere informatie en het opgaveformulier zijn te vinden op de Homepage van onze website www.ngv.nl (inloggen is hierbij niet nodig).

Scanservice

De achterstand die was opgelopen vanwege de verhuizing, is in de afgelopen maand weggewerkt met uitzondering van enkele scanverzoeken voor een buitenlandse publicatie.

Mocht je in de komende Gens Nostra in de Tijdschriftenrubriek of bij onze website op de pagina Collecties iets aansprekends aantreffen, dan kan hiervan een scan worden aangevraagd. Uiteraard met mate en bezie daarbij of de betreffende publicatie misschien in de eigen omgeving beschikbaar is. Een scanaanvraag is mogelijk door een bericht naar scanservice@ngv.nl.

Tot slot

Als je iets onder de aandacht van het Hoofdbestuur wil brengen, eventueel over een ander onderwerp dan bovengenoemd, dan hoor ik dat graag.

Peter van Boheemen
voorzitter@ngv.nl

NGV Academie


Na de zomervakantie start in Apeldoorn een cursus Genealogie voor Beginners Deze wordt gegeven op 6 opeenvolgende maandagmiddagen van 14.00-16.00 uur en vindt plaats in de De Drie Ranken Zaal op Eglantierlaan 202 in Apeldoorn. De eerste bijeenkomst is op 1maandagmiddag 16 september.

Aan de cursus kunnen maximaal 15 personen deelnemen. De kosten zijn € 30 voor leden en € 70 voor niet leden. De cursus start in ieder geval! Inschrijven kan nog via academie@ngv.nl

Het programma voor de cursus luidt:
Les 1 De start van je onderzoek. Docent: Gerrie Overweel
Les 2 Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister. Docent: Piet Peeters
Les 3 Doop-, Trouw-, en Begraafboeken, Lidmatenregisters enz.
Docent: Guus van Gameren
Les 4 Zoeken (en vinden) op internet. Docent: Jan Ritsema van Eck
Les 5 Mogelijkheden van GensDataPro. Docent: Jacqueline Hofland
Les 6 Heraldiek en Oud Schrift Docent Gerrie Overweel

Daarnaast gaan een aantal workshops plaats vinden in ons landelijk Informatiecentrum. De eerste daarvan zijn:

Workshop Kadaster door Dick Kaas op vrijdag 23 augustus om 20.00 uur te Bunnik.
Workshop Zoeken in Duitsland door Menno de Lange op zaterdag 28 september van 12.00-16.00 uur te Bunnik.

Heb je hiervoor interesse, meld je dan alvast aan door een mailbericht aan academie@ngv.nl. (als je je al eerder hebt aangemeld, hoeft dit niet opnieuw). Beide workshops gaan zeker door. De deelname is gratis voor leden.

Het volledige programma van de NGV Acacdemie komt in de komende maanden op de webpagina NGV Academie (inloggen is hiervoor niet nodig).
Heb je een educatiewens waarin het programma nog niet voorziet, aarzel dan niet om dit te laten weten in een mailbericht naar academie@ngv.nl

Agenda van de NGV Academie voor de maand juli

zie onze site NGV Academie
Bij de voorplaat
Enkhuizen, het Spui met Drommedaris, Cornelis Springer (1817 – 1891), olieverf

Gens Nostra 2024 - 4

De zomer is in aantocht en het vierde nummer van Gens Nostra is klaar en wordt tussen 1 en 6 juli naar de postabonnees verzonden.

In dit nummer is er weer genoeg variatie.
Zo lezen we in het artikel Waar bleef Jo Barendrecht over een zoektocht naar de oom van de auteur die tijdens de Tweede Wereldoorlog als artillerist bij het KNIL diende. Oom Jo Barendrecht leek lange tijd spoorloos verdwenen, maar auteur Boudewijn Barendrecht weet te achterhalen wat er uiteindelijk met hem gebeurd is.
Emmy Reijngoud schreef over haar voorvader Pieter de Leur die in de achttiende eeuw in dienst was bij de VOC. Na veel archiefonderzoek was zij in staat om een mooie levensgeschiedenis van haar voorvader samen te stellen.

Door Petronella Elema is onderzoek gedaan naar de achttiende-­­eeuwse deurwaarder Glimminga. Zij stuitte op deze deurwaarder toen ze onderzoek deed naar een vermeende honderdjarige die in 1768 in Noordlaren was overleden. Of deze dame daadwerkelijk honderd jaar oud was, is te lezen in het artikel De bejaarde moeder van deurwaarder Glimminga.

Eindredacteur Maja Westhoff schreef een artikel over de familiebijbel van Maria Anna Vosch van Avesaet en benadrukt daarbij het belang van deze genealogische bron vanwege de aantekeningen die er door verschillende familieleden in opgetekend zijn. Vanwege de grootte van dit interessante artikel is in dit nummer alleen deel 1 opgenomen. Deel 2 kan gelezen worden in het vijfde nummer van Gens Nostra.

In dit nummer ook weer een bijdrage in de rubriek Portretten. Deze keer een foto uit 1867 van het echtpaar Jan Willem Sieben en zijn eerste echtgenote Maria Antonetta van Laer. De foto werd gemaakt door de uit Berlijn afkomstige fotograaf Alphons Wilhelm Emil de Mellet.

Voorzitter van het bestuur, Peter van Boheemen, schreef voor dit nummer een verslag van de ALV van 22 april dit jaar en tot slot zijn ook de vaste rubrieken weer vertegenwoordigd: het overzicht van de tijdschriften en VanAlles.

De redactie

Nationaal Archief: Afstands- en adoptiedossiers Raad voor de Kinderbescherming opvraagbaar

Vanaf maandag 17 juni behandelt het Nationaal Archief aanvragen voor inzage in afstands- en adoptiedossiers van de Raad voor de Kinderbescherming. Deze dossiers zijn eerder dit jaar aan ons overgedragen door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het betreft gezinsdossiers van personen die geboren zijn vóór 1970.

Bent u binnenlands of interlandelijk geadopteerd? Of bent u een afstandsmoeder of een adoptieouder? Dan kan het dossier dat over u gaat bij ons in Den Haag liggen.


Zie verder....

Nationaal Archief: defensiearchief vol verrassingen

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
De collectie is enorm gevarieerd. Ze bevat niet alleen personeelskaarten en staten van dienst van militairen, maar ook krijgsgevangenenkaarten van Nederlandse militairen uit de Tweede Wereldoorlog en gegevens over oorlogsvrijwilligers en verzetsmensen. Daarnaast vindt u er stukken uit het begin van de 19e eeuw (onder andere over militairen tijdens de Belgische Opstand), maar ook archiefstukken uit de Eerste Wereldoorlog en de dekolonisatieperiode.

Krijgsgevangenenkaarten

Interessant zijn de krijgsgevangenenkaarten van Nederlandse militairen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitse krijgsgevangenschap zaten. Op deze kaarten staat onder andere in welke kampen de militairen gevangen werden gehouden. Een voorbeeld is de kaart van korporaal Rumoldus Johannes van Aalst (geboren op 29-07-1911). Van Aalst werd op 11 juni 1943 gevangengenomen. In dat jaar besloten de Duitse bezetters om alle Nederlandse militairen terug te voeren in krijgsgevangenschap. Zij moesten dwangarbeid verrichten, omdat de Duitsers dringend verlegen zaten om werkkrachten. De krijgsgevangenenkaarten vormen een aanvulling op de collectie krijgsgevangenen van het ministerie van Defensie (archiefnummer 2.13.98) én op de index van de arbeidsinzet, waar ook krijgsgevangenen in voorkomen.
Lees verder…..

BHCI: nieuwe bronnen online mei 2024

Vrouwen aan het werk, vermoedelijk in de kousenfabriek Jansen de Wit. Fotograaf Charles Verzijl, collectie BHIC, nr. 1906-000898

Indexen zijn een geweldige hulp voor onderzoekers. Dat bleek maar weer eens op de publieksdag over oorlogsboeven die op vrijdag 24 mei plaatsvond in de Citadel. Zo kun je bijvoorbeeld criminele voorouders gemakkelijk vinden dankzij het feit dat onder meer veel gevangenisregisters en strafvonnissen op naam doorzoekbaar zijn op de website van het BHIC. En daar komen dagelijks nieuwe indexen bij, (vooral) ook van personen die geen misdaad of overtreding begingen. In dit bericht tref je een handig overzicht van de indexen die in mei 2024 online kwamen. Succes met je onderzoek!
Lees verder.....

Afdelingsbladen en tijdschriften

KPL – De twee kwartieren juni 2024 | NGV Nieuws
Genealogica mei – 2024 – 2 | NGV Nieuws
Gooise sporen 2024 -2 | NGV Nieuws
DFL – Mededelingenblad 2024-2 | NGV Nieuws
Rijn- en Kennemerlandse Mare juni 2024 | NGV Nieuws

Bronnen

Historisch Centrum Limburg: 700.000 scans online | NGV Nieuws
Collectie Overijssel: Nieuwe archieftoegangen mei 2024 | NGV Nieuws