LS_Website_NGV_Logo

NGV Nieuwsbrief

nr. 180

juni 2024

Van de Voorzitter,

Open dag op zaterdag 13 juli
Inmiddels zijn de nieuwe ruimten van het landelijk informatiecentrum in Bunnik op orde. Alle werkplekken zijn ingericht, alle kabels zijn weggewerkt en de nieuwe cursus- en vergaderzaal is gebruiksklaar. Het is tijd voor een feestelijk Open Huis, ofwel voor een Housewarming Party zoals dat tegenwoordig ook wel wordt genoemd. Deze staat gepland voor zaterdag 13 juli van 11.00-16.00 uur.

Er is dan niet alleen de gelegenheid om de nieuwe huisvesting te bekijken, maar ook om geïnformeerd te worden over de aanwezige fysieke en digitale collecties. Daarnaast zullen enkele presentaties worden verzorgd.
Mocht je belangstelling hebben voor het doen van vrijwilligerswerk, dan is de open dag een mooi moment voor een oriënterend gesprek.
Het complete programma volgt in de nieuwsbrief van 1 juli, maar reserveer alvast de datum van zaterdag 13 juli.

Scanservice
Het in- en uitpakken en het inrichten van de nieuwe ruimten is ten koste gegaan van de reguliere werkzaamheden. Dit geldt in het bijzonder voor het afhandelen van de scanaanvragen die vanaf begin 2024 zijn ontvangen. Naar verwachting is deze achterstand medio juni volledig weggewerkt.

Leidraad Kadaster
Naast een leidraad voor DNA-onderzoek is op onze website nu ook een leidraad voor het raadplegen van het Kadaster te vinden.

De leidraad laat zien welke waardevolle gegevens in het Kadaster te vinden zoals alle onroerendgoedtransacties van iemand sinds 1832, inclusief locaties, beroep, adres, erfgenamen en veelal ook een verwijzing naar de overdrachtsakte. De beschrijving hiervoor is niet alleen in tekst, maar ook in de vorm van een instructief filmpje dat te vinden is onder het kopje ARCHIEFVIEWER.

Ga hiervoor naar de Homepage van onze website en scroll daarnaar beneden tot het tekstblok Kadaster Leidraad. Wel eerst op de Homepage inloggen onder MIJNNGV. Mocht je wachtwoord niet meer werken, vraag dan een nieuw wachtwoord aan.

NGV Schepperle Award 2024
Heb je iets vernieuwends opgemerkt in bijvoorbeeld een artikel, een lezing, een webinar (filmpje), een boek of website, nomineer dit dan voor de NGV Schepperle Award 2024. Dit kan tot 1 augustus. Betrokkene hoeft geen NGV-lid te zijn. Ook iets van jezelf aanmelden wordt op prijs gesteld.

Nadere informatie en het opgaveformulier zijn te vinden op de Homepage van onze website www.ngv.nl (inloggen is hierbij niet nodig).

Afdeling Apeldoorn
Leden van de afdeling Apeldoorn zijn van harte welkom op de doe-bijeenkomst die op dinsdag 6 juni in samenwerking met HCC-afdeling Apeldoorn wordt georganiseerd. Het is de bedoeling om gezamenlijk de vele zoekmogelijkheden op de website van Family Search uit te proberen en daarbij persoonlijke vastlopers op te lossen.

Wil je een vastloper aan de orde stellen, zet deze dan vooraf op papier en breng je inloggegevens mee als je een account bij Family Search hebt (gratis aan te maken).
De bijeenkomst op dinsdag 6 juni begint om 19.30 uur in het New Tech Park, Vlijtseweg 148, 7317 AK Apeldoorn (ingang Noord).

Aanmelding voor Famillement
Voor het bijwonen van de lezingen en workshops tijdens het Familliement op 15 juni in Deventer is aanmelden verplicht, behalve voor het programma op het marktplein van de Bibliotheek Deventer. Klik voor nadere informatie op de link www.cbg.nl/famillement/aanmelden-famillement/ .

Tot slot
Als je iets onder de aandacht van het Hoofdbestuur wil brengen, eventueel over een ander onderwerp dan bovengenoemd, dan hoor ik dat graag.

Peter van Boheemen
voorzitter@ngv.nl

NGV Academie

De NGV Academie zit ook in de zomermaanden niet stil. Naast het voorbereiden van de evenementen die al op de website NGV Academie aangekondigd staan, wordt gewerkt aan nieuwe initiatieven voor na het zomerreces.

Zo komt er een cursus Genealogie voor Beginners in Apeldoorn. Deze wordt gegeven op 6 maandagmiddagen en/of 6 maandagavonden, te beginnen half september. De cursus heeft plaats voor minimaal 8 en maximaal 15 deelnemers. De kosten zijn € 30 voor leden en € 70 voor niet leden.
Inschrijven kan vanaf nu via academie@ngv.nl onder vermelding van Beginnerscursus Apeldoorn en je voorkeur voor de middag of avond. We kunnen al melden, dat de middagcursus in ieder geval start.

Verder is een cursus Genealogie voor Gevorderden in voorbereiding voor later in het najaar. Zodra het programma gereed is, wordt dit bekend gemaakt via onze social media-kanalen, de website en deze nieuwsbrief.
Daarnaast loopt een verkenning voor een workshop Archiefonderzoek en voor een workshop Latijns Schrift Lezen.

Op de rol staat ook een aantal workshops in ons Informatiecentrum te Bunnik. Deze gaan onder ander over Zoeken in Duitsland, Zoeken in België/Frankrijk, Kadasteronderzoek, DNA voor degenen die overwegen dit te gaan doen en DNA-onderzoek voor degenen die al testresultaten hebben en hier meer uit willen halen.
Voor de eerste workshop Kadasteronderzoek kun je al inschrijven. Deze vindt plaats op vrijdag 23 augustus om 20.00 uur in ons verenigingscentrum te Bunnik. Stuur hiervoor een mail naar academie@ngv.nl.

Heb je in principe interesse voor een of meer van de bovengenoemde workshops, meldt je dan alvast aan als potentiële deelnemer door en mailbericht aan academie@ngv.nl. Zodra we een concrete datum hebben, krijg je een uitnodiging en kan je aangeven of je ook daadwerkelijk wilt deelnemen.

Heb je een educatiewens, dan wel gewoon een vraag of wil je meedoen in de Educatiecommissie, aarzel niet en mail naar academie@ngv.nl

Agenda van de NGV Academie voor de maand juni

NB: In het zomerseizoen vinden maar een beperkt aantal activiteiten plaats

Lezingen
11-6-2024 19.30-22.00 Eindhoven 't Trefpunt, Belgiëplein 20. Onderwerp is “De toekomst van de NGV en de familiegeschiedenis Van Bohe(e)men”- Spreker Peter van Bohe(e)men.

11-6-2024 20.00-22.00 Nijmegen Wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst 7039. Onderwerp is “Hoe een jood katholiek werd”- Spreker Paul Welling.

11-6-2024 20.00-22.00 Tiel Regionaal Archief Rivierenland, J.S. de Jongplein 3 Onderwerp: "de rivier de Linge" Spreker Harry Stegeman

Voorouderspreekuren
1-6-2024 10.00-12.00 Kampen Stadkazerne
1-6-2024 10.00-12.00 Swifterbant Flevomeer Bibliotheek
1-6-2024 10.30-12.30 Leiderdorp Bibliotheek Leiderdorp Van Diepeningenlaan 110
1-6-2024 11.00-15.00 Almere Nieuwe Bibliotheek
1-6-2024 11.00-15.00 Lelystad Studiecentrum Museum Batavialand
8-6-2024 10.00-12.00 Emmeloord Flevomeer Bibliotheek
8-6-2024 11.00-13.00 Zeewolde Flevomeer Bibliotheek
12-6-2024 14.00-16.00 Den Hoorn Stadsarchief Delft, Gantel 21.
14-6-2024 11.00-13.00 Amersfoort Tjommies Music Bar, Lavendelstraat 13 – hoek Havik
14-6-2024 14.00-16.00 Tiel RAR Tiel J.S de Jongplein 3
15-6-2024 10.30-12.30 Haarlem Noord Hollands Archief Jansstraat 40
22-6-2024 14.00-15.00 Hazerswoude-Dorp Historisch Museum Hazerswoude, Dorpsstraat 66
26-6-2024 10.00-12.00 Geldermalsen Gebouw de Pluk 1e etage Rijksstraatweg 64

Excursie
19-6-2024 19.00-21.30 Koog aan de Zaan Lezing en rondleiding in en over de Kogerkerk o.l.v. Gerard Beerman.
Buurthuis "Het BrandtWeer" Breestraat 110 en Kerkstraat 14

Cursussen
In juni starten geen nieuwe cursussen

Andere activiteiten
15-06-2024 Famillement in Deventer in het stadsarchief en de bibliotheek. Bezoek daar onze stands!

Famillement 2024

in Deventer

Samen met Collectie Overijssel (CO) en de Bibliotheek Deventer organiseert het CBG Famillement 2024 in Deventer. Het thema van deze editie is ‘Nieuwe familie’. Van noodgedwongen, alternatieve familieverbanden in het weeshuis,
en dankzij DNA databanken gevonden broers en zussen, tot de nieuwe familiebanden die gevormd worden als je vanwege worden als je vanwege (gedwongen) migratie niet bij je eigen familie op kunt groeien. Tijdens Famillement stellen CBG en CO alle alternatieve families centraal.

Tijdens het evenement kunnen alle bezoekers lezingen bijwonen, workshops volgen en stamboomgegevens uitwisselen. Voor verenigingen en organisaties is het mogelijk deel te nemen aan de informatiemarkt. Famillement is de perfecte gelegenheid om bekende of nieuwe doelgroepen te ontmoeten.

Het Famillement 2024 vindt plaats op 15 juni a.s. van 10-17 uur in het
Stadsarchief Deventer en de Bibliotheek Deventer locatie Centrum.

Het CBG heeft een duidelijk overzicht gemaakt van de activiteiten. Je kunt er snel op zien hoe laat een bepaalde activiteit plaats vindt en op welke plaats.

Overzicht activiteiten.
Standhouders Famillement: Standhouders (cbg.nl)


De toegang is gratis

Gens Nostra 2024 – 3

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -

Op de voorplaat:
Rouwborden van de familie Ploos van Amstel in de Geertekerk te Utrecht. Waterverftekening van Cornelis van Hardenberg, (1793).

Dit derde nummer van de jaargang 2024 begint met het korte verslag van de zoektocht naar een lang onvindbare voorouder,
Martinus Brouwer, rond 1715 belastingpachter te Leek (zie ook GN-1991-1 p.1-16). Zoals meer van zijn beroepsgenoten kwam hij niet uit de lokale gemeenschap, maar helemaal uit Breda. Eigenlijk verdienen de belastingpachters als zeventiende- en achttiende-eeuwse beroepsgroep meer aandacht. Wie was deze Martinus, en hoe raakte hij zo ver van zijn Brabantse wortels verwijderd? Dat blijft gissen – maar wel leidde de online-publicatie van de Vestbrieven van Breda tot de identificatie van zijn ouders, broer en zuster.
Lees verder.....

Delpher: kranten uit de tweede wereldoorlog

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Delpher is de zoekmachine om alle historische kranten, tijdschriften en boeken te doorzoeken die de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag bezit.

Zo hebben zij ook veel materiaal over de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen wat over dat onderwerp allemaal verschenen is maar ook de kranten die tijdens de oorlog nog uitgegeven werden. Naast de normale al bestaande kranten ook verzetskranten en nationaalsocialistische kranten. Er is een speciale Delpher themapagina aan dit thema gewijd.
Lees verder.....

Reisroute en verhoren van Engelandvaarders in te zien

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Het Nationaal Archief heeft de reisroutes en de verhoren na aankomst in Engeland van zo’n 2100 Engelandvaarders gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. Engelandvaarders zijn Nederlandse personen (vaak al verzetsmensen) die via diverse routes de sprong naar Engeland waagden om daar deel te nemen aan het verzet tegen de Duitsers. De reis naar Engeland was zeer gevaarlijk want je kon in elk land waar je kwam aangehouden worden, zeker als je illegaal de grens overgekomen was. Reizen via Zweden of via Spanje en Portugal of zelfs via Rusland waren gebruikelijk. Niet iedereen lukte het om Engeland te bereiken.
Lees verder.....
Vrouwen aan het werk, vermoedelijk in de kousenfabriek Jansen de Wit. Fotograaf Charles Verzijl, collectie BHIC, nr. 1906-000898

BHIC: Nieuwe bronnen online: april 2024

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Aan het begin van deze nieuwe maand blikken we graag terug op de indexen en bronnen die vorige maand online zijn gekomen op onze website. Over terugblikken gesproken: het BHIC presenteerde in april het jaarverslag over 2023. Een overzicht van wat we als organisatie bereikt hebben en wat de plannen zijn voor de (nabije) toekomst. En dat alles in een fris digitaal jasje, zie de link verderop in dit bericht. De inhoud van het jaarverslag plaatst de lijstjes van indexen en bronnen die hieronder staan opgesomd in het bredere plaatje van onze archiefinstelling. Maar natuurlijk kun je dit overzicht ook gewoon gebruiken voor je eigen stamboomonderzoek. Hoe dan ook, veel leesplezier!
Lees verder.....

Bronnen

Collectie Overijssel: nieuwe archieftoegangen april plus nieuwe akten burgerljke stand en SSA-bestanden Deventer, Diepenveen en Bathmen

Historisch centrum Limburg: Ruim 700.000 scans online!

Archief Utrecht: 3.000 nieuwe namen Tweede Wereldoorlog online

Archief Zeeland: Digitalisering archieven bevrijding WO2