LS_Website_NGV_Logo

NGV Nieuwsbrief

nr. 165

maart 2023

Van de Voorzitter,

Stamboomverzameling

In de vorige Nieuwsbrief stond een overzicht met de stand van zaken bij de digitalisering van de collecties die aanwezig zijn in het Informatiecentrum te Bunnik. Daarbij is aangegeven, dat nog enkele redactieleden worden gezocht voor de Stambomenverzameling. Dit betreft een databank, waarin leden een GEDCOM-bestand van een stamboom kunnen uploaden en op deze manier beschikbaar kunnen stellen aan andere leden. De oproep leidde tot de vraag wat de werkzaamheden inhouden.

Van de redactie wordt verwacht, dat zij de aangeleverde bestanden toetst op een zekere basiskwaliteit. De redactie dient deze basiskwaliteit in een beperkt aantal regels te benoemen. Zo moet bijvoorbeeld gecheckt worden of in een aangeleverde stamboom nog levende personen voorkomen. Ook moet worden gecontroleerd of de aangeleverde data op de juiste plek in de Stambomenverzameling terecht komen. De betreffende werkzaamheden kunnen vanuit huis uitgevoerd worden.

Het zou fijn zijn als zich hiervoor enkele personen beschikbaar stellen, zodat we spoedig kunnen starten. Naast nog actieve leden melden zich namelijk geregeld leden die zijn gestopt en hun veelal uitgebreide bestand willen nalaten. Het aanmelden kan door een berichtje naar secretaris@ngv.nl.

Middeleeuws Vlechtwerk

De eerdere oproepen om mee te helpen aan het uitbouwen van het Middeleeuws Vlechtwerk hebben voldoende geïnteresseerden opgeleverd om te kunnen starten. Op zaterdagochtend 11 maart vindt een kennismakingsbijeenkomst plaats. Rob Dix zal dan aangeven waaruit het huidige bestand bestaat, wat de waarde hiervan voor NGV-leden kan zijn en hoe we dit kunnen vergroten. Verder is het de bedoeling om ieders ervaringen, kwaliteiten en beschikbaarheid te inventariseren en te bezien welke rol in het team kan worden vervuld.
Wil je ook deelnemen, stuur dan een berichtje naar secretaris@ngv.nl. Een deelname aan de kennismakingsbijeenkomst brengt nog geen verplichtingen met zich mee.

NGV Talkshow

Het is verheugend, dat een grote groep zich heeft geregistreerd voor het kunnen volgen van de talkshow Boeren, Burgers en Buitenlui. De doorstart van de talkshow op donderdag 9 februari kreeg helaas te kampen met een ziekmelding van de gast Suze Zijlstra die naam heeft gemaakt met haar boek ‘De voormoeders’. Zij komt nu aan het woord in een latere uitzending in dit jaar.
In de eerstvolgende uitzending van 9 maart zal Koen de Groot te gast zijn. Hij gaat vertellen over zijn master scriptie naar Nederlandse zoeaven, waarmee hij in 2020 de scriptieprijs van de Nederlandse Vereniging van Kerkgeschiedenis heeft gewonnen. De zoeaven zijn bekend van het regiment Zuavi Pontifici ("Zoeaven van de Paus") Dit bestond uit katholieke vrijwilligers die onder de regering van paus Pius IX de Kerkelijke Staat verdedigden tegen de aanvallen van Victor Emanuel II, koning van Italië, en diens bondgenoot Giuseppe Garibaldi, een antiklerikaal liberaal-nationalist.

Aanmelden hiervoor kan via https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_PY5pHOVTR9qAL-jjjjjjjj11jNtp2Diw
.

Workshop DNA

De eerste van de drie DNA-workshops is volgeboekt. De andere twee zijn op zaterdag 3 juni in de regio Zwolle en op zaterdag 7 oktober in de regio Eindhoven. Als je wilt deelnemen, meld je dan aan door een berichtje naar dna@ngv.nl. Van belang is, dat kan worden beschikt over de resultaten van een DNA-test.

Bij de workshop gaat het ’s ochtends over het interpreteren van testen op het gebied van het Y-DNA en het mtDNA (mitochondriaal DNA) en ’s middags over testen op het gebied van atDNA (autosomaal DNA). Als je je eens wilt oriënteren, bekijk dan de DNA-leidraad op onze website www.ngv.nl (eerst inloggen).

Contributie-inning

In de loop van maart mag de factuur worden verwacht voor de contributie 2023. Zoals eerder bericht is het gelukt de contributieverhoging ondanks de forse prijsstijgingen beperkt te houden tot 3 euro. Jouw bijdrage stelt de vereniging in staat door te gaan met het aanbieden van inspirerende familieverhalen, actualiteiten en kennis in de vorm van onze tijdschriften, nieuwsbrieven, cursussen, workshops, lezingen, talkshow, excursies en spreekuren. En natuurlijk onze website, waarop in april een groot aantal landelijke collecties in een doorzoekbare vorm beschikbaar komen in combinatie met een scanservice.

Tot slot

Als je een suggestie of een andersoortige reactie op mijn maandelijkse bijdrage aan deze nieuwsbrief hebt, dan hoor ik dat graag.

Peter van Boheemen
voorzitter@ngv.nl

Openbaarheid

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Zoals bekend worden op de eerste dag van een nieuw jaar bij de archieven nieuwe documenten vrijgegeven om ingezien en of gedownload te worden. We zijn immers weer een jaar verder waardoor nieuwe geboorteakten, huwelijksakten en overlijdensakten aan de normen (100, 75 en 50 jaar) voor publicatie volgens de archiefwet voldoen. Ook andere documenten waarvan het tijdelijk publicatieverbod verstreken zijn voor iedereen toegankelijk.

De archiefwet is niet eenvoudig. Ook binnen de archieven wordt veel gesproken over de openbaarheid van archiefstukken. “Wanneer mag informatie openbaar gemaakt worden, en wanneer niet? Mogen bijvoorbeeld adresgegevens gedeeld worden, en zo ja: wanneer dan? En om in vaktermen te spreken: wanneer geldt de Wet open overheid en wanneer de Archiefwet? Wanneer moet een Besluit Beperking Openbaarheid door gemeenten worden genomen? “.
Lees verder.....

Uit de oude koektrommel

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -

Een genealogiesite met een schat aan gegevens.

Door het genieten van de verhalen en van allerlei grappige en smakelijke anekdotes die in haar kindertijd thuis bij familiebezoeken familiefeesten verteld werden ontstond geleidelijk de belangstelling voor de familiegeschiedenis. Volwassen geworden werden de eerste stappen gezet in de wereld van de genealogie. Benieuwd naar de geheimen van de familie en de echtheid van de vertelde verhalen zocht ze naar de echtheid hiervan. Al snel bleek lang niet alles wat verteld was te kloppen en dus was het belangrijk te speuren naar de waarheid.

Nadat duidelijk geworden was hoe het zat met de grootouders en overgrootouders werd verder gezocht naar de schoonfamilie. De belangstelling die de familieleden toonden voor de resultaten spoorden haar aan om steeds verder te zoeken. Diverse familiearchieven kwamen te voorschijn en de zoektocht bracht haar naar documenten en registers waar ze nooit van gehoord had. Via het internet werd het gemakkelijker om te zoeken naar zaken waarvan zij niet wist of die geregistreerd en bewaard waren. Een oude plattegrond van een dorp twee of vijf eeuwen geleden, telefoonboeken, militaire gegevens, etc.
Lees verder.....

BHIC: Ruim 51.000 personen toegevoegd aan de Brabantse gevangenisregisters (1821-1922)

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Sinds korte tijd staan er allerlei nieuwe gegevens uit Brabantse gevangenisregisters online in onze stamboomzoekmachine. Van kruimeldief tot moordenaar, van wanbetaler tot vechtjas, je komt ze allemaal tegen in de gevangenisarchieven. Duik mee in de zelfkant van ons Brabant!
Een groot deel van Brabantse gevangenisinschrijvingen stond al in deze database, maar nu zijn daar nog ruim 51.000 personen aan toegevoegd. Een schat aan genealogische informatie is daarmee in één klap op naam doorzoekbaar geworden. Met behulp van de gekoppelde scans van de originele inschrijving neem je bovendien eenvoudig een kijkje in de details van de opsluiting.

Het gaat om boeken waarin iedere nieuwe gevangene per gevangenis werd ingeschreven.
Lees verder.....

Het nut van oude belastingregisters

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Het inzien van oude belastingregisters kunnen een doorbraak betekenen als het onderzoek naar voorouders ergens vastgelopen is.

Mr. A.H.G. Verouden is een expert op dit gebied en hij geeft geregeld een lezing over dit onderwerp zoals ook op 25 febr. a.s. bij de afdeling Flevoland. Omdat hij zelf een duidelijke tekst geschreven heeft over de lezing volgt die hieronder, zodat ook anderen het belang van de oude belastingregisters inzien.

“We beginnen allemaal met het trouwboekje van onze ouders of grootouders. Vervolgens doen we onderzoek inde burgerlijke stand en in de bevolkingsregisters. Tot ca 1800 kun je dan nog vrij zeker zijn dat je over de juiste gegevens beschikt. Maar naarmate we verder vòòr dit jaartal geraken, krijgen we steeds meer te maken met vele soorten interpretatieproblemen. Je moet wel sterk in je schoenen staan om aan de verleidingen van waarschijnlijkheden en zogenaamde logische conclusies weerstand te bieden. Ik kan daar als geen ander over meepraten.
Lees verder.....

Agenda

1 mrt - UTR - Voorouderspreekuur
3 mrt - NHN - Cursus Stamboomonderzoek voor beginners
4 mrt - FLE - Voorouder spreekuur Almere
8 mrt - UTR - De wraak van de valsemunter – Cor de Graaf
8 mrt - DFL - Voorouderspreekuur
9 mrt - DFL - Lezing “Historisch Geografisch Informatiesysteem (HISGIS)”
9 mrt - BET - Het Kadaster van 1832, digitalisering en gebruiksmogelijkheden
9 mrt - BET - Boeren, Burgers en Buitenlui praten mee over hun stamboomonderzoek een talkshow via internet
9 mrt - GRN - Wat is anders bij onderzoek in Friesland dan in Groningen?
9 mrt - NHN - Excursie en lezing
10 mrt - NHN - Inloop Voorouderspreekuur
10 mrt - KPL - Eindhoven – Stamboomcafé KPL-RHCe
10 mrt - BET - Stamboomcafé
11 mrt - FRL - Piet Oberman De man en de mythe
11 mrt - RTM - Opvolgende weduwen in het goud- en zilvervak in Schoonhoven
11 mrt - TWE - Het nut van oude belastingregisters bij genealogisch onderzoek

13 mrt - AFT - Politiearchieven WO-2 ontsloten door Cor de Graaf
14 mrt - NYM - DNA voor Dummies
14 mrt - KPL - KPL – Lezing: Wie schrijft, die blijft. Over het schrijven van een familiegeschiedenis
15 mrt - KPL - Eindhoven – KPL-cursus Paleografie Plus VOLGEBOEKT
16 mrt - KPL - Eersel – Stamboomcafé KPL
16 mrt - NHN - Lezing over de familie Aker door Marjon Aker
18 mrt - RYN - Voorouderspreekuur Leiderdorp
21 mrt - ASD - Tuinderijen aan de randen van Amsterdam in de Sloterpolder
23 mrt - GRN - Kadastraal onderzoek: waar woonde mijn voorouder?
25 mrt - KPL - Eindhoven – KPL – Ledencontactdag
28 mrt - KPL - Oirschot – Stamboomcafé KPL

Afdelingsbladen en tijdschriften

Genealogica februari 2023 | NGV Nieuws

Bronnen

BHIC: nieuwe bronnen online januari 2023 | NGV Nieuws