LS_Website_NGV_Logo

NGV Nieuwsbrief

nr. 173

november 2023

Van de Voorzitter,

Algemene Vergadering

Op zaterdag 18 november vindt in het Dorpshuis van Odijk (gemeente Bunnik) van 11.00-15.00 uur de halfjaarlijkse Algemene Vergadering plaats. Op de agenda staan de plannen en de begroting voor 2024. Mocht je als gewoon lid aan deze bijeenkomst willen deelnemen, stuur dan in verband met de catering een berichtje naar secretaris@ngv.nl
De vergaderstukken zijn in te zien op onze website www.ngv.nl Ga na het inloggen terug naar MIJNNGV en klik daar op DOCUMENTEN en vervolgens op VERGADERSTUKKEN.

Landelijk evenement

Het Hoofdbestuur mag, samen met de afdeling Utrecht, terug zien op een zeer geslaagde happening op zaterdag 7 oktober in Utrecht. De combinatie van locatie, sprekers, Award-finale, huldiging en straatorkest viel bijzonder in de smaak. Op onze website en op onze facebook-accounts is een en ander terug te zien. Ook in de eerstvolgende editie van Gens Nostra volgt een terugblik. Het is de bedoeling, dat volgend jaar weer een soortgelijk evenement gaat plaats vinden, maar dan in samenwerking met een andere afdeling.

NGV Academie

Op de agenda van de Algemene Vergadering staat ook het plan om in 2024 het pallet aan cursussen, workshops, talkshow, webinars en nog te maken podcasts onder te brengen in een zogenaamde NGV Academie. De uitvoering van deze activiteiten blijft zo veel mogelijk bij de afdelingen, maar de planning, de diversiteit, de ondersteuning en de promotie kan daardoor verbeterd worden. Het laatste wordt de taak van een landelijke Educatiecommissie waarvoor in de begroting van 2024 een flink budget voor externe docenten e.d. is opgenomen. Mocht je organisatorisch of creatief aan de beoogde Educatiecommissie willen bijdragen, stuur dan een berichtje naar vicevoorzitter@ngv.nl

NGV Online Talkshow

De laatste online talkshow waarbij het met een inbreng van Probook ging over het uitbrengen van een boek, kende een ongekend groot aantal volgers (ca. 80 personen). Vanwege een samenloop van omstandigheden kan in november echter geen uitzending plaats vinden. Deze situatie hangt samen met het feit, dat het redactieteam nog een te smalle personele bezetting
kent.

Vandaar bij deze oproep om je als redactielid beschikbaar te stellen. Het succes van de huidige formule moet toch aanspreken! De bijdrage, hetzij organisatorisch, hetzij technisch, kan vanuit thuis plaats vinden. In de eerste plaats kijk ik hierbij naar degenen die de talkshow volgen. Maar ook naar anderen die de talkshow als een mooie uitdaging zien. Schroom niet om te reageren naar vicevoorzitter@ngv.nl, zodat de continuïteit van de talkshow veilig gesteld kan worden.

Lesbrief

De focus van onze verenging ligt op het aanbieden van educatieve activiteiten, Daarbij willen we de jeugd (vanaf 11 jaar) niet vergeten. Vandaar dat voor deze groep een lesbrief en een invulbare kwartierstaat zijn ontwikkeld. Deze zijn te vinden op de homepage van onze website www.ngv.nl en scrol daar naar het blokje NIEUW. Leuk materiaal om dit Sinterklaas met een leuk rijmpje aan je eigen (klein)kinderen cadeau te laten doen.
De invulbare kwartierstaat is ook in een gedrukte vorm beschikbaar. Op de Algemene Vergadering zullen exemplaren aan de afdelingen worden meegegeven voor promotie- en ledenwervingsactviteiten.

Bijeenkomst voor de afdeling Achterhoek en Liemers
Op zaterdag 14 oktober vond op initiatief van het Hoofdbestuur weer een bijeenkomst van de afdeling Achterhoek en Liemers plaats. Als vervolg hierop is in ieder geval een DNA Workshop voor begin 2024 gepland. Voor het organiseren van meer afdelingsactiviteiten zijn iets meer vrijwilligers nodig dan zich nu hebben aangeboden. Laat van je horen als je je hiervoor beschikbaar wil stellen. Dit kan door een berichtje naar voorzitter@ngv.nl

Tot slot

Als je iets onder de aandacht van het Hoofdbestuur wil brengen, eventueel over een ander onderwerp dan bovengenoemd, dan hoor ik dat graag.

Peter van Boheemen
voorzitter@ngv.nl

Gelders Archief: Meer weten over de Tweede Wereldoorlog?

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
De provincie Gelderland werd bijzonder hard getroffen in de Tweede Wereldoorlog. De geallieerde Operatie Market Garden van september 1944 mislukte grotendeels, waardoor het oorlogsfront plots dwars door Gelderland liep. De geallieerden wisten weliswaar Nijmegen en een deel van de Betuwe te bevrijden, maar de Slag om Arnhem veranderde Arnhem, Renkum en omgeving in een ruïne. Onze collectie bevat een enorme hoeveelheid uniek materiaal over de Tweede Wereldoorlog in Gelderland.

De Slag om Arnhem

De bezetter evacueerde Arnhem en omgeving in september 1944. Na de veldslag om Arnhem zag het gebied eruit als een kapotgeschoten spookstad.

Gelderland in de Tweede Wereldoorlog

Ook de rest van de provincie Gelderland komt ruimschoots aan bod in onze collectie.

Op zoek naar verhalen over de Tweede Wereldoorlog?

5 miljoen scans VOC-archief doorzoekbaar

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -

Koloniale geschiedenis met één klik binnen handbereik

Amsterdam, 2 oktober 2023 – Woensdag 4 oktober maakte het GLOBALISE-project van het Huygens Instituut en verschillende partners de automatische tekstherkenning van vijf miljoen scans uit het archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie digitaal beschikbaar. Dat maakt de informatie in deze archieven over bijvoorbeeld beladen onderwerpen als slavernij en koloniaal geweld vele malen makkelijker doorzoekbaar en leesbaar. En dat zal leiden tot nieuwe perspectieven op het koloniale verleden.
De VOC-archieven zijn sinds 2003 erkend als UNESCO Memory of the World. Het deel van het archief dat hiermee toegankelijk is geworden, bekend als de Overgekomen Brieven en Papieren, bevat gedetailleerde informatie over het optreden van de VOC in de zeventiende en achttiende eeuw. De documenten getuigen van de Nederlandse koloniale geschiedenis in Azië. Ook zijn ze belangrijk voor de lokale geschiedschrijving van samenlevingen waarmee de VOC in contact kwam.
Lees verder bij het Huygens Instituut.

Huizenonderzoek

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Het Streekarchivariaat NoordWest Veluwe heeft een tweetal heldere artikelen over huizenonderzoek voor genealogisch onderzoek.

Huizenonderzoek vóór 1832 uitgelicht

Voor een onderzoek naar je huis vóór 1832 moet je wat dieper de archieven in duiken: hoe ouder je huis is, des te verder je in de tijd gaat qua archief. 1832 is een breukjaar in historisch onderzoek vanwege de oprichting van het Kadaster. Daarover vind je hier een artikel.
De overheid heeft zich altijd wel bemoeid met huizenbouw of perikelen daaromheen. In Elburg vinden we al in 1390 ‘willekeuren der stad’, waarin allerlei bouwverordeningen zijn opgenomen. Maar het is moeilijker om specifiek alleen wat over het huis te vinden. Het onderzoek naar huis, eigenaren en bewoners loopt meer door elkaar heen.
Lees het hele artikel

Huizenonderzoek ná 1832 uitgelicht

Dit artikel richt zich specifiek op huizenonderzoek ná 1832. Dit komt doordat in 1832 het Kadaster is opgericht. Huizenonderzoek na 1832 is daarom anders dan huizenonderzoek voor 1832. Over dat laatste verschijnt vrijdag 20 oktober een artikel.
Eureka! Na een lange zoektocht ben je er eindelijk achter gekomen. Jouw voorouders hebben het perceel, waarop je voorouderlijk huis is gebouwd, gekocht van Baron van Toeten noch Blazen. Maar hoe ben je eigenlijk aan die informatie gekomen? In dit artikel laten we een paar stappen de revue passeren. Er zijn verschillende onderzoeksrichtingen, al hebben ze wel raakvlakken.
Lees het hele artikel

Oorlogsarchieven online

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -04
Vanaf vandaag (27-10-2023) staan er meer dan 50 oorlogsarchieven uit Tilburg en omringende gemeenten helemaal of gedeeltelijk online op onze website! Dit biedt onderzoekers de gelegenheid om plaats- en tijdonafhankelijk onderzoek te doen naar de Tweede Wereldoorlog. De komende maanden wordt de lijst van online oorlogsarchieven nog uitgebreid.

Regionaal Archief Tilburg is al vanaf 2020 bezig om het archiefmateriaal over de Tweede Wereldoorlog te conserveren en te digitaliseren. Voordat ze online komen, wordt voor elk archief een risicoanalyse gemaakt. Risicovolle informatie en gegevens die wettelijk gezien niet gepubliceerd mogen worden, blijven daardoor veilig opgeborgen.

Ingrijpende periode
De bezetting was een ingrijpende periode uit de Nederlandse geschiedenis, waarvan de gevolgen ook nu nog steeds voelbaar zijn. De invloed van de oorlog strekte zich uit over alle aspecten van het (dagelijks) leven. Elke burger kreeg ermee te maken en stond uiteindelijk voor de keuze: pas ik me aan, werk ik mee met de bezetter of verzet ik me? De waarden ‘goed’ en ‘fout’ zijn nog steeds onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog en leveren nog steeds stof voor discussie. Vrijheid en democratie, twee belangrijke waarden van de Nederlandse rechtstaat, waren gedurende de oorlogsjaren ver weg.

De Tweede Wereldoorlog was een allesomvattend conflict en had ingrijpende gevolgen. De economie en industrie stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig in dienst van de oorlogsindustrie. Burgers kregen te maken met steeds verder gaande maatregelen van de bezetter, met inperking van hun rechten, geweld en onderdrukking. De Joodse bevolking werd onderworpen aan systematische uitsluiting, deportatie en moord. Verschillende bevolkingsgroepen werden gevangengezet (gegijzeld) of gedwongen tewerkgesteld.
Lees verder.....

BHIC : Wapenvergunningen

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Het BHIC heeft van de gemeenten Beers, Gassel, Schaijk en Zeeland in totaal bijna 400 aanvragen en machtigingen tot het dragen van een vuurwapen op naam doorzoekbaar gemaakt en op de website gezet. Het gaat om documenten over de periode vanaf het ingaan van de Vuurwapenwet in 1919 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1940.

Om gewapend verzet tegen de eigen overheid te voorkomen was vanaf 1919 het dragen van een wapen alleen nog mogelijk als aan de drager daarvan een speciale machtiging was verleend.
Zoek in de wapenvergunningen
Lees verder.....

Agenda (zie de afdelingssites)

03 nov - ASD - rondleiding in Betondorp onder leiding van Anke Wartenbergh
03 nov - WMB - Afdelingsledenvergadering
03 nov - WMB - Lezing over het landgoed Mattemburgh onder Woensdrecht
04 nov - DRE - Ledenvergadering + Lezing over het haardstedengeldregister
04 nov - GOI - Huub van Helvoort over paleografie
09 nov - DFL - Een reis door Zwitserland naar Milaan 1853/2022
09 nov - GOI - Talkshow Boeren, Burgers, Buitenlui
10 nov - KPL - Start vervolgcursus Aldfaer
11 nov - KPL - Stamboomcafë bibliotheek Oirschot
11 nov - TWE - Huub van Helvoort een lezing over Paleografie
13 nov - KPL - Start Genealogie voor beginners
13 nov - GOI - Lezing Genealogie
14 nov - KPL - Ledenvergadering + demo ChatGPT en Fotoanalyse
14 nov - LBZ - bijeenkomst over Gensdatapro
14 nov - NYM - over het schrijven van een familiegeschiedenis
14 nov - RYN - Lezingf: Zware tijden: eind 19e en begin 20ste eeuw
16 nov - AFT - Tienminutenpraatjes en een korte afdelingsledenvergadering
18 nov - KPL - Stamboomcafé bibliotheek Geldrop
19 nov - FRL - Ledenvergadering + tienminutenpraatjes
21 nov - BET - Dalida van Dessel over Beeld en Geluid
23 nov - GRN - Het Nut van Oude Belastingregisters door dhr. Ad Verouden
23 nov - KPL - Stamboomcafé bibliotheek Waalre
25 nov - KPL - Ledencontactdag
28 nov - LBZ - bijeenkomst over Gensdatapro

Afdelingsbladen en Tijdschriften

GOI – Gooise Sporen 2023 – 3 | NGV Nieuws
UTR – de Stichtse Heraut 2023 – 4 | NGV Nieuws
DRE – Threant 2023 – 4 | NGV Nieuws
GroninGen 2023 – 3 | NGV Nieuws
WMB – van Bosch tot Bergen 2023 – 3 | NGV Nieuws
ASD - Periodiek besproken kunt u bereiken door op deze regel te klikken.
ASD – Amstelland 132 | NGV Nieuws

Bronnen

BHIC: nieuwe bronnen september 2023 | NGV Nieuws