LS_Website_NGV_Logo

NGV Nieuwsbrief

nr. 172

oktober 2023

Van de Voorzitter,

Kom naar het landelijk evenement op zaterdag 7 oktober

Inmiddels is de zaal in het Paushuize te Utrecht voor 85 % volgeboekt. Er zijn dus nog plaatsen te vergeven. Het belooft een boeiende en tevens gezellige bijeenkomst te worden, mede door een optreden van het straatorkest Tegenwind.
Bijzonder is, dat de beiaard van de Domtoren tussen 11.00 en 12.00 uur bekende liedjes van Rijk de Gooijer zal spelen. Geniet daarvan als je dan in de buurt van de Domtoren bent. Verder zal het spannend worden wie de NGV Schepperle Award gaat winnen. De aanwezigen beslissen immers hierover.

Klik op Programma en Aanmelding voor meer informatie en om je op te geven (hiervoor is inloggen niet nodig). Ook een introducé is welkom.

Bijeenkomst voor de afdeling Achterhoek en Liemers

Door een samenloop van omstandigheden heeft al geruime tijd geen bijeenkomst plaats gevonden voor de afdeling Achterhoek en Liemers. Recent is een uitnodiging uitgegaan voor zaterdagmiddag 14 oktober vanaf 14.00 in het Kulturhus op Rechthuisstraat 6 in Vorden.

Het programma bestaat uit enkele korte presentaties en een discussie over gewenste vervolgactiviteiten. Daarnaast wordt veel gelegenheid geboden om contacten aan te halen of nieuwe contacten op te bouwen. Mocht de uitnodiging je niet bereikt hebben, voel je dan niettemin welkom.

Reacties op oproepen

In deze maandelijkse nieuwsbrief doe ik regelmatig een oproep vanwege een vacature op landelijk niveau. De respons daarop zou groter mogen zijn, maar is gelukkig net voldoende, zo nodig na een herhaalde oproep.
Zo is het gelukt om een nieuwe bezetting voor de redactie van Gens Nostra te formeren. Ook hebben zich genoeg kandidaten voor de Kascommissie gemeld. Verder heeft zich een IT-er beschikbaar gesteld voor het doorzoekbaar aanbieden van onze collectie bidprentjes (ca. 1 mln) op onze website. Dank aan degenen die zich hebben aangeboden; veel plezier en een mooi resultaat toegewenst binnen het betreffende team.

Oproep voor extra secretaris

Het Hoofdbestuur zorgt niet alleen voor lopende zaken, maar werkt ook aan vernieuwingen (zie onder kopje Voorzittersoverleg). Om het overzichtelijk te houden loopt het berichtenverkeer daarover grotendeels via de secretaris van het Hoofdbestuur. De omvang hiervan is inmiddels zodanig gegroeid, dat een tweede secretaris nodig is om enkele taken over te nemen.
Mocht je aan iets anders toe zijn, bied je dan aan door een mailtje te sturen aan secretaris@ngv.nl. Vervolgens kijken we samen wat passend is.

DNA-workshop in Nuenen

Er is nog een enkele plek beschikbaar bij de DNA-workshop die op zaterdag 14 oktober in Nuenen plaats vindt. Deelname is mogelijk als over het resultaat van een DNA-test wordt beschikt. Aanmelding kan door een berichtje te sturen naar dna@ngv.nl.

Bij de workshop gaat het ’s ochtends over het interpreteren van matches op het gebied van het Y-DNA (voor de vaderlijke lijn) en het mitochondriaal DNA (voor de moederlijke lijn) en ’s middags over matches op het gebied van autosomaal DNA (voor verwantschapsonderzoek in brede zin).

NGV Talkshow

De eerstvolgende talkshow is op donderdag 11 oktober. Het onderwerp is: Wat te doen met je onderzoeksresultaten? Is het uitbrengen van een boek ingewikkeld en welke andere mogelijkheden zijn er? Te gast hiervoor is Yvette Hoitink van Probook.
Aanmelden voor de talkshow kan, indien je dit niet eerder hebt gedaan, via https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_PY5pHOVTR9qAL-11Ntp2Dw

Voorzittersoverleg

Op zaterdag 14 september heeft het hoofdbestuur de ideeën uit haar heisessie besproken met de afdelingsvoorzitters. Daarbij is positief gereageerd op het voorstel om het palet aan cursussen en workshops te verbreden en regelmatiger aan te bieden. Dit zal gaan gebeuren onder de titel NGV Academie en krijgt al een uitwerking in de eerste helft van het volgend jaar.

Voorts bleek een groot draagvlak voor het terugbrengen van de hoge kosten van het Informatiecentrum in Bunnik. Ingestemd is met het hiervoor afslanken van de bibliotheek wat betreft de heemkundige publicaties en de digitaal beschikbare tijdsschriften. Anderzijds zal meer onder de aandacht worden gebracht, dat een scan van een artikel of boek kan worden aangevraagd. Een en ander is reeds in gang gezet.

Tevens is uitgesproken, dat het weer mogelijk moet worden om de eigen stamboom aan andere leden ter beschikking te stellen door middel van het uploaden van een GEDCOM-bestand in de zogenaamde Stambomenverzameling. Deze verzameling is te vinden op de homepage van onze website (nu nog zonder uploadmogelijkheid). Wel zal een kwaliteitseis op het gebied van bronvermeldingen gaan gelden, Voor het beheer van de Stambomenverzameling hebben zich al vrijwilligers aangeboden, maar onder hen is nog geen coördinator.

Daarnaast is steun vastgesteld voor het aanbieden van het landsbrede Middeleeuwse Vlechtwerk op onze website. Het gaat hier om gegevens over personen die vóór ca. 1650 zijn geboren. Dit bestand is in het verleden in verenigingsverband samengesteld en nadien door Rob Dix onderhouden en aangevuld. Bijzonder is, dat altijd hoge eisen zijn gesteld aan de bronvermeldingen en steeds is ontdubbeld (iemand mag niet meerdere keren in het bestand voorkomen).

Inmiddels is al een werkgroep actief die het Middeleeuwse Vlechtwerk wil uitbouwen. Het is de bedoeling, dat de leden daarmede een waardevol hulpmiddel krijgen bij het zoeken naar familieleden die vóór ca. 1650 zijn geboren. Dit is immers een lastig te nemen drempel.

Verder is nog gesproken over de noodzaak om onze website te blijven verbeteren qua nieuwswaarde en vindbaarheid. Tot slot is de voorzitters in overweging gegeven om ook op afdelingsniveau een heisessie te organiseren.

Tot slot

Als je iets onder de aandacht van het Hoofdbestuur wil brengen, eventueel over een ander onderwerp dan bovengenoemd, dan hoor ik dat graag.

Peter van Boheemen
voorzitter@ngv.nl

GensDataPro – nieuwe mogelijkheden in het cirkeldiagram

In de (volgende) update versie 3.0.6.5 van GensDataPro hebben we eens goed gekeken naar het cirkeldiagram. Het was tot nog toe een gemis dat de plaatsnamen er niet bij vermeld konden worden, dus dat moest er maar eens van komen.
Figuur 1: beroepen en plaatsnamen in het diagram

Aldus kan men in de nieuwste versie aanvinken om plaatsnamen in het cirkeldiagram te plaatsen. Aangevinkt geeft dit ook de huwelijksplaatsen, en alle datums in volledige notatie in plaats van alleen het jaartal. Ook is het uitvoeren van het kwartiernummer nu optioneel. Tenslotte kan men er ook voor kiezen om de beroepen van personen te laten tonen.
Figuur 4: diagram met beroepen aangeduid met kleuren
Lees verder.....

Doop-, trouw- en begraafregisters (DTB)

Zodra je met je stamboomonderzoek in de periode vóór de invoering van de burgerlijke stand (1811) bent aanbeland, bent je vooral aangewezen op de kerkelijke administratie in de doop-, trouw- en begraafregisters. Omdat bijna iedereen vroeger tot een kerkgenootschap hoorde, kun je het overgrote deel van de bevolking in deze zogenoemde dtb-registers terugvinden.

Gebruik van de dtb-registers

Tijdens het concilie van Trente (1545-1563) besloot de rooms-katholieke kerk dat alle dopen, huwelijken en begrafenissen geregistreerd moesten worden. Kort daarna zijn ook de protestantse kerken dtb-registers bij gaan houden. In deze dtb-registers werd chronologisch vermeld wie wanneer in de kerk was gedoopt, getrouwd of begraven. Wat er precies geregistreerd werd, verschilt per kerk en per register.


Bij het uitzoeken van je stamboom heb je vooral veel aan de doopregisters omdat je daarmee meerdere generaties van een familie aan elkaar kunt koppelen. In de doopinschrijving staan immers de namen van de dopeling zelf én de namen van de beide ouders. In trouwregisters en begraafregisters worden ouders bijna nooit genoemd. Ook mét vermelding van de ouders kan het terugvinden van de juiste personen soms lastig zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat familienamen niet worden vermeld, terwijl die door de betreffende voorouders wel werden gebruikt. Daarnaast kunnen er bij het inschrijven van de gegevens fouten zijn gemaakt.
Lees verder.....

Agenda (zie de afdelingssites)

04 okt - UTR Voorouderspreekuur
04 okt - KPL Eindhoven -cursus Paleografie
07 okt - UTR Jubileum afdeling Utrecht
07 okt - FLE Voorouderspreekuur Kampen; Lelystad; Almere
07 okt - NYM Stamboomcafé Elst 7 oktober 2023
07 okt - ZLD “Het nut van oude belastingregisters bij genealogisch onderzoek
07 okt - RYN Voorouderspreekuur in Leiderdorp
10 okt - LBZ Genealogie-bijeenkomst
11 okt - AFT “Digitale Bronbewerkingen Nederland en België”
11 okt - UTR Emigratie per driemaster naar de Verenigde Staten
12 okt - GOI Talkshow Boeren, Burgers, Buitenlui
12 okt - DFL “Op l april verloor Alva zijn bril’
12 okt - LBZ WielAckermans Families in Berg en Terblijt
14 okt - LBZ DNA Workshop
14 okt - TWE - Middeleeuwse geschiedenis van Oldenzaal.
17 okt - RYN Henk Schaap – Cultuurhistorische Vereniging Oud-Lisse
17 okt - BET - Vader onbekend
19 okt - NHN Hoe het echte Fries verdween uit Noord-Holland,
21 okt - RYN Voorouderspreekuur in Haarlem
21 okt - DRE Genealogie dag Hoogeveen
21 okt - GRN Genealogische spreekuur bibliotheek Hoogezand
21 okt - FRL Kleurrijke verhalen uit de Friese kerkgeschiedenis
24 okt - LBZ Genealogie-bijeenkomst
27-29 okt Deutscher Genealogentag 2023 in Kleef | NGV Nieuws

Afdelingsbladen en Tijdschriften

Twente Genealogisch 2023 – 3 | NGV Nieuws
LBZ – Genever 2023 – 3 | NGV Nieuws

Bronnen

BHIC: Nieuwe bronnen online: augustus 2023 | NGV Nieuws