LS_Website_NGV_Logo

NGV Nieuwsbrief

nr. 171

september 2023

Van de Voorzitter,

Geef je tijdig op voor landelijk evenement op zaterdag 7 oktober

Het loopt goed met de aanmeldingen, maar er zijn nog genoeg plaatsen te vergeven. Het belooft een boeiende en tevens gezellige bijeenkomst te worden. De locatie is bijzonder en het programma is zeer afwisselend: verhalen over het Paushuize en artiest Rijk de Gooijer, een publieksverkiezing voor de NGV Schepperle Award, een muzikaal intermezzo en een samenzijn met een hapje en een drankje. Kom eventueel met je partner of met iemand die wil kennismaken met onze vereniging. Het zou jammer zijn als je er niet meer bij kunt; meld je daarom tijdig aan.
Klik op Programma en Aanmelding voor meer informatie en om je op te geven (hiervoor is inloggen niet nodig).

Overstap op nieuw systeem voor ledenadministratie

In de afgelopen maand is overgestapt op een nieuw systeem voor de ledenadministratie. Dit systeem heeft als voordeel, dat het ook op afdelingsniveau toegankelijk is en eveneens geschikt is voor de inning van de contributie.
De omschakeling is voor Toos Greveling het moment om het beheer over te dragen. Zij heeft dit meer dan 30 jaar met veel enthousiasme verzorgd. Hiervoor zijn we haar veel dank verschuldigd. Haar opvolger is Anne-Marie van Rijsingen uit Beneden-Leeuwen (afdeling Kwartier van Nijmegen). Zij is net met prepensioen is. Een plezierige bijkomstigheid is, dat zij bekend is met de privacywetgeving.

DNA-workshop in regio Eindhoven

Heb je een DNA-test laten uitvoeren en zou je meer uit het resultaat willen halen, kom dan op zaterdag 14 oktober naar de DNA-workshop in de regio Eindhoven. Aanmelding kan door een berichtje te sturen naar dna@ngv.nl.

Bij de workshop gaat het ’s ochtends over het interpreteren van testen op het gebied van het Y-DNA en het mtDNA (mitochondriaal DNA) en ’s middags over testen op het gebied van atDNA (autosomaal DNA). Indien je niet over een DNA-test beschikt, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden: bekijk dan de DNA-leidraad op onze website www.ngv.nl (wel eerst inloggen).

NGV Talkshow

De zomerstop is voorbij. De eerstvolgende talkshow is op donderdag 14 september. Het onderwerp is dan: Nederlandse krijgsgevangenen in Duistland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Te gast hiervoor is Johan van Hoppe, medewerker van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Samen met Eric van der Most beheert hij de website: www.krijgsgevangen.nl.

Aanmelden voor de talkshow kan, indien je dit niet eerder hebt gedaan, via https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_PY5pHOVTR9qAL-11Ntp2Dw

Mooi projectje voor een IT-er

Als vereniging bezitten we een verzameling van 1 mln bidprentjes die inmiddels zijn geordend en gescand. (jpg-documenten). Recent is een aantal scans met OCR omgezet in txt-documenten en vervolgens met hulp van een GPT-licentie verrassend goed geïndexeerd. De resultaten van het indexeren komen in een csv-bestand .

Het idee is nu om alle scans op bovenstaande wijze te behandelen. De resultaten dienen in een database te komen, waaraan een zoekfunctie en een link naar onze website zijn gekoppeld. Aldus kan een waardevol bestand voor alle leden gemakkelijk toegankelijk worden. Mocht je je hiervoor beschikbaar willen stellen,, stuur dan een berichtje naar voorzitter@ngv.nl

Brainstormbijeenkomst van het Hoofdbestuur

Het Hoofdbestuur was op 5 augustus in Leeuwarden voor een teambuilding- en brainstormsessie. De opgekomen ideeën staan op de agenda voor de bijeenkomst met de afdelingsvoorzitters op 16 september. Daarbij gaat om onder andere over het starten met een NGV Academie en meer dynamiek creëren op de landelijk website, alsmede over de toekomst van het landelijk informatiecentrum in Bunnik en de stambomenverzamelingen. Nadere informatie hierover volgt later.


Tot slot

Als je iets onder de aandacht van het Hoofdbestuur wil brengen, eventueel over een ander onderwerp dan bovengenoemd, dan hoor ik dat graag.

Peter van Boheemen
voorzitter@ngv.nl

Deutscher Genealogentag 2023 in Kleef

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -

73e Deutscher Genealogentag
Van belang voor iedereen die Duitse voorouders in zijn genealogie heeft. En wie heeft dat niet.
Dit landelijk evenement wordt van 27 tot en met 29 oktober gehouden in de stad Kleve.
Het motto voor deze dagen is “Grenzenlose Forschung”.

Naast Duitse en Nederlandse verenigingen zullen organisaties uit Brazilië, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland Zweden en de USA
aanwezig zijn.

Het programma omvat een veelvoud aan lezingen: op vrijdag 4; op zaterdag 11 en op zondag 4.
Er zijn rondleidingen en excursies.
En niet te vergeten een groot aantal stands van genealogische firma’s zoals Ahnenblatt, Familysearch, ProGen, Heredis en vele genalogische stichtingen en verenigingen.
De ontwikkelingen voor deze dagen zijn op het internet te volgen via https://genealogentag.dagv.org/

Stichting WO2NET

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
De stichting WO2net is een nieuwe organisatie waarin Netwerk Oorlogsbronnen en een deel van de activiteiten van de Stichting Musea & Herinneringscentra ’40-’45 een plek krijgen. De stichting wil de betekenis van de Tweede Wereldoorlog levend houden en aan de actualiteit koppelen en doet dit samen met alle partners in de erfgoed- en herinneringssector.
Het doel is om herinneringsgerichte activiteiten meer in samenhang te brengen en daarmee het erfgoed ook aansprekelijker en toegankelijker te maken voor een groter publiek.
Lees verder.....

Alle doodsbriefjes nu via een index online!

Sinds het voorjaar van 2021 is een groep vrijwilligers bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) druk bezig geweest met het toegankelijk maken van de briefjes waarin een arts de doodsoorzaak heeft opgetekend, beter bekend als de ‘doodsbriefjes’. Dat project is nu afgerond. Dankzij deze vrijwilligers kunnen onderzoekers nu via een index de doodsbriefjes (www.bhic.nl/doodsbriefjes) raadplegen van alle gemeenten waar het BHIC doodsbriefjes van heeft. Zij kunnen daar bijzondere gegevens van hun voorouders in terugvinden.

Of mensen geëvacueerd zijn, of een zwervend bestaan hebben geleid, maar ook belangrijke ontwikkelingen binnen de medische stand: je ziet zoveel méér terug in doodsbriefjes dan enkel de oorzaak van overlijden”, vertelt onderzoeker Marja Waals enthousiast. Zij nam in 2021 het voortouw om dit project samen met het BHIC op te starten. Niet veel later sloten ook Netty van ’t Hof, André Schoones en Betsy van der Wiel zich aan bij de vrijwilligersgroep. Marja heeft ook meteen een medische encyclopedie samengesteld, waarin je alle oorzaken van overlijden kunt terugvinden.
Lees verder.....

Adoptiedossiers van de CAR en de CAD opvraagbaar

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Adoptiedossiers opvraagbaar van de Centrale Adoptieraad (CAR) en Centrale Adoptiedocumentatie (CAD)
Vanaf vandaag (14 augustus 2023) is het mogelijk om bij het Nationaal Archief een dossier op te vragen uit een archief met bijna 9.400 adoptiedossiers. Het gaat om de dossiers van de CAR en de CAD.
Het archief van de Centrale Adoptieraad (CAR) en Centrale Adoptiedocumentatie (CAD) bevat dossiers over adopties tussen 1957 en 1999. Het gaat om zowel interlandelijke adopties als binnenlandse adopties. Let op: er is niet over iedere adoptie een dossier aanwezig in het CAR en CAD archief!

Aanvraag doen

Wilt u een aanvraag doen voor het archief van de CAR en CAD? Op de themapagina’s Interlandelijke Adoptie en Binnenlandse Afstand en Adoptie vindt u meer informatie over de dossiers, de organisaties die de dossiers aanlegden en over hoe u een aanvraag indient.
Lees verder.....

Nieuwe informatie over vervolgde Tilburgers tijdens de Tweede Wereldoorlog

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies
Sinds zeer korte tijd beschikt het Regionaal Archief Tilburg over een register met alle processen-verbaal van de Tilburgse vreemdelingenpolitie. Het register bleek te zijn bewaard bij het NIOD in Amsterdam. Het vermoeden is dat het register ooit door de toenmalige gemeentepolitie Tilburg is uitgeleend aan het Openbaar Ministerie, maar dat het register niet terug is gestuurd. Al eerder in het jaar 2000 zijn er registers vanuit het NIOD naar Tilburg teruggekeerd.

Wat staat er in het register?
Het register bevat processen-verbaal van de vreemdelingenpolitie en start in juni 1940. De gemeentepolitie heeft dan al direct de opdracht gekregen om Engelse mannen aan te houden tussen de 16 en 60 jaar. Na aanhouding worden twee Engelsen afgevoerd naar een kamp in Schoorl. In december van dat jaar worden ook nog Engelse kloosterzusters afgevoerd. Ook Belgen, Fransen, Amerikanen en incidenteel een Zweed vormen onderwerpen in de processen-verbaal. Soms is een paspoort kwijtgeraakt.
Lees verder.....

Project ‘De oorlog in bekendmakingen’ afgerond

Een oproep om radiotoestellen en fietsen in te leveren. Een waarschuwing voor vergelding bij het plegen van sabotage. Deze bekendmakingen gebruikte de Duitse bezetter in de periode 1940-1945 om de bevolking te informeren over nieuwe besluiten en maatregelen. Dankzij het project De oorlog in bekendmakingen zijn afgelopen jaar meer dan duizend van deze aanplakbiljetten gedigitaliseerd. Met de publicatie van de Handreiking Bekendmakingen 1939-1946 is het project afgerond.

Project De oorlog in bekendmakingen afgerond
Meer dan duizend bekendmakingen worden via infographics (informatieve illustraties) en een digitale kaart gepresenteerd op oorlogsbronnen.nl als onderdeel van het project De oorlog in bekendmakingen. Hierdoor krijgen we inzicht in de steeds veranderende machtsverhoudingen in Nederland in de periode 1939-1946. De bekendmakingen zijn onder andere gekoppeld aan locaties, gebeurtenissen en personen. De verhalen achter de bekendmakingen komen op deze wijze aan de oppervlakte. Ook laat dit project zien dat bronnen altijd onderdeel uitmaken van een bredere thematische context.
Lees verder.....

Agenda (zie de afdelingssites)

06 september - UTR - Voorouderspreekuur
07 september - GOI - Hoe heette Christiaan - door Annemieke van der Vegt
08 september - BET - stamboomcafé
11, 18, 25 sep - KPL - cursus Genealogie
12 september - KPL - ledenbijeenkomst
12 september - NYM - Verwantschap, wat houdt dat in en hoe gaan we ermee om. Spreker: Leo Barjesteh van Waalwijk van Doorn
13 september - UTR - Het Rampjaar 1672 in Utrecht en omstreken – Jan Hogendoorn (ook digitaal te volgen)
14 september - BET - Talkshow over stamboomonderzoek (6)
15 september - BET - Lezing n.a.v. het boek De hoeve en het hart door Enny de Bruijn
16 september - DRE -: genealogiemiddag in de bibliotheek te Hoogeveen
van 13.30 tot 15.30 uur
16 september - KPL -Stamboomcafé bibliotheekVeldhoven
23 september - KPL -Stamboomcafé bibliotheek Helmond
29 september - BET - excursie naar het Kadaster en binnenstad Arnhem
30 september - KPL -Stamboomcafé bibliotheek Eersel

Afdelingsbladen en Tijdschriften

DRE – Threant 2023 – 3 | NGV Nieuws
Hollands Noorderkwartier – 2023 – 3 | NGV Nieuws
KPL – De Twee Kwartieren – september 2023 | NGV Nieuws
Genealogie langs Peel en Maas 2023 – 2 | NGV Nieuws
UTR -Stichtse Heraut jaargang 35, nr 3, augustus 2023 | NGV Nieuws
RYN & KNL mededelingenblad nr 83 – aug 2023 | NGV Nieuws
AFT – afdelingsblad september 2023 | NGV Nieuws

Bronnen

BHIC: nieuwe bronnen juli 2023 | NGV Nieuws
Collectie Overijssel: nieuwe archieftoegangen juli 2023 | NGV Nieuws
West-Fries archief: Nieuwe set indexen op geboorteakten (augustus 2023) | NGV Nieuws
Archief Breda: 850.000 bouwdossiers nog beter toegankelijk | NGV Nieuws
West-Brabants Archief: Zoekgids meekrap en meestoven Zuidwest-Nederland | NGV Nieuws