LS_Website_NGV_Logo

NGV Nieuwsbrief

nr. 169

juli 2023

Van de Voorzitter,

Versterking voor Gens Nostra

De redactie van Gens Nostra vraagt dringend om een versterking. In de eerste plaats is behoefte aan iemand met leidinggevende kwaliteiten. Daarbij gaat het om het voorzitten van de maandelijkse redactievergadering, het beheren van het budget en het verzorgen van het contact met de drukker en het Hoofdbestuur.
Daarnaast is behoefte aan twee personen die aangeboden artikelen willen beoordelen en daarover met de betreffende auteurs willen overleggen.

Lijkt het je leuk om in teamverband ons tijdschrift aantrekkelijk en interessant te houden, stuur dan een berichtje naar secretaris@ngv.nl. Aarzel niet, want er is sprake van een nijpende situatie! Een aanbod om tijdelijk een helpende hand te bieden is ook zeer welkom.

Evenement op zaterdag 7 oktober

Een van de speerpunten van het Hoofdbestuur is het weer tot leven brengen van een jaarlijks evenement. De eerste in de beoogde reeks vindt plaats op zaterdagmiddag 7 oktober in het monumentale Paushuize te Utrecht. Dit wordt een coproductie met de jubilerende afdeling Utrecht.

De ingestelde commissie heeft een programma opgesteld met als titel: Rijk verleden. Hierin zijn twee voordrachten opgenomen. Allereerst een verhaal over de locatie en de stichter daarvan, te weten de enige Nederlandse paus Adrianus VI. Daarna volgt een greep uit het levensverhaal van komiek, zanger, schrijver en columnist Rijk de Gooijer. Ook de beiaard van de Dom van Utrecht zal zich dan laten horen.

Na de theepauze vindt een presentatie plaats van drie finalisten voor de NGV Schepperle Award 2023 en worden de aanwezigen in de vorm van en schriftelijke stemming uitgenodigd tot het kiezen van een winnaar. Afsluitend kan gezellig worden nagepraat onder het genot van en hapje en een drankje, waarbij sprake is van een muzikaal omlijsting. Een uitnodiging tot deelname aan het evenement volgt nog.

Nomineer iemand voor NGV Schepperle Award 2023

Zoals eerder is bericht, heeft het Hoofdbestuur een jaarlijkse prijs ingesteld voor een persoon of groep die zich op het gebied van familiekunde, genetica of heraldiek heeft onderscheiden. Daarbij mag het gaan om een boek, een artikel, een lezing, een webinar, een website of een andere uitingsvorm. Omvang is geen criterium. De prijs die bestaat uit een beeldje en een geldprijs, is vernoemd naar George Schepperle (1939-2020) die veel voor onze verenging heeft betekend.

Mocht je een idee hebben, doe dan een voordracht. Het is een mooie kans om de waardering voor iets waardevols tot uitdrukking te brengen en breder onder de aandacht te krijgen. Het is niet noodzakelijk dat de voorgedragen persoon of groep lid is van de NGV. Op onze website www.ngv.nl is meer informatie te vinden, alsmede een opgaveformulier.

Workshops Kadaster

Bij de eerste workshop Kadaster die voor zaterdag 9 september in Bunnik staat gepland, is nog ruimte voor enkele deelnemers. Wil je erbij zijn of wil je meer informatie, stuur dan een mailtje naar kadaster@ngv.nl. Graag daarbij aangeven welke ervaring je al hebt opgedaan en wat je graag wil weten

In de workshop draait het niet alleen om de theorie , maar ga je als deelnemer ook praktisch aan de slag. Daarbij gaat het niet alleen aan- en verkopen van onroerend goed, maar ook de totale omvang aan bezittingen, beroepen, erfgenamen, kettingbedingen, belastingtarieven en koopprijzen (periode 1832 tot ca. 1980). Afhankelijk van de belangstelling kunnen eveneens zaken als HisGIS (Historisch Geografisch Informatiesysteem) en Time Machine aan de orde komen.

Workshops DNA

Er is ook nog plaats voor enkele deelnemers aan alweer de vierde DNA workshop. Deze vindt plaats op zaterdag 14 oktober in de regio Eindhoven. Aanmelding kan door een berichtje te sturen naar dna@ngv.nl. Van belang is, dat je beschikt over de resultaten van een DNA-test.

Bij de workshop gaat het ’s ochtends over het interpreteren van testen op het gebied van het Y-DNA en het mtDNA (mitochondriaal DNA) en ’s middags over testen op het gebied van atDNA (autosomaal DNA). Als je je eens wilt oriënteren, bekijk dan de DNA-leidraad op onze website www.ngv.nl (wel eerst inloggen).

NGV Talkshow

De laatste uitzending ging over ‘Artificiële Intelligentie en Genealogie’ met als gasten Bob Coret, Willeke Binnendijk en Yvette Hoitink. Deze is terug te zien op YouTube, net als de eerdere uitzendingen in 2023. Ga daarvoor naar: Talkshow Boeren Burgers Buitenlui - YouTube.
Vanwege de vakantieperiode is de volgende talkshow pas weer op donderdag 14 september.

Tot slot

Als je iets onder de aandacht van het Hoofdbestuur wil brengen, eventueel over een ander onderwerp dan bovengenoemd, dan hoor ik dat graag.
In ieder geval een mooie zomerperiode toegewenst.

Peter van Boheemen
voorzitter@ngv.nl

Dagboeken van verzetsvrouw Miet Schijns nu nog makkelijker te lezen

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Wie was Miet Schijns?
Miet Schijns woonde met haar familie aan het Wilhelminapark 34 in Tilburg (destijds Noorderpark geheten). Ze was de vierde dochter uit het gezin van zes kinderen. Als Miet 15 jaar oud is, overlijdt haar moeder. Twee zussen gaan het klooster in, een broer overlijdt in 1931 en de jongste zus trouwt. Miet (met de officiële voornamen Marie Françoise Louise Joseph), haar zus Net en haar vader wonen lang samen in het huis aan het Wilhelminapark. In de Eerste Wereldoorlog vangen ze Belgische vluchtelingen op. In het jaar na die oorlog begint ze met schrijven, met een wisselende frequentie. Ze schrijft door tijdens de Tweede Wereldoorlog, dan bijna dagelijks.
Dagboekfragment-Miet-Schijns-Regionaal-Archief-Tilburg
Op 10 mei 1940 begint Miet in een nieuw boekje, het vorige was vol: “ ’t Is wel op een ongeluksdatum dat ik dit nieuwe dagboek moet beginnen. Gisteren leefden we nog zo rustig en kalm en nu zitten we opeens al midden in de ellende.” Wanneer de Duitsers in mei 1940 ons land binnenvallen, zijn de zussen Schijns voorbereid. Zodra het luchtalarm afgaat, gaan ze naar de kelder, die ze in de maanden daarvoor al hebben ingericht. Ook mensen uit de buurt maken hier gebruik van. In de eerste dagen van de oorlog worden verschillende kennissen, die door de oorlogshandelingen getroffen zijn, in hun huis opgevangen.
Lees verder.....

Regionaal Archief Tilburg: een podcast over vondsten uit het depot

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -

De Depot Show: een podcast over vondsten uit het depot
Op 14 juni lanceert Regionaal Archief Tilburg een nieuwe podcastserie: de Depot Show. In de depots van het archief ligt veel moois verscholen, waar bijzondere verhalen over te vertellen zijn. In een serie van vijf afleveringen worden parels uit de collectie belicht.

Podcasts zijn bijna niet meer weg te denken uit de manier waarop mensen naar verhalen luisteren of kennis tot zich nemen. Veel medewerkers van het archief zijn fervente luisteraars. De toegankelijkheid van het medium maakt het zeer geschikt om verhalen bij archiefstukken te vertellen. Sterre Schlink, die de productie van de Depot Show voor haar rekening nam, legt uit: “Vanaf het eerste moment dat ik begon met werken in Regionaal Archief Tilburg was ik verrast over de hoeveelheid mooie dingen in het depot. Nog steeds denken mensen vaak dat een archief stoffig is, maar dat voel ik hier nooit. Het voelt eerder als schatzoeken. Bij elke doos die je openmaakt, kun je iets heel bijzonders vinden. Dat is precies wat mijn collega’s dan ook nogal eens overkomt: iets heel bijzonders vinden.” Na een vondst wordt onderzoek gedaan naar de verhalen achter de stukken. Door die verhalen te vertellen in een podcast, maakt het archief ze toegankelijk voor iedereen. Sterre merkt op: “Hoe mooi is het niet dat je zelf geen onderzoek hoeft te doen, dat is al voor je gedaan. Mijn collega’s vertellen je in de Depot Show graag over spannende, bijzondere, gekke of verbazingwekkende verhalen achter de stukken uit het depot.”
Lees verder.....

BHIC: nooit eerder getoonde beelden van de mobilisatie en operatie Market Garden

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Het BHIC zet bijna 5.000 foto’s van de in 1917 in Veghel geboren vakfotograaf Johan van Eerd online. Liefhebbers kunnen zijn gehele oeuvre nu meer dan 40 jaar na zijn overlijden via www.bhic.nl bewonderen. De collectie die zich voornamelijk richt op Veghel en omstreken (tussen 1938 – eind jaren ‘70) kenmerkt het voor- en naoorlogse tijdsbeeld van Brabant.
De collectie bestaat uit dia’s, negatieven, zwart-wit foto’s en kleurenfoto’s en omvat uiteenlopende thema’s, zoals de Tweede Wereldoorlog, veranderende straatbeelden, gebeurtenissen, mensen en het rijke Roomse leven.
Lees verder.....

Archieftips voor beginners

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Bij het West Brabants Archief trof ik deze tips aan. Belangrijk voor beginnende archiefbezoekers, maar ook voor frequente bezoekers is er wel een tip te vinden.
Welke informatie kan ik vinden in de archieven? Wat is een inventaris? En hoe vind ik wat ik zoek?
Als je voor het eerst begint met archiefonderzoek kan dat best lastig zijn.
Om onderzoekers sneller op weg te helpen is er daarom een handige verzamelpagina gelanceerd met uitleg en tips. Met enkele filmpjes word je verder wegwijs gemaakt om je onderzoek op een goede manier aan te pakken.
Lees verder.....

Scans burgerlijke stand Suriname online

Door Redacteur-NGV - Mathieu Hendriks -
Goed nieuws voor Surinaamse genealogen en andere geïnteresseerden in het Surinaamse verleden: De openbare aktes uit het archief van de burgerlijke stand van Suriname zijn sinds kort digitaal beschikbaar via de website van het Nationaal Archief én het Nationaal Archief van Suriname (NAS).

Aktes burgerlijke stand

Het gaat om scans van geboorteaktes (1828-1922), erkenningen (1916-1922), huwelijksaktes (1801-1935), huwelijksbijlagen (1856 en 1858), echtscheidingen (1916-1930) en overlijdensaktes (1858-1960) uit Paramaribo. Daarnaast zijn er scans beschikbaar van huwelijksaktes (1860-1941) en overlijdensaktes (1845-1852 en 1864-1928) uit diverse districten van Suriname, zoals Beneden Suriname, Beneden Saramacca, Beneden Para etc. Alle beschikbare scans zijn op de website van het Nationaal Archief te vinden in 2.10.61 Inventaris van de digitale duplicaten van de burgerlijke stand Suriname.

Bezoek aan de studiezaal niet meer nodig

Tot nu toe waren de aktes van de burgerlijke stand van Suriname in het Nationaal Archief alleen beschikbaar op microfiche. Om microfiches te kunnen bekijken is een speciaal microfiches-apparaat nodig. Een bezoek aan de studiezaal was daarom noodzakelijk om de aktes van de burgerlijke stand van Suriname te kunnen bekijken. Met de komst van de scans dat niet meer nodig. Een grote verbetering in de toegankelijkheid van het archief!
Lees verder.....

Afdelingsbladen en Tijdschriften

Hollands Noorderkwartier 2023 – 2 | NGV Nieuws
KPL – De Twee Kwartieren juni 2023 | NGV Nieuws
FLE – Genealogica mei 2023 | NGV Nieuws
WMB – van Bosch tot Bergen 2023 – 2 | NGV Nieuws
Gooise Sporen 2023 – 2 | NGV Nieuws

Bronnen

BHIC: nieuwe bronnen mei 2023 | NGV Nieuws
Geneanet: akten uit de Baltische Staten | NGV Nieuws