LS_Website_NGV_Logo

NGV Nieuwsbrief

nr. 160

oktober 2022

Van de Voorzitter,

DNA-leidraad

Zoals in de voorgaande nieuwsbrief is aangekondigd, verschaft de NGV-website vanaf 1 oktober toegang tot een DNA-leidraad. Daarin staat beschreven welke typen DNA-testen worden aangeboden en wat uit de resultaten daarvan kan worden afgeleid. Vele voorbeelden dienen daarbij als illustratie.

DNA-workshop

Als vervolg op de DNA-leidraad wordt op zaterdag 10 december in het Informatiecentrum te Bunnik van 11.00-15.00 uur een workshop georganiseerd. Deze is bedoeld voor leden die reeds een DNA-test hebben laten uitvoeren. Het is de bedoeling elkaar dan verder te helpen bij de interpretatie van het testresultaat. De organisatie is in handen van de opstellers van de DNA-leidraad, te weten Gerrit Woertman, Peter Paul Kolber en Peter van Boheemen.

Als je wilt deelnemen aan de workshop, stuur dan een berichtje naar dna@ngv.nl en geef daarbij aan welk type DNA-test je hebt laten uitvoeren en wat je daarmee wil bereiken.

Andere leidraden

Onder de NGV-leden is heel veel kennis beschikbaar en is ook veel bereidheid om deze aan anderen ter beschikking te stellen. Een van de manieren om deze kennis gemakkelijker toegankelijker te krijgen is het samenbrengen in een leidraad. Deze kan dan op de website worden geplaatst zoals nu voor het DNA-onderzoek is gebeurd.
Het prettige van een publicatie op de website is, dat dan eenvoudig een actualisering of een aanvulling kan plaats vinden. Eventueel kan aansluitend een workshop worden georganiseerd voor degenen die zich met dat onderwerp bezig houden.

Een onderwerp dat zich naar mijn idee goed leent voor een leidraad, is bijvoorbeeld ‘Genealogisch onderzoek in de VS’ (of in een ander land zoals Denemarken, Suriname of Nieuw-Zeeland). Ook ‘Zoeken bij het Kadaster’ en ‘Zoeken in Delpher’ vormen zo’n onderwerp.

Het Hoofdbestuur komt graag in contact met leden die het leuk vinden om zelfstandig of in en samenwerkingsverband hun ervaring in een leidraad te gieten (of in een webinar o.i.d.). Begonnen mag worden met een eenvoudige opzet. Onderlinge afstanden hoeven daarbij geen bottleneck te vormen, omdat digitaal overlegd zou kunnen worden. Uiteraard kan een leidraad ook op afdelingsniveau worden gerealiseerd. Stuur je reactie naar secretaris@ngv.nl

Afdelingsbladen doorzoekbaar maken

Zoals vermeld in de vorige nieuwsbrief zijn op onze website www.ngv.nl nu alle nummers van Gens Nostra en Heraldisch Tijdschrift doorzoekbaar. Klik hiervoor na het inloggen op de zwarte button Gens Nostra. Als vervolg hierop wordt nu voortvarend gewerkt aan het doorzoekbaar aanbieden van alle afdelingsbladen. Daarmede zou opnieuw een enorme hoeveelheid informatie gemakkelijk beschikbaar komen. Het is de bedoeling om dit eind 2022 te realiseren, mogelijk nog niet met alle afdelingsbladen

Strategie en Organisatie

Op zaterdag 10 september is het conceptplan doorgesproken met de afdelingsvoorzitters. Dit heeft geleid tot waardevolle suggesties. Het concept wordt nu aangepast. In de landelijke Algemene Vergadering van 26 november zal tot besluitvorming worden gekomen. Voorafgaand zal het nieuwe concept, samen met de andere vergaderstukken, op de website worden geplaatst. Hierop kan dan door de leden rechtstreeks aan het Hoofdbestuur of in een afdelingsvergadering worden gereageerd. Een nader bericht hierover volgt nog.

Workshop Livestreaming

Donderdag 15 september vond een workshop plaats voor het op weg helpen van afdelingen bij het livestreamen van hun bijeenkomsten. Dit bleek minder om het lijf dan de deelnemers vooraf hadden gedacht. Later dit jaar zal een herhaling van de workshop plaats vinden.
Met livestreaming kunnen de leden worden bereikt die niet gemakkelijk kunnen komen. Dit zal met name gelden voor afdelingsleden die buiten het afdelingsgebied wonen.

Ondersteuning ledenadministratie

Herhaling van de oproep op 1 september.
Wij zijn nog steeds op zoek naar iemand die als achtervang wil optreden voor Toos Greveling bij het voeren van de ledenadministratie. Zij doet dit alleen en dat is een kwetsbare situatie. Het is handig als je in Amersfoort of omgeving woont, maar noodzakelijk is het niet. Als je je hiervoor beschikbaar wil stellen, dan graag een berichtje naar secretaris@ngv.nl.

Facebookgroep voor leden

Onze Facebookgroep Vrienden van de NGV groeit gestaag wat betreft het aantal deelnemers. We stomen nu op naar 400 deelnemers. Sluit je aan, zodat we snel tot 1000 deelnemers komen

Reactie
Mocht je naar aanleiding van een bovenstaande mededeling willen reageren, stuur dan een berichtje naar onderstaand mailadres.

Peter van Boheemen
voorzitter@ngv.nl

Gezichten in oude familiefoto’s herstellen

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
Het is verbazingwekkend hoeveel je kunt leren van een duidelijkere foto van iemands gezicht
Sinds de uitvinding in 1826 is de moderne fotografie voortdurend in ontwikkeling. Maar afgezien van de technologie, is het feit dat we de mogelijkheid hebben om naar echte afbeeldingen (in tegenstelling tot illustraties of geschilderde portretten) van gezichten van mensen van bijna 200 jaar geleden te kijken, behoorlijk opmerkelijk. Dit geldt vooral als het gaat om onze eigen familiefoto’s. Of de vroegste in uw bezit geposeerde studioportretten zijn, of modernere, openhartige afbeeldingen, het kan moeilijk zijn om sommige gezichten van vorige generaties te onderscheiden. Gelukkig is er een online tool die kan helpen. Het is bovendien nog gratis ook. Dit is wat u moet weten.
Lees verder.....

Beste DNA-tests voor voorouders

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
topkits voor het verkennen van uw familiegeschiedenis

DNA-kits voor voorouders zijn nog nooit zo populair geweest. Maar er is zo’n breed scala aan diensten – en bijbehorende prijzen – die er zijn, hoe weet u welke voor u geschikt is?

Het eigenlijke proces van het bestellen en gebruiken van een van deze kits is vrij eenvoudig – u vult een formulier in, plaatst uw bestelling, ontvangt een doos met instructies om te spugen of uit te vegen en stuurt uw monster terug naar het bedrijf in kwestie (en wacht vervolgens vol spanning op uw resultaten).

Maar hoewel je geen wetenschappelijke graad nodig hebt om thuis een DNA-test te doen en de bevindingen ervan te interpreteren, zijn er een paar belangrijke dingen die u moet weten voordat u beslist welke het beste is voor uw behoeften.
Lees verder.....

Sporen van Slavernijverleden in Gelderland

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
In 2020 startte het onderzoek naar Gelderse sporen van slavernij, een initiatief van Erfgoed Gelderland, in samenwerking met de Radboud Universiteit en nazaten van slaafgemaakten en marrons. Naast de periodieke publicatie van een ‘Spoor van de maand’ op mijngelderland.nl en het verzamelen van interviews, worden er in het kader van het project trainingen, workshops en genealogie bijeenkomsten georganiseerd. Meer informatie over het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland vindt u via deze link.

Binnen het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland is er de afgelopen tweeëneenhalf jaar uitvoerig onderzoek verricht in Gelderse archieven en collecties naar sporen van het Gelderse slavernijverleden. Dit onderzoek resulteerde in een nieuwe digitale publicatie.
Lees verder.....

5 miljoen foto’s van graven online bij Geneanet

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
Geneanet (gevestigd in Frankrijk) heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: 5 miljoen foto’s van graven staan ​​nu online. Veel van deze foto’s zijn gemaakt in Europa, hoewel een paar misschien uit Noord-Amerika komen.

De aanpak van Geneanet is vergelijkbaar met, maar verschilt van Find-a-Grave en andere. Bij Geneanet is er altijd ten minste één echte foto van een graf of monument in de database, dus geen gekopieerde lijsten, aankondigingen van begrafenissen of blanco vermeldingen. Niemand “bezit” een graf bij Geneanet; grafstenen kunnen door iedereen worden geïndexeerd, niet alleen de fotograaf (hoewel je als fotograaf natuurlijk je eigen foto’s kunt indexeren). Het bedrijf ontmoedigt het fotograferen van recente graven, uit respect voor de overledene.
Lees verder.....

DNA – ontwikkeling

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
Resultaten van genealogisch vrijwilligerswerk en de vooruitgang in DNA-sequencing bieden de mogelijkheid om lijken die lang onder water hebben gelegen te identificeren.

De lichamen van Lake Mead konden worden geïdentificeerd met behulp van genetische genealogie, een wetenschap die ‘onoplosbaar’ herdefinieert. “Lake Stickney onbekende” lag bijna een decennium onder water, voordat hij in juni 1994 door een paar vissers in het meer was gevonden en die hem tussen de planten ophaalden.”
Lees verder.....

Gratiebrieven als bron voor alledaagse Noord-Brabantse geschiedenis

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
Het Belgische Rijksarchief in Brussel bewaart duizenden gratiebrieven, waaronder veel Noord-Brabantse. Ondanks hun uitzonderlijke historische waarde zijn ze jammer genoeg nog nauwelijks ontsloten en bestudeerd. Het PARDONS-project maakt gratiebrieven toegankelijk voor onderzoek door ze te digitaliseren, van metadata te voorzien en te transcriberen. Daarvoor zijn we op zoek naar vrijwilligers. De verborgen verhalen zijn goud voor (lokale) historici, erfgoedinstellingen en genealogen.

Wie in het ancien régime voor een ernstig misdrijf werd vervolgd, een zware straf had gekregen of riskeerde, kon daarvoor gratie vragen aan de vorst. In de verleende gratiebrief staat het relaas van het misdrijf – doodslag, fraude, schaking, een religieuze overtreding, ambtsmisbruik, … – vaak tot in de details opgetekend.
Lees verder.....

Afdelingsbladen en tijdschriften

van Bosch tot Bergen 2022-3 | NGV Nieuws
Twente Genealogisch 2022 – 3 | NGV Nieuws
Amersfoort en omstreken 2022 nummer 2 | NGV Nieuws
Hollands Noorderkwartier 2022 – 3 | NGV Nieuws
Stichtse Heraut jaargang 34 nr. 3, augustus 2022 | NGV Nieuws
Afdeling Rijnland / jaargang 27 / nr. 79 / juni 2022 | NGV Nieuws
GeneVer Jaargang 25, nummer 3, augustus 2022 | NGV Nieuws
De Twee Kwartieren september 2022 | NGV Nieuws

Bronnen

BHIC – nieuwe bronnen: augustus 2022 | NGV Nieuws
Ledenlijst Illustre Lieve Vrouwe Broederschap | NGV Nieuws
Akte van magescheid | NGV Nieuws
Rijksarchief – Bronnen Ambonezen | NGV Nieuws