LS_Website_NGV_Logo

NGV Nieuwsbrief

nr. 141

februari 2021

Beste Lezer,

Vanwege corona deze keer helemaal geen agenda-punten. alleen de afdeling Utrecht heeft een videopresentatie georganiseerd.

Verder een bericht over wijzigingen bij onze tijdschriften en een nieuwtje i.v.m. GensDataPro versie 3, nl. een achttal youtube instructie-filmpjes over het gebruik van het programma.

En een aantal nieuwsberichten. Via deze komt u vanzelf op onze nieuwspagina, waar u verder kunt zoeken in de talrijke artikelen die er verschenen zijn.

Veel leesplezier.

Mathieu Hendriks

Gens Nostra en Heraldisch Tijdschrift

Het eerste nummer van 2021 zal wat later verschijnen dan gebruikelijk om een aantal redenen.
Begin december is besloten om het Heraldisch Tijdschrift als afzonderlijk verschijnend blad te integreren in Gens Nostra. Alle leden en abonnees van HT zijn hiervan in kennis gesteld.
Aanleiding waren budgettaire en efficiencyoverwegingen. Ook was het onwenselijk om de vaste rubrieken van Gens Nostra alleen in digitale vorm aan te bieden zoals in drie nummers van 2020 is gebeurd. Tegelijkertijd is in de markt gezocht naar goedkopere alternatieven voor vormgeving, druk- en verzendkosten.
Heraldische artikelen worden nu in Gens Nostra opgenomen, voorzien van een eigen logo, en 64 pagina's in druk is nu gegarandeerd.
Tegelijkertijd heeft de eindredacteur Maja Westhoff afscheid genomen van de redactie. Het kernteam van de redactie bestaat nu uit: Paul op den Brouw, hoofdredacteur, Robert van Dijk, redacteur heraldiek, en Rob Dix, eindredacteur.
Het eerste nummer is nu gereed en ligt bij de drukker.
Wij zijn Maja Westhoff zeer erkentelijk voor haar inspanningen als eindredacteur. Zij was vanaf 2014 de drijvende kracht en creatieve geest achter de vernieuwing van Gens Nostra.
Bedankt Maja, je was een fijne collega!

De redactie
Met vriendelijke groet,
Paul op den Brouw

GensDataPro 3.0 - Instructie filmpjes

GDP 3 instructie filmpjes
In deze coronatijd bestaat het onderwijs voornamelijk uit digitale instructie en communicatie. Binnen de NGV waren en zijn er ook ideeën om hulp te bieden via digitale beelden. Door de werkzaamheden aan de nieuwe site ontstonden er andere prioriteiten.
Daarom is het verheugend dat Bas Wilschut nu een aantal instructiefilmpjes gemaakt heeft over het gebruik van GensDataPro. En wie kan dit beter dan de programmeur zelf; die kent het programma van binnen en van buiten.
Ik heb er twee bekeken en die zijn zeer helder, instructief en begrijpelijk voor iedereen, zelfs voor iemand die nog nooit met GensDatapro gewerkt heeft.
Je kunt de hele reeks achter elkaar bekijken - iets voor doorgewinterde GDP-gebruikers . Anderen zullen dat filmpje willen zien dat handelt over het onderdeel dat ze op dat moment gebruiken en waarover ze meer willen weten.
De filmpjes staan op YouTube en zijn dus voor iedereen gratis aan te klikken.
Zoek in YouTube.nl op "GensDataPro" en scroll zo nodig naar beneden totdat je het onderstaande beeld tegenkomt.
Klik je daarop dan krijg je het overzicht dan bovenin dit artikel staat.
youtube gdp 3
Op dit moment zijn de volgende 8 instructiefilmpjes op youtube te vinden:
01 Kennismaken met GensDataPro
02 Foto's toevoegen 1
03 Foto's toevoegen 2
04 Foto's en printscreens van internet
05 Foto's en Dossier
06 Toewijzen van een foto aan een nieuw persoon, sorteren van kinderen en invoeren van gegevens vanaf een scan
07 Foto's in het dossier verplaatsen en een andere naam geven
08 Een groepsfoto toekennen aan alle personen op de foto

Veel plezier
Mathieu Hendriks

Archief Delft – ENQUÊTE DIGITALE ARCHIEVEN

Het archief Delft wordt - evenals andere archieven - niet alleen door inwoners van Delft geraadpleegd. Genealogisch onderzoek betekent zoeken in allerlei archieven in binnen- en buitenland. Zo kunt u bij uw (online-)onderzoek naar een verre voorouder ook in de regio Delft uitkomen.
Erfgoed Delft stadsarchief
Het archief heeft een enquête samengesteld om antwoord te krijgen om meer inzicht te krijgen op een aantal vragen.
Wat verwachten bezoekers van onze digitale collectie? Wat verwachten bezoekers van onze digitale collectie?
En welke vragen hebben zij hierover? Stadsarchief Delft vindt het belangrijk om beter en sneller te kunnen inspelen op huidige en toekomstige behoeftes en wensen van gebruikers van het digitale archief.
Het zou fijn zijn als NGV leden die gebruik maken van het Delftse archief deze enquête ook willen invullen. "Dan helpt u ons mee aan het optimaliseren van onze dienstverlening.
En u maakt kans op een klein cadeautje. Ga hier naar de enquête.


De enquête bestaat uit drie onderdelen. Elk onderdeel bevat een korte vragenlijst:
1. Gebruikers – algemene vragen over de bezoekers/gebruikers van het (digitale) archief.
2. Toegankelijkheid en betrouwbaarheid van digitale archiefstukken.
3. Authenticiteit van digitale archiefstukken. (optioneel)


Lees verder.....

GEDmatch, de verschillende opties

De meest populaire third-party tool is GEDmatch, die gebruikers helpt de ruwe DNA-gegevens te uploaden en een verscheidenheid aan analyses uit te voeren. In oktober 2015 meldde de genetica nieuwssite GenomeWeb dat GEDmatch “meer dan 130.000 geregistreerde gebruikers heeft, meer dan 200.000 monsters in zijn DNA-database en meer dan 75 miljoen personen in haar genealogische database.
De data in de database omvatten autosomaal (at) DNA ruwe gegevens, resultaten die gebruikers hebben geëxporteerd vanuit 23andMe, AncestryDNA en Family Tree DNA, en geüpload naar GEDmatch.
GED-match
GEDmatch toont verschillende panels, elk met verschillende informatie. In het deelvenster Bestandsuploads vindt men koppelingen met stapsgewijze instructies voor het downloaden van ruwe gegevens van elk testbedrijf en het uploaden van de gegevens naar GEDmatch.

Lees verder.....

De nieuwste openbare scans Burgerlijke Stand staan weer online

Ook dit nieuwe jaar mogen de archieven weer scans van de registers van de Burgerlijke Stand online zetten, die in dat jaar openbaar zijn geworden. Voor geboorteakten geldt een wettelijke termijn van 100 jaar waarna akten pas openbaar worden, voor huwelijksakten geldt 75 jaar en voor overlijdensakten 50 jaar.
Dat geldt ook voor het Tilburgs Archief. Hier een overzicht van haar nieuwe scans.

Lees verder.....

Alle foto’s van Historisch Archief Westland gratis te downloaden

De gemeente Westland heeft besloten om vanaf 1 januari 2021 de ruim 32.000 foto’s uit de collectie van het Historisch Archief Westland gratis ter beschikking te stellen.
Tot voor kort betaalde je 4,05 euro voor een digitale foto, maar dat is na de jaarwisseling niet meer nodig.
Historisch-Archief-Westland
Voorlopig blijven we daar nog even de vertrouwde bestelmodule voor gebruiken, maar u zult zien dat u daar niet meer hoeft te betalen. Uw bestelling wordt doorgaans binnen vijf minuten na bevestiging geleverd.
Het enige wat we van u/je vragen is om bij publicatie van de bestelde foto de bron te vermelden.
Foto zoeken? Klik op de homepage van het archief op de groene button ‘zoeken’.
Zie ook: bit.ly/3rKmc3c

Het ontstaan van Familiewapens

Sinds de middeleeuwen manifesteren individuele mensen zich in de groep en groepen zich in de samenleving door middel van visuele kentekens die we wapens plegen te noemen. Oorspronkelijk waren dat de kentekens die ridders op hun wapenrusting aanbrachten om in strijdgewoel voor- en tegenstanders in een oogopslag van elkaar te kunnen onderscheiden.
In een tijd dat maar weinigen konden lezen bleek het identificatiemiddel zo efficiënt dat het buiten het slagveld werd toegepast. Waarmee je kon laten wie en wat je was. Binnen een halve eeuw verbreidde het zich door heel West-Europa en door alle rangen standen, vrouwen zowel als mannen, burgers en geestelijken, tot op de dag van vandaag.

Lees verder.....
NGV_HRD_Schild_coat_of_arms