LS_Website_NGV_Logo

NGV Nieuwsbrief

nr. 145

juni 2021

Beste Lezer,

Eindelijk is het zomers weer. Lekker buiten zitten en genieten van de zon.
Een voordeel is ook dat het covid virus geen groot liefhebber van de zon is en zich rustiger houdt. Als dan nog op het eind van de maand het merendeel van de bevolking ingeënt is draagt dat ook bij aan de opluchting die velen hebben na alle lockdownmaatregelen.
Fijn op vakantie Thuis, in Nederland of in het Buitenland. Het genealogie-onderzoek komt bij de meesten op een laag pitje te staan. De studiezalen zijn op afspraak open en wellicht wordt dit nog verruimd na 5 juni.

Veel leesplezier,
en een fijne zomermaand
Mathieu Hendriks

Algemene Vergadering 29 mei 2021

“Voor het eerst weer een fysieke Algemene Vergadering, dit keer in de kelder van het Informatie Centrum in Bunnik” en allemaal op afstand.
AV-2021-1
Enkele Hoofdbestuursleden op veilige afstand naast elkaar achter de tafel, v.l.n.r. Jan Buzepol, Jan Seij, Jos Taalman, Guus van Gameren.
Niet op de foto zichtbaar maar wel aanwezig was Ron Weening, die ter vergadering benoemd werd tot 1e penningmeester
AV-2021-2
De afdelingsafgevaardigden zitten ook op de voorgeschreven afstand van elkaar
AV-2021-3
Arie van Herk leest de vergadering een brief voor, die ontvangen werd van de echtgenote van HB lid Ad Bakker
NGV_Logo_WhatsApp

Whatsapp heeft de instellingen gewijzigd.

waardoor iedereen je aan een groep toe kan voegen zonder dat je het weet. Dit kan gevaar opleveren m.b.t. Phishing, fraude en oplichting etc.
Wijzigen naar veilige instellingen doe je als volgt:
– Open Whatsapp
– Ga naar instellingen
– Kies account
– Kies privacy
– Kies groepen
– Selecteer hier “contacten” ipv “iedereen”
Nu kunnen alleen je eigen contacten je toevoegen aan Whatsapp groepen.

HOERA, HOERA, de stadsarchieven zijn weer open.

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
De meeste studiezalen zijn eindelijk open op afspraak. Men heeft weer toegang tot de collecties en bibliotheken. U bent van harte welkom voor uw onderzoek! Het aantal bezoekers is echter vanwege de anderhalvemeterregel beperkt, daarom vragen wij u van tevoren een afspraak te maken. Het dragen van een mondkapje is verplicht in ons gebouw.

Bezoek aan studiezaal op afspraak
Door de benodigde veiligheidsmaatregelen zijn er een geringer aantal werkplekken beschikbaar in de studiezaal dan voor de crisis. Voor het maken van een afspraak kunt u ook een mail sturen naar het betreffende archief.. De studiezaalmedewerkers zullen na ontvangst contact met u opnemen om uw bezoek te bevestigen.

België: de digitalisering en ontsluiting van de burgerlijke stand

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
Bericht van het Belgische Nationale Archief: De digitalisering en ontsluiting van de burgerlijke stand: een langverwacht Koninklijk Besluit. En nu?
Vrijwel iedere Nederlander heeft Belgische familie-relaties, wellicht is het daarom nuttig hiervan kennis te nemen.

De versoepeling van de raadpleegbaarheid van de registers van de burgerlijke stand (wet van 21 december 2018) is een goede zaak voor het genealogisch onderzoek. De termijn van 100 jaar werd teruggebracht naar 75 jaar voor huwelijksakten en 50 jaar voor overlijdensakten.
Lees verder.....

Zoeken in Belgische archieven

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
Via de zoekrobot ‘archieven’ krijgt u een overzicht van alle archiefbestanden bewaard in de archiefbewaarplaatsen van het Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de gegevens in elektronisch formaat, vindt u enkel de basisgegevens van het archiefbestand, of u vindt volledige inventarissen inclusief gedetailleerde, hiërarchische beschrijvingen van de archiefbestanddelen.
Enkele vaak gestelde vragen
Lees verder.....

Hoe eindigt de huidige corona epidemie

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
Niemand weet precies hoe de huidige pandemie zal verlopen en vooral niet wanneer deze eindigt zodat wij ons vroegere bestaan kunnen hervatten. Men bedoelt bij dit einde dan vooral het einde van de acute fase van de epidemie; dus wanneer de massale acute golf voorbij is. De ervaring hoe de Spaanse griep verliep, biedt wellicht aanknopingspunten hoe onze huidige coronapandemie kan eindigen. De ervaring bij de Spaanse griep leert echter dat het verloop van een epidemie moeilijk voorspelbaar is en van land tot land verschilt. Ook nu zijn er duidelijke verschillen
Lees verder.....

Vervolging van Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog in kaart gebracht

Voor het eerst zijn de arrestatielocaties van Roma, Sinti en woonwagenbewoners, die tijdens de Nederlandse Zigeunerrazzia op 16 mei 1944 zijn opgepakt, online inzichtelijk gemaakt door Netwerk Oorlogsbronnen en Pointer (KRO-NCRV). Op Oorlogslevens.nl is deze informatie toegevoegd aan de tijdlijnen van 239 Roma en Sinti die na hun arrestatie via Kamp Westerbork op 19 mei naar Auschwitz zijn getransporteerd.

Op 16 mei 1944 worden vanuit negentien gemeenten Sinti, Roma en woonwagenbewoners door de Nederlandse politie naar Westerbork gebracht. Op sommige plaatsen wordt zo enthousiast gereageerd op de oproep om alle ‘zigeunerachtige personen’ te arresteren dat het zelfs de bezetter verbaast. Vande 576 personen die in Kamp Westerbork aankomen, wordt meer dan de helft door de kampcommandant weer vrijgelaten. Het gaat daarbij voornamelijk om ‘Arische’ woonwagenbewoners.
Lees verder.....

Elf regionale historische centra en Netwerk Digitaal Erfgoed starten de Wegwijzer Voorkeursformaten

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
Onlangs lanceerden het Gelders Archief en tien andere regionaal historische centra samen met Netwerk Digitaal Erfgoed een handig hulpmiddel voor het maken van beleid op bestandsformaten om digitale collecties van erfgoedinstellingen duurzaam toegankelijk te houden: de Wegwijzer Voorkeursformaten. De Wegwijzer Voorkeursformaten helpt instellingen bij het opzetten van beleid op voorkeursformaten via een interactief stappenplan en biedt een overzicht van bestandsformaten die erfgoedinstellingen gebruiken. Zo ontstaat een open kennisbank over het gebruik van bestandsformaten in Nederland. Hiermee bevordert de Wegwijzer dat instellingen elkaar helpen en bevragen.
Lees verder.....

Bevrijd van de vergetelheid

Door Redacteur NGV - Arie van Herk -
Geef elk oorlogsslachtoffer een gezicht
Op 4 mei start Regionaal Archief Tilburg met een project om Tilburgse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een levensbeschrijving én een gezicht te geven. Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. Door hun verhaal te vertellen, blijven de herinnering aan hen levend. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en het archief streeft er naar van ieder een levensbeschrijving én foto op te nemen. Van sommigen is er maar beperkte of zelfs geen informatie bekend behalve naam en overlijdensdatum. Wie was de persoon achter de naam?
Lees verder.....

MyHeritage brengt Photo Repair uit om gekraste en beschadigde foto’s te repareren

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
MyHeritage gaat door met het verbeteren van oude, beschadigde, bekraste en anderszins beschadigde foto’s door het bedrijf. De nieuwe op AI gebaseerde functie versterkt de positie van MyHeritage als marktleider voor het opslaan en verbeteren van historische foto’s. MyHeritage heeft onlangs de release aangekondigd van Photo Repair, een krachtige nieuwe functie die automatisch krassen, scheuren, gaten, vlekken en andere beschadigingen op historische foto’s corrigeert. Photo Repair maakt foto’s die in de loop der jaren zijn verslechterd en corrigeert de schade, waardoor gebreken als bij toverslag verdwijnen. MyHeritage is het enige bedrijf dat een complete reeks functies biedt voor het inkleuren, verbeteren, animeren en nu repareren van historische foto’s, die allemaal uitzonderlijke resultaten opleveren.
Lees verder.....

Advies: waarom DNA-afstammingstests twijfelachtige resultaten hebben

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
Dit is een artikel dat de zwakheden van antropologisch DNA-onderzoek de aandacht geeft. Ieder dient de ervaring van de auteur James Fleury in overweging te nemen als hij een DNA-etnische test laat verrichten. Ik heb dit artikel aangepast voor de Nederlandse lezer.

Ik had zo stelt de auteur, het geluk dat ik de meeste kanten van mijn familie terug kon vinden tot in de 16e eeuw. Maar toen ik besloot om mijn eerste autosomale DNA-test met Family Tree DNA te doen, was ik boos dat mijn resultaten niet precies overeenkwamen met mijn gedocumenteerde genealogie.
Lees verder.....

Poolse Ashkenazi Joodse genealogie traceren

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
Joden mochten in groot-Polen wonen en werken (in tegenstelling tot in het Rijndalgebied waaruit hun voorouders waren verdreven), maar alleen op bepaalde plaatsen en op bepaalde banen. De kleine marktsteden die zij vormden, noemden men shtetls (of shtetlach in het Jiddische meervoud). Zij genoten een begunstigde economische verhouding als tussenpersonen in de distributie van goederen van feodale landgoederen. In genealogie richt men zich op het vinden van de shtetl van de voorouder, omdat het correct identificeren van uw voorouderlijke stad een van de belangrijkste informatie is, samen met achternaam, om specifiek bewijs van het leven van uw voorouders te vinden in de hedendaagse recordboeken. De shtetl dient ook als een plaats voor algemene historische kennis over het economische en sociale klimaat van de voorouders.
Lees verder.....

Het verhaal van het woonoord Vossenbosch

Door Redacteur NGV - Arie van Herk -
In de periode van 21 maart t/m 21 juni 1951 zetten ruim 12.500 KNIL-militairen en hun gezinnen voet aan wal in Nederland. Elf tot passagiersschepen omgebouwde vrachtboten zijn hiervoor ingezet. Na aankomst in de havens van Amsterdam en Rotterdam worden de Ambonezen (zoals de huidige Molukkers toen werden genoemd) met bussen vervoerd naar Amersfoort voor een medische keuring. Vervolgens worden zij gehuisvest in één van de voor hen gereserveerde woonoorden in Nederland. Het zou een tijdelijk verblijf zijn voor zo’n zes maanden. De huisvesting van de groep Molukkers is in eerste instantie een groot probleem. Juist in deze tijd bevindt Nederland zich in de wederopbouw periode na de Tweede Wereldoorlog.
Lees verder.....

Abba-zangeres Anni-Frid Lyngstad verwekt in het kader van het Duitse Lebensbornproject

Door Tekstschrijver NGV - Janwillem Koten -
Een van de zangeressen van de popgroep Abba Anni-Frid Lyngstad was verwekt in het kader van het Duitse Lebensbornproject. Dit woord kreeg echter een veel kwaadaardiger betekenis in de tijd van nazi-Duitsland. Het Lebensborn-programma was een berucht nazi-project, dat probeerde de Arische bevolking te vergroten. Ze gebruikten verschillende onmenselijke methoden, waaronder door de staat gesponsorde fokkerij en ontvoering van kinderen uit door de nazi’s bezette landen zoals Polen, Rusland en Joegoslavië. De ideale Aryan had blauwe ogen en blond haar. De Scandinaviërs passen perfect in deze eis.
Lees verder.....

Afdelingsbladen en tijdschriften

GEM 2021
Amstelland Nummer 122─mei 2021
Genealogisch Nieuws Achterhoek en Liemers
GeneVer Jaargang 24, nummer 2, mei 2021
Kwartier van Nijmegen Jaargang 30 Nr.2 mei 2021

Toegevoegde bronnen

Polderrekeningen Hoogheemraadschap van Rijnland
Militieregisters Tilburg gescand
Nieuwe Archieftoegangen (3 archieven)