LS_Website_NGV_Logo

NGV Nieuwsbrief

nr. 142

maart 2021

Beste Lezer,

Ook zo genoten van de zgn. "februari-zomer"? Fijn om er eens uit te zijn en de zon op je lijf te voelen. Een voorproefje van de komende lente.

Deze maand naast een inkijkje in de komende Gens Nostra alleen diverse nieuwsberichten. Er staan wel een of twee activiteiten in de agenda maar de grote vraag is of die doorgaan en wellicht al geannuleerd zijn.

Een afdeling heeft een presentatie / lezing van iemand via een videobijeenkomst.
Zelf heb ik via een zoonsessie elke 14 dagen een presentatie van het gebruik van Gensdatapro, waarbij ook vragen gesteld en beantwoord worden.
Zo zijn er toch mogelijkheden om samen met genealogie bezig te zijn.

Veel inspiratie en leesplezier
Mathieu Hendriks

Gens Nostra

Gens Nostra zal omstreeks 17 maart verschijnen.

Uit de inhoud:
  • In het openingsartikel neemt Huub van Helvoort ons mee in een onderzoek naar het Surinaamse verleden van een Nederlandse familie. Daarbij komen plantages, het slavernij verleden, andere culturele gebruiken en uiteraard de bronnen voor onderzoek uitgebreid aan de orde.
  • In het tweede artikel van Dick Waalboer staat de familie Van Meurs uit Zaltbommel centraal. Aan de hand van heraldische bronnen en grafstenen brengt hij vijf generaties wapendragers – ook van aangetrouwden - in beeld.
  • Tom Bezemer vergast ons op een avonturier, Arie in 't Hol, die over de hele wereld heeft gezworven. Met een veelheid aan bronnen reconstrueert hij het voetspoor dat deze man heeft achtergelaten en de omstandigheden waaronder dat spoor iedere keer weer een andere wending nam.
  • In het archief Bisdom van Vliet bevindt zich een pakket genealogische correspondentie uit het midden van de negentiende eeuw. Nieuwsgierig geworden ging Marco Bakker op zoek naar de onbekende genealoog die achter deze correspondentie schuilging. Mede met behulp van handschriften vergelijking en gebeurtenissen op een tijdlijn te zetten lukte het hem diens identiteit aan het licht te brengen.
  • In de rubriek Vanalles sluit Antonia Veldhuis haar Top-10 aan tips voor beginners en gevorderden af.
  • Verder wordt in een drietal portretten een inkijkje gegeven in het leven van mensen uit de negentiende eeuw.
  • Ook is in dit nummer weer een begin gemaakt met de wapenregistratie van het Nederlands College voor Heraldiek over het afgelopen jaar.
  • En tot slot is de rubriek Tijdschriften dit keer gewijd aan het buitenland.
  • Indexen:
    De registers van Gens Nostra en het Heraldisch Tijdschrift over 2020 zullen in de tweede helft van maart op de website worden geplaatst.
Rob Dix,
eindredacteur

De archiefwet aangepast aan het digitale tijdperk

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel van de nieuwe Archiefwet voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

De oude Archiefwet wordt gemoderniseerd zodat deze volledig is toegespitst op het digitale tijdperk. Rijksoverheid, gemeenten en andere overheidsinstanties hebben daardoor voortaan nog maar tien in plaats van twintig jaar de tijd om belangrijke informatie over te brengen naar het Nationaal Archief of een lokale of regionale archiefdienst. Archiefdiensten hebben experts en systemen om digitale bestanden eeuwig leesbaar en bruikbaar te houden.
Lees verder.....

Website Vereniging Veluwse Geslachten vernieuwd

Het is zover!.

Het heeft enige tijd geduurd, maar het is er toch van gekomen. Met gepaste trots kunnen we melden dat de nieuwe website Veluwse Geslachten dinsdag 23 februari j.l. live is gegaan. De website is ontworpen in samenwerking met Wielink Websolutions uit Nunspeet, maar achter de schermen is vooral ook door meerdere vrijwilligers vanuit de vereniging veel (monniken)werk verricht om de website te maken tot wat het nu is.

Het adres is onveranderd gebleven: www.veluwsegeslachten.nl . Maar dat is dan ook ongeveer het enige dat niet is veranderd. Onze nieuwe website is frisser, moderner, eenvoudiger en duidelijker van opzet en sluit qua stijl aan op de lay-out van ons blad dat al in 2018 is gewijzigd. Maar nog belangrijker: de website kent ook tal van nieuwe functionaliteiten.
Lees verder.....

Militaire collectie Wolters

Een prachtige militaire bron voor genealogen en andere geïnteresseerden wordt later dit jaar openbaar gemaakt. De collectie van de heer H.J. Wolters, een belangrijk naslagwerk voor het zoeken naar militaire huwelijken in Staatse dienst van 1648 tot 1811, wordt in gedeelten via een database beschikbaar gesteld.

Hendrik Jan Wolters (1926-2010), een voormalig bouwkundige, heeft in zijn vrije tijd tientallen jaren lang nauwgezet aan zijn Magnum Opus gewerkt. Het is een omvangrijke collectie van boekwerken geworden, die de huwelijken omvat van (ook buitenlandse) militairen in Staatse dienst in tal van garnizoensplaatsen in de periode 1648 tot 1811.
Lees verder.....

Archieven Portaal Europa

Archieven Portaal is een overwegend Europees portaal o.a. als tegenhanger van de VS-portalen. Het bevat informatie die ergens in de grote verscheidenheid van archieven, bibliotheken of depots is opgenomen en gedigitaliseerd. Deze informatie is daarom veelzijdig en biedt soms verassingen. Het is de moeite waard om eens een keer een bezoek aan deze site te brengen. Bij deze site werkt een internationaal team aan een één online toegangspunt, c.q. web service om Europese archieven zo toegankelijk mogelijk te maken. Voorheen moesten gebruikers diverse archief websites bezoeken voor hun onderzoek, maar het Archieven Portaal Europa stelt hen in staat om efficiënter informatie te vinden in miljoenen archiefstukken bewaard in honderden archiefinstellingen. Dit is de eerste keer dat de Europese archieven op deze schaal samen werken, en het potentieel dat dit portaal biedt is enorm voor zowel archief professionals als gebruikers.
Lees verder.....

Haags Gemeentearchief laat Haagse geschiedenis Sinti en Roma vastleggen

Het Haags Gemeentearchief heeft tot taak de geschiedenis van de stad Den Haag zo goed mogelijk te documenteren. Een onmisbaar deel van deze Haagse stadsgeschiedenis is het verhaal van de Sinti en Roma, voor wie Den Haag vanaf begin 20ste eeuw een belangrijke plek was om te verblijven.

Op 16 mei 1944 werden in 19 gemeenten 304 Sinti en Roma opgepakt en naar Westerbork getransporteerd. 245 van hen werden op 19 mei 1944 doorgestuurd naar Auschwitz-Birkenau. 85 van de opgepakte Sinti en Roma waren afkomstig uit Den Haag, 75 van hen zijn in het Zigeunertransport uit doorganskampkamp Westerbork naar Auschwitz geselecteerd. Dit opmerkelijk hoge aantal was voor het Haags Gemeentearchief aanleiding om onderzoek te laten doen naar de geschiedenis van deze gemeenschap in Den Haag.
Lees verder.....

Het Algemeen Politieblad waardevolle bron

Het Algemeen Politieblad is een van de populairste gedigitaliseerde bronnen uit CBG Verzamelingen. In de loop van het jaar komt er een vijftal jaargangen bij. Vanaf dat moment kun je ook de politiebladen uit de Tweede Wereldoorlog doorzoeken. De originele banden bevinden zich in de CBG Bibliotheek.

Het Algemeen Politieblad was een belangrijk communicatiemiddel van de Nederlandse politie in de negentiende en twintigste eeuw. Het blad werd vanaf 1852 gebruikt om opsporingsberichten en (wettelijke) besluiten landelijk te verspreiden. Oorspronkelijk werden de politiebladen een keer per twee weken als losse afleveringen gedrukt en naar alle gemeenten in Nederland verstuurd. Een keer per jaar werden ze samengevoegd tot een jaargang en ingebonden; oorspronkelijk op A5-formaat, maar naarmate de populariteit van het middel groeide en daarmee het aantal pagina’s, werden de boeken steeds dikker en bestonden de jaargangen uit steeds meer delen. Daarom is eind jaren twintig van de vorige eeuw besloten ze op A4-formaat te gaan drukken.
Lees verder.....

Bent u al bekend met de gemeenschappelijke Europese indexen op Geneanet?

Vele vrijwilligers, wereldwijd, indexeren genealogische gegevens op Geneanet, en in het bijzonder in Europa.
De gemeenschappelijke indexen zijn vrij toegankelijk voor alle Geneanet-gebruikers.
Wij hebben het hier over gemeenschappelijke indexen ingebracht en geïndexeerd door de gebruikers, en dus niet over de collecties aangeboden door Geneanet en haar partners, waarvoor een Premium nodig is.

Twee vrijwillige coördinatoren, Simone Groenenboom en Ben Hollander, en meer dan 20 vrijwilligers indexeren genealogische gegevens van Nederland. 423 indexen zijn al beschikbaar, waaronder bijna 1 miljoen huwelijken.
Lees verder.....

Een archief doorzoeken gaat nu in seconden, in plaats van jaren

Een schat aan nieuwe data voor onderzoekers

Gerhard de Kok, universitair docent koloniale geschiedenis aan de universiteit Leiden, vertelt over de interessante vondsten in automatisch getranscribeerde archiefstukken.

Onderzoek in datasets

Het Nationaal Archief transcribeerde archieven zoals de Verenigde Oost-Indische compagnie (VOC), de West-Indische Compagnie (WIC), de Sociëteiten van Suriname en Berbice met automatische handschriftherkenning. In totaal gaat het om 3 miljoen transcripties, een resultaat van het project De IJsberg zichtbaar maken. Gerhard de Kok besloot een kijkje te nemen in de datasets van de WIC en de Sociëteit van Suriname die het Nationaal Archief online had gezet. “Ik heb eerder onderzoek gedaan naar een groep piraten die de West-Afrikaanse kust in de 18e eeuw onveilig maakte. Ik wilde graag weten of ik misschien dingen had gemist.” De uitkomst was verrassend.
Lees verder.....

80 jaar Februaristaking

Als protest tegen de ingezette Jodenvervolging geven duizenden mensen op dinsdag 25 februari 1941 gehoor aan de oproep van de communistische partij; ‘STAAKT!!! STAAKT!!! STAAKT!!! Amsterdam komt die dag stil te liggen en een dag later slaat de stakingsgolf over naar Haarlem, Hilversum, Velsen en Zaandam.

Terreur tegen Joodse medeburgers

In een persoonlijk verslag van de Amsterdamse politieagent Vermeulen, dat het National Archief bewaart, beschrijft hij de aanleiding tot de staking. Door het provocerende en antisemitische gedrag van door de stad marcherende mannen van de Weerbaarheidsafdeling (WA) van de NSB ontstaan herhaaldelijk relletjes waar de Joden vervolgens de schuld van krijgen. De politie wordt verboden tegen de WA op te treden. Met deze vrijbrief trekken WA-mannen in februari 1941 meerdere keren de Jodenbuurt in. Ze dringen Joodse huizen en winkels binnen, vernielen huisraad en ruiten en mishandelen Joodse medeburgers tot bloedens toe. Politiemannen die de WA willen stoppen, worden door de SS naar het hoofdbureau afgevoerd.
Lees verder.....